Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Home office. Jak vyzrát na nástrahy a zastat stejnou práci doma jako v kanceláři

Jestliže pracujete doma stále, máte již nastavená pravidla, jak home office zvládat. Ale možná s home office začínáte, třeba právě díky povinné karanténě.
Home office
Pracovat z domova přináší spoustu výhod, ale číhají na vás i jisté nástrahy.

25. 03. 2020

A nevíte, zda stihnete udělat tolik práce doma, jako v kanceláři. Home office má svá pravidla. Zkuste je dodržovat.

Stálý home office. Výhody a nevýhody

Pracuji doma už více než deset let. Mám kamarádky, které jsou na tom stejně. Třeba proto, že mají zaměstnavatele vzdáleného stovky kilometrů a jejich práce to umožňuje. Většina lidí, kteří pracují doma nastálo, nemá od zaměstnavatele stanovenou pracovní dobu. Má pouze pracovní úkoly, které musí v určitém termínu splnit. A záleží na nich, kdy tak učiní.

Ale to je právě pro některé lidi, kteří s prací doma začínají, velké lákadlo. Ráno kávu a noviny, pak vyvenčit psa, nakoupit, vyřídit soukromé telefonáty. A najednou je poledne. Tak si uděláme oběd a po něm zasurfujeme na internetu a dáme prádlo do pračky. Jsou tři odpoledne a vy jste se na práci možná jen tak letmo koukla.

Nemluvě o tom, že „když jste přece doma, zvládnete zařídit to či ono“. Alespoň tak si to myslí partner.

Neuvaříte, nevyperete. Musíte pracovat

Málokdo, kdo nezažil alespoň několik týdnů práci z domova, totiž chápe, že potřebujete svou pracovní dobu. Čas, kdy se budete věnovat pouze své práci.

Neuvaříte, nevyperete, neoběháte úřady a obchody. A to si musíte stanovit a případně na rodině vydobýt.
Stanovte si jasně svou pracovní dobu a dodržujte ji. Nedejte se rušit požadavky členů domácnosti. Stejně, jako kdybyste chodila do kanceláře.

Než začnete pracovat, tak se upravte a oblékněte. Nepracujte v pyžamu. Dopadnete tak, že k večeru zjistíte, že jste se ještě neumyla, natož nalíčila. Nemusíte doma sedět v lodičkách a kostýmu. Stačí pohodlné oblečení, v kterém se můžete ukázat například listonošce, kurýrovi nebo návštěvě kolegy.

Nezapomeňte na relax a sociální kontakty

Rozhodněte se, v kolik hodin ukončíte svou denní práci a dodržujte to. Záleží to například na režimu celé rodiny, zda jste sama, máte partnera či děti. Každopádně potřebujete čas pro sebe. Kdybyste nevytáhla paty z domu, neprospělo by to ani vám, ani vašim blízkým.

K TÉMATU  Počasí cyklistice přeje! Máte však správné vybavení na kolo?

Práce doma má totiž velkou nevýhodu v tom, že jste ve spojení se světem pouze prostřednictvím elektroniky a málokdy s někým mluvíte osobně. To si musíte nahradit kontakty ve volném čase. Ukončete práci a jděte na procházku, do fitka, do bazénu, sejděte se s kamarádkou.

Nemyslete si, že když pracujete doma, musíte být stále k dispozici. Není tomu tak. Pokud nenastane u vašeho zaměstnavatele extrémní situace, nepracujte večer a o víkendech. A už vůbec ne o dovolené. Věnujte se koníčkům právě tak, jako vaši kolegové, kteří chodí do kanceláře.

Sporadický home office

Těžko bude asistentka manažera pracovat doma, když ji potřebuje, aby vyřizovala denní agendu, plánovala porady a jednání. Nemluvě o lékařích, prodavačkách a dalších zaměstnancích ve službách a veřejné správě. Ale projektant, účetní či obchodní manažer může občas pracovat z domova.

Většina zaměstnavatelů v těchto případech trvá na dodržování stejné pracovní doby pro všechny. Je to především proto, abyste byli on-line ve stejnou dobu, jako váš šéf a kolegové a mohli řešit konkrétní pracovní záležitosti.

Nejedna firma, u níž je home office běžný, má pro tyto účely i své aplikace, vnitropodnikové softwary, on-line kanceláře, cloudy, internetová rozhraní, jejichž prostřednictvím se zaměstnanec z domova přihlásí do práce. A zaměstnavatel tak může průběžně sledovat pracovní aktivitu. Počítejte s tím, že musíte být na lince přesně v danou pracovní dobu.

Výhodou takových systémů ale je, že uděláte práci, která je vám uložena a po zbytek dne nebudete řešit, kterou pracovní povinnost jste odložila či zanedbala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pánská pracovna. Jak ji zařídit a vytvořit dokonalou domácí kancelář

Jak předejít krizi, když svou práci vykonáváte práci z domova

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Sváteční atmosféra, radostné děti, a přitom… co s těmi dlouhými vánočními prázdninami? Dnešní článek na Dámské Lize vám přináší hravé rady a tipy, jak s dětmi aktivně a s úsměvem přežít Vánoční prázdniny. Od kreativních vánočních dílen až po rodinná dobrodružství, přinášíme vám inspiraci, jak si užít tuto časově náročnou, ale zároveň kouzelnou dobu s plným srdcem a lehkostí.
Přemýšlíte nad skladbou svého jídelníčku? Víte, kolik sníte denně bílkovin nebo vlákniny? Hlídáte si, co jíte? Možná, že ne. Hodně lidí nepřemýšlí nad tím, co jí a zda se stravuje správně. Většinou jako výmluva poslouží nedostatek času. Bílkoviny jsou ale pro tělo skutečně nezbytné a drtivá většina populace jich konzumuje málo. Zkuste to změnit.
Letní čas je jako stvořený pro veselé vodní radovánky všeho druhu. Do programu plného zábavy je však dobré zahrnout i nějaké to učení. Například lekce plavání. Nechte se inspirovat našimi pěti tipy, jak naučit dítě plavat, a brzy bude jako rybka ve vodě.
Natáčet zpravodajství naživo umožní zachytit nečekané situace. Chybu udělají samotní komentátoři, ale často se do záběru dostane skutečné překvapení. Výsledek většinou pobaví, zvlášť, když se reportáž povede odvysílat přímo v hlavních zprávách.
Příchod miminka představuje krásný okamžik v životě každé maminky. I přes to ale moc dobře víme, že právě založení rodiny mnohdy může zacloumat s rodinným rozpočtem. Příjem maminky se v tu chvíli smrskne na rodičovský příspěvek. Když k tomu přičteme kolik toho miminko potřebuje nebo jak se vše kolem zdražuje, často si říkáme, že by se hodila nějaká koruna navíc. Řešením může být přivýdělek na rodičovské, na který se nyní trochu detailněji podíváme.
Potrpíte si na zlato, stříbro nebo nerezovou ocel? Nosíte diamanty či perly? Pak je pro vás možná dobré vědět, jak správně byste měla o šperky pečovat, aby vám vydržely déle a stále vypadaly jako nové.
Bílá kuchyně se může už od prvního pohledu zdát jako jasná výhra. Je to barva, která se hodí ke všemu, je nadčasová a nesmrtelná. Možná máte představu, že bílá kuchyně vydrží roky, protože nikdy nevyjde z módy. Navíc už se nemůžete dočkat, jak se vyřádíte na doplňcích, protože k bílé se přece hodí všechno. Bílá kuchyně ale má i své stinné stránky. Znáte je?
Před časem jsme se s partnerem rozhodli, že po svatbě a pořízení bytu bychom rádi měli miminko. To jsem ale netušila, jaké utrpení mě bude čekat.
Víte, že práce na poli, házení lopatou nebo pochod Praha-Prčice je pro naše tělo méně škodlivé než nesprávné sezení? Sezení je totiž pro páteř tou nejnamáhavější činností. Jak sedět, je zásadní pro vaše zdraví.
Trombóza je název onemocnění, při kterém se v krvi utvoří sraženina a ucpe žílu. Jedná se třetí nejčastější kardiovaskulární onemocnění, jehož příznaky nebývají nápadné, ale následky mohou být fatální.
Reality show je jedním z nejpopulárnějších žánrů doposud. Od sledování všech šokujících, nesestříhaných okamžiků, až po osudy u vašich oblíbených darebáků – sledování dalšího dílu každý týdne je návykové. Jaké reality show nejraději sledují v zahraničí?
Ať už je to způsobeno stárnutím, základním stavem kůže či faktory prostředí, trpět suchou kůží je velmi nepříjemné. Doma máme k dispozici mnoho přírodních produktů, o nich ani netušíme, že nám od těchto problémů mohou rychle pomoci. Které jsou ty nejúčinnější?

Výběr článků

Každý to má jinak: Někdo s radostí čeká na předvánoční šílenství a těší se na shánění dárků, jiný bledne hrůzou, protože absolutně neví, co má jako dárek zabalit. Shodneme se ale asi v jednom: pro děti se dárky vybírají nejsnáze - obzvlášť pro holčičky. Snové, barevné a třpytivé hračky jsou pastvou pro zvídavé oči malých princezen. I americký výrobce hraček Hasbro si zajistil místo na výsluní svou kolekcí hraček „My little Pony“.
Umíte si představit kuchyni bez lednice? Lednice a mrazák zkrátka patří k našemu životu. Denně je používáme, snažíme se je mít neustále plné. Na co však zapomínáme, tak je péče o ně. Především o lednici, kterou používáme trochu více než mrazák, bychom měli správně a dostatečně pečovat. Jenom tak dosáhneme správného efektu, který na potraviny lednice má.  
Vzrostlý strom přímo v obýváku? Stromy v interiéru nejsou zrovna tradiční výzdobou, přesto se najdou tací, kteří mají kus přírody přímo u sebe doma. Budova musí většinou s takovým nápadem počítat už od začátku stavby, ale potom se můžete pochlubit skutečně originální dekorací, na kterou budou návštěvy koukat s otevřenou pusou. Zeleň uklidňuje a prospívá, takže na vás bude blahodárně působit každý den.

Nepřehlédněte

Tipů a triků, jak správně cvičit, najdete všude dost. K dosažení výsledků je ale potřeba nechybovat v tom, co děláte pak. Kdy se najíst, kolik a čeho? Máte i další otázky? My známe odpovědi!
Myslíte si, že jste potkala toho pravého, ale okolí je z vašeho vztahu rozpačité. Je starší o více než 20 let? Je mladší o více než 10 let? Člověk by řekl, že v dnešní společnosti se věkový rozdíl nepočítá. Zdaleka to není pravda. A většinou jsou to ženy, které věkový rozdíl řeší podstatně víc, než muži.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek