Peče celé Česko: Droždí se prodává 5krát víc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Peče celé Česko: Droždí se prodává 5krát víc!

Bramborové »droždí« po 24 hodinách.
Bramborové »droždí« po 24 hodinách. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Potraviny nedošly, obchody jsou plné. Jediné, co občas v regálech chybí, je droždí, a to nejen čerstvé, ale i sušené. Lidé začali doma častěji péct a dělají si zásoby. Jsou ale způsoby, jak jej nahradit.

„Poptávka je enormní. Odhadujeme, že oproti normálnímu průměru je přibližně pětinásobná. Zkombinovaly se Vánoce, Velikonoce a to celé se ještě musí vynásobit dvěma,“ popsal Tomáš Podivínský z olomoucké společnosti, která droždí vyrábí. Stroje jedou na plné obrátky. „Myslíme si, že by se poptávka měla postupně stabilizovat,“ dodal. Podobně mluví i jiní dodavatelé.

Zachrání brambory nebo jablko
Co ale dělat, když chcete péct a droždí v obchodě neměli a jinam se vám nechce? Jde přece o zdraví... Můžete použít náhražku z jiných a běžně dostupných surovin podle receptů, které používali hospodyňky před mnoha lety. Vyráběli ho s použitím brambor nebo jablka. Deník Aha! se rozhodl vyzkoušet recept na »bramborové« droždí.

Recept
Suroviny: 250 g uvařených brambor, 30 g cukru a lžíce piva

Postup: Brambory rozmačkáme s trochou vody na hustou kaši. Cukr rozpustíme s přidáním vody tak, aby byl jako sirup a přidáme jej k bramborám. Hmotu dáme do tepla kynout a po 30 minutách do ní přidáme pivo a necháme stát 24 hodin. Pak ji používáme jako klasické droždí. Zbytek skladujeme v lednici.

Jsou potřeba uvařené brambory, cukr, pivo a trocha vody.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.