Babiš si s námi vytřel ...! Zlom: Vztek odpůrců vlády. Peníze a změna opatření. Bude to mít dohru. Ale padlo i, že se má přitvrdit

26.03.2020 7:14

V tichosti. Tak vláda v pondělí schválila změnu režimu karantény a uzavření obchodů. Pro podnikatele to však znamená mnoho. Vláda totiž místo krizového zákona použila zákon o ochraně veřejného zdraví, což by znamenalo, že podnikatelé podle Babišových odpůrců přicházejí o možnost náhrady škody. Píše o tom server Seznam Zprávy. Novinář Jan Jetmar hovoří v té souvislosti o tom, že premiér Babiš si s námi vytřel ...

Babiš si s námi vytřel ...! Zlom: Vztek odpůrců vlády. Peníze a změna opatření. Bude to mít dohru. Ale padlo i, že se má přitvrdit
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš přednáší svůj mimořádný projev

Veškerá opatření přijatá vládou v rámci stavu nouze se prodloužila do 1. dubna. To zaznělo jasně. Co však nezaznělo, je to, že vláda neprodloužila původní opatření, ale vydala nové. Tím, že se změnila skutečnost, podle jakého zákona bylo opatření vydané – místo krizového zákona jde o zákon o veřejném zdraví – přijdou podnikatelé o možnost náhrady škody. Spolehnout se tak budou muset pouze na úlevy, které vláda schválila, například nebudou muset platit určitou dobu zálohy na sociálním pojištění či se odloží evidence tržeb.

Anketa

Vadí vám vládní nařízení, ať lidé během karantény nejezdí na chaty a chalupy?

9%
91%
hlasovalo: 25930 lidí

Na problém jako první upozornil web Česká justice. Ten si všiml i toho, že nové prodloužení nevyhlásila sama vláda, ale vzala pouze na vědomí mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví.

„Paragraf 36 krizového zákona předpokládá, že škody, které jsou způsobeny kvůli krizovým opatřením, nahradí v konečném důsledku stát. Zákon o ochraně veřejného zdraví, na základě kterého vydalo Ministerstvo zdravotnictví ta mimořádná opatření účinná od úterních šesti hodin ráno, ale nic takového neobsahuje,“ upozorňuje na podstatnou změnu pro server Seznam Zprávy advokát Daniel Zinrák.

Ministerstvo zdravotnictví ústy mluvčí Gabriely Štěpanyové vzkázalo, že vědí, že krizový zákon a zákon o ochraně veřejného zdraví mají jiné režimy odškodnění. Kompenzace podnikatelům jsou však dle jejích slov podle resortu dostatečné. 

„Uběhlo 14 dní, kdy Bureš zastavil chod této země, a krize ještě zdaleka není na vrcholu a už si s celým národem vytřel prdel... To je takový xindl, že mu není rovno!“ všiml si nového opatření novinář Jan Jetmar. 

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí

„To je typické obcházení zákona s cílem ušetřit na OSVČ a živnostnících a vyhnout se placení náhrad za škody způsobené vrchnostenským rozhodnutím. Až na výjimky to může pochopit pouze člověk, kterému ze dne na den zakázali přijímat tržby za provozování živnosti, ale musí nadále platit stálé režijní náklady spjaté s podnikáním ve výši mnohonásobně převyšující náklady spojené s běžnou rodinnou domácností,“ zareagoval v diskusi Luděk Šorm, majitel Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou, jenž dlouhodobě vystupuje proti předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO).

Jetmar se Šormem nebyl sami, kdo opatření kritizují. Na twitterovém profilu to okomentoval předseda ODS Petr Fiala. „Pokud je to pravda, je to a) podraz, b) budu chtit na zítřejším jednání s premiérem nápravu. Podnikatelé za současnou situaci nemohou, vláda s nimi nemůže takto ‚zametat‘,“ uvedl Fiala.

Pokud je to pravda, je to a) podraz b) budu chtit na zítřejším jednání s premiérem nápravu.
Podnikatelé za současnou situaci nemohou, vláda s nimi nemůže takto "zametat".https://t.co/AO8gVL5IDx

— Petr Fiala (@P_Fiala) March 25, 2020

Advokátka Daniela Kovářová se rozhodla na svém facebooku občany uklidnit. „Že stát nebude odškodňovat? Myslím, že bude, minulý týden i dnes! Důvody? Unikátnost situace, společenská odpovědnost a únosnost, vyšší princip mravní, vláda i ministerstvo jsou orgány státu, povodně jako miniprecedens a Nejvyšší a Ústavní soud nelpí na formalitách,“ uklidňuje.

Kdo však vládě fandí, je analytik Štěpán Kotrba. „Začínám fandit jakékoliv snaze po státním převratu, kterej vypráská nadvládu práva dělat si, co chcete, nad právem neohrozit tím hromadu lidí,“ poznamenal. 

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …