V Přibyslavi skončila spořitelna. Úřady se nám vzdalují, stěžuje si město

  8:42
Desítky let sloužila lidem pobočka České spořitelny v Přibyslavi. Počátkem tohoto týdne se však otevřela naposledy. A nadobro zmizela - spořitelna se ji rozhodla zrušit. Nevyplatila se. Pro obyvatele Přibyslavi je to však další důkaz toho, jak se úřady a instituce občanům vzdalují.

Budova České spořitelny na přibyslavském Bechyňově náměstí. Dnes už je pobočka zrušená, zůstal zde pouze bankomat. | foto: Mapy Google

Záměr zrušit přibyslavskou pobočku byl pro radnici jako blesk z čistého nebe. Spořitelna to vedení města oznámila koncem února.

„Jedno dopoledne jsme měli schůzku, na které nám spořitelna záměr poprvé prezentovala, a odpoledne už informovala veřejnost o uzavření pobočky,“ konstatoval přibyslavský starosta Martin Kamarád.

Město proti záměru spořitelny protestovalo, žádalo o přehodnocení úvah. S žádným požadavkem však neuspělo. „Byli jsme odkázáni na ombudsmana České spořitelny,“ poznamenal Kamarád.

„Krok, k němuž jsme přistoupili, vychází z celkové koncepce restrukturalizace sítě poboček České spořitelny, v jejímž rámci přizpůsobujeme naši pobočkovou síť ‚rytmu života‘ ve městech a obcích,“ vysvětluje ombudsmanka České spořitelny Veronika Hutchinson.

Podle ní už přibyslavská pobočka přestala být ekonomicky rentabilní, držet ji v provozu by se společnosti nevyplatilo.

„V dlouhodobém sledování nevykazovala dostatečný obchodní potenciál. Její návštěvnost se v posledních dvou letech pohybovala v řádu jednotek klientů za den,“ dodala Hutchinson.

Jak doplnila, důvodem tohoto stavu je masivně rostoucí využívání internetového - a v poslední době rovněž mobilního - bankovnictví. Běžné úkony s účtem si klient obstará sám a na pobočku vůbec nemusí.

V Přibyslavi zůstane pouze bankomat, ačkoliv i o něj zájem postupně klesá. „Vedle výběru hotovosti umožní našim klientům také zadat jednorázový či trvalý platební příkaz, zaplatit složenky, dobití kreditu mobilního telefonu, změnu PIN kódu nebo zobrazení limitů platební karty,“ podotkla ombudsmanka České spořitelny.

Pryč je pokladna Českých drah, skončila i roznáška České pošty

V posledních měsících ovšem Česká spořitelna není jedinou institucí, jež řekla Přibyslavi sbohem. Nedávno - také poměrně náhle - opustily zdejší nádraží České dráhy, které tu zrušily pokladnu. „A skončil i provoz roznášky České pošty,“ konstatoval Martin Kamarád.

U celé řady dalších institucí Přibyslav takřka denně bojuje za jejich zachování ve městě. Není tomu tak dlouho, co na symbolickou jednu korunu ze zhruba čtyřiceti tisíc ročně snížila nájem pobočce úřadu práce provozujícímu kancelář v budově radnice. Jinak úřad hrozil odchodem z města. Přibyslavský místostarosta Michael Omes tento postup otevřeně nazval vydíráním.

Ze všech sil se město snaží udržet i služebnu Policie České republiky a stanici zdravotnické záchranné služby. Před dvanácti lety přitom město pro policii a záchranku budovu za šest a půl milionu korun koupilo a přestavělo.

„Nemá to žádnou logiku. Všichni neustále mluví o přibližování úřadů občanům, a přitom se úřady v menších městech ruší. Šetří se na špatných místech,“ myslí si místostarosta Omes.