Hlavní obsah

Spojené státy chystají na boj proti ekonomické krizi 54 bilionů

Novinky, bož

Americký Senát v noci na čtvrtek středoevropského času schválil stimulační balíček na podporu ekonomiky. Jde o reakci na ekonomické dopady globální pandemie nemoci Covid-19. Na boj proti krizi mají dát Američané 2,2 bilionu dolarů (55,4 bilionu korun).

Foto: Tom Brenner, Reuters

Budova Kapitolu Spojených států, kde sídlí obě komory amerického Kongresu (Senát a Sněmovna reprezentantů) před senátním hlasováním o balíčku na podporu ekonomiky stižené pandemií nemoci Covid-19.

Článek

Součástí balíčku je rozšíření podpory v nezaměstnanosti a také přímé platby milionům Američanů, kteří vydělávají méně než 75 tisíc dolarů (1,8 milionu Kč) ročně. Těm vláda pošle podporu ve výši až 1200 dolarů (30 tisíc korun).

Celkem 500 miliard dolarů (12,6 bilionu korun) má vláda podle legislativy vyčlenit na pomoc nejvíce zasaženým odvětvím ekonomiky. Dalších 350 miliard (8,8 bilionu korun) půjde na půjčky malým podnikatelům a 150 miliard (3,7 bilionu korun) na pomoc nemocnicím.

Pro soubor opatření se vyslovilo 96 senátorů, proti nebyl žádný. Těleso sestává ze stovky členů, republikánský senátor Rand Paul je v karanténě poté, co mu vyšel pozitivní test na nemoc Covid-19 způsobenou novým typem koronaviru.

Americký senátor Rand Paul má koronavirus

Koronavirus

Pro balíček hlasovali i přítomní senátoři opozičních demokratů na základě dohody obou stran, lze proto očekávat, že projde i Sněmovnou reprezentantů, kde má tato strana většinu. Hlasování má proběhnout v pátek, následně legislativu musí podepsat republikánský prezident Donald Trump.

Očekávání, že se balíček podaří schválit, od úterka pomáhá akciovým trhům. Ty do té doby čelily silným propadům v důsledku ekonomických dopadů koronaviru. V úterý však americké akcie zaznamenaly prudký růst, což se následně ve středu přelilo i na další trhy v Asii a Evropě.

Ford se pustil do boje s koronavirem výrobou štítů a ventilátorů

Koronavirus

Situace ve Spojených státech se zhoršuje, počet obětí epidemie nemoci Covid-19 tam již přesáhl tisícovku. Nakazilo se přes 68 500 lidí. Více infikovaných eviduje v současnosti pouze Čína a Itálie. Nejvíce zasaženým je stát New York s více než 30 tisíci potvrzenými případy a skoro 300 obětmi, z nichž většina připadá na město New York.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám