Hlavní obsah

Okamurův zastupitel podle manželky zneužívá auto jejich těžce postižené dcery k politické propagandě

Foto: SPD

Jihlavský politik Petr Paul.

Reklama

Marie Paulová zažalovala svého manžela, jihlavského zastupitele Petra Paula. Tvrdí, že se chová amorálně a vůz napsaný na jejich vážně nemocnou dceru zneužívá k propagaci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury.

Článek

Informuje o tom Jihlavský deník. Podobný případ před časem řešili také na severu Čech. Seznam Zprávy před komunálními volbami upozornily, že kandidát SPD na jabloneckého primátora Michal Švarc zneužil opakovaně služební policejní vůz k předvolební kampani.

Ale vraťme se nejprve k aktuální jihlavské kauze. „Nelíbí se mi, že auto, které má sloužit především k cestám za naší dcerou do ústavu, je polepené volebními plakáty,“ řekla kromě jiného Jihlavskému deníku Marie Paulová, která je sama invalidní.

Paul je opatrovníkem dcery a dle nařízení soudu i provozovatelem vozu. „Platím veškeré náklady s vozidlem spojené, jako jsou pohonné hmoty, servisní prohlídky, pojištění, technické kontroly a údržbu,“ řekl listu.

Jihlavský soud žalobu Paulové zamítl. S rozsudkem, který není pravomocný, ovšem Paulová nesouhlasí. Hodlá se odvolávat.

Vůz městské policie zneužil kandidát SPD

Na severu Čech řešili podobný případ před posledními komunálními volbami. Jak informovaly Seznam Zprávy, Michal Švarc, který za Okamurovo hnutí kandidoval na jabloneckého primátora, zneužíval k předvolební kampani služební vůz městské policie Rychnova u Jablonce, kde jako strážník pracoval. Vedle Švarce u toho asistoval i poslanec a člen předsednictva SPD Radovan Vích. Oba služebním vozem rozváželi politické agitační letáky.

Foto: Seznam Zprávy

Michal Švarc, dříve ANO, dnes SPD.

Což je v rozporu nejen se standardy pro používání policejních služebních aut, ale neslučuje se to ani s působením v bezpečnostní složce. Představitelé obecních policií typicky považují za nepřípustné, aby se strážníci ve službě jakkoliv přímo podíleli na kampani politických stran či hnutí. Anebo k takovému účelu zneužívali služební vybavení.

„Vozidla, která mají na sobě polepy a znaky městské policie, konkrétně u nás používáme výhradně ke služebním účelům. Nemáme tu nastavenou variantu, kdy by je strážníci mohli používat k jiným než služebním účelům,“ řekla například mluvčí strážníků v Liberci Daniela Bušková.

Ke zneužití obecního majetku se sám přiznal poslanec a člen předsednictva SPD Radovan Vích. „Ano. Nepopírám, že jsem pomáhal nakládat volební letáky panu Švarcovi do vozidla městské policie Rychnova u Jablonce nad Nisou,“ řekl reportérům Seznam Zpráv. Neviděl však na věci nic špatného.

Foto: Seznam Zprávy

Michal Švarc přistižen při zneužití služebního vozu k politické kampani.

Jiného názoru byl ovšem starosta Rychnova u Jablonce, obce, jíž vůz městské policie patří. „S panem Švarcem jsme to řešili a k pochybení se přiznal. Dostal výtku a finanční trest. A sice padesát procent z osobního ohodnocení na dva měsíce,“ uvedl tehdejší starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou Tomáš Levinský (Rychnováci).

Babiš: Švarc je nepřítel státu

Dnes je Michal Švarc zástupcem velitele městské policie v Jablonci nad Nisou. A také zastupitelem města. Na vedoucí post u jabloneckých strážníků jej dosadil dnes už bývalý jablonecký primátor Milan Kroupa z hnutí ANO Andreje Babiše. Na vysvětlenou: Švarc byl totiž před tím, než přešel k SPD, lídrem hnutí ANO v Libereckém kraji.

Upadl ovšem v nemilost Andreje Babiše. Právě nynější premiér se před lety osobně postaral o Švarcovu politickou likvidaci v rámci ANO. A dokonce Švarce označil za „nepřítele státu“.

Šlo o spis, který se objevil na scéně na jaře 2013. Tehdy se připravoval první sněm hnutí ANO. „Ještě před ním mělo předsednictvo s Babišem v čele potvrdit ve funkcích nové krajské šéfy. Tehdy prošli lídři všech regionů – až na Švarce. Už na tomto zasedání předsednictva Babiš bouchal složkou se Švarcovým jménem a se zkratkou NBÚ o stůl a jabloneckého podnikatele označoval za hrozbu pro celé hnutí. Materiál obsahoval výbušné informace o tom, jaké praktiky používá Švarcova detektivní agentura při vymáhání dluhů. Babiš prý předčítal straníkům pasáže, jak vymahači drželi jednu ze svých obětí za nohy z okna. Na základě této a dalších skutečností údajně NBÚ odebral Švarcovi bezpečnostní prověrku,“ napsal časopis Týden v reportáži s názvem Babišovy složky: Jak vicepremiér sbírá špínu na lidi.

Pikantní na věci je, že dnes už bývalý jablonecký primátor Milan Kroupa sice dosadil Švarce na místo zástupce ředitele městské policie navzdory Babišovu názoru, nakonec se ovšem i on sám šéfovi hnutí ANO znelíbil. Když došlo vloni na podzim na jabloneckém magistrátu k převratu, Kroupa byl kvůli střetu zájmu sesazen - a sám raději odešel z hnutí ANO - Babiš o něm prohlásil: „Takové lidi určitě nechceme, jsem rád, že se tak rozhodl.“

Reklama

Doporučované