Šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář vaří nepostradatelným: Jídlo zdarma připravují pro pražské hasiče, policisty a záchranáře

Šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich a Jan Punčochář vaří nepostradatelným: Jídlo zdarma připravují pro pražské hasiče, policisty a záchranáře Zdroj: Twitter.com | Hasiči Praha

Renomovaní šéfkuchaři vaří v Praze jídlo pro hasiče, policisty, strážníky a záchranáře. Řeč je o Zdeňkovi Pohlreichovi a Janu Punčochářovi, kteří se rozhodli, že začnou v době koronavirové krize rozdávat zdarma jídlo lidem, kteří si to skutečně zaslouží.

Zdeněk Pohlreich pomáhá tím, co umí: Vařením

V zájmu ochrany svého zdraví a životů je v současnosti spousta z nás doma, kde má home office nebo pečuje o své děti. Někteří lidé si však v rámci výkonu svého zaměstnání zůstat doma rozhodně nemohou dovolit. Jde zejména o zdravotníky, policisty nebo hasiče, kteří dnes a denně přicházejí do kontaktu s nakaženými nemocí COVID-19 a riskují tak své životy.

Že je jejich poslání po fyzické a psychické stránce velmi náročné, si uvědomil i známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, kterého určitě znáte z gastronomického pořadu Ano, šéfe! Jelikož jeho doménou není šití roušek, ale excelentní vaření, rozhodnul se pomoci všem potřebným právě v této oblasti.

Zdroj: Twitter.com | Hasiči Praha Český šéfkuchař nastartoval unikátní rozvoz jídla

Zdeněk Pohlreich ve své restauraci rozběhl unikátní rozvoz jídla, který má název Vaříme nepostradatelným. Uvařené pokrmy vaří a následně rozváží spolu se svým týmem pražským hasičům, záchranářům i policistům. K tomuto dobročinnému projektu využívá peníze od sponzorů. Založil také transparentní účet, na který může přispět každý z nás.

„Sehnal jsem nějaké sponzorské peníze, založil transparentní účet, my investujeme svoje know how a zázemí. Protože vaření je to jediné, co umíme. Tak, než abychom šili roušky, chceme dát najíst těm, kteří jsou teď pod tlakem,“ popisuje Zdeněk Pohlreich, který se svým týmem zahájil rozvoz zdarma v sobotu 21. března.

Celou dobročinnou akci Zdeňka Pohlreicha přitom pomohl nastartovat Plzeňský Prazdroj. „Na suroviny jsme od něj dostali dar ve výši půl milionu korun, ke každému obědu přidal ještě nealkoholické pivo. Auto Esa nám dalo zase k dispozici deset aut i se šoféry, jedno nám půjčil Lexus. Všechna jídla se tak dostanou včas a teplá na všechna místní oddělení integrovaných složek,“ vyjmenovává Pohlreich.

Zdroj: Zdenekpohlreich.cz Zdeněk Pohlreich oslovil ke spolupráci i Jana Punčocháře

Tento známý český šéfkuchař se snaží každý den vařit 132 porcí pro záchranáře, 150 porcí pro hasiče a 550 porcí pro městskou policii, kteří působí na území Prahy. Hned na začátku mu však bylo jasné, že to sám nezvládne. Proto požádal o pomoc svého kuchařského kolegu Jana Punčocháře, který je porotcem soutěže MasterChef Česko.

„Hasiči, policie a záchranná služba procházejí skutečnou zatěžkávací zkouškou. Lidé pracující v těchto sborech se stravují všelijak, někteří jídlo mají, někteří ne, vaří si sami, odbývají se bagetou. Protože jsem ještě byl na vojně, tak vím, jak důležitá je strava pro morálku mužstva. Proto jsem se rozhodl s naším týmem a týmem kolegy Jana Punčocháře vařit a zavážet jídla zdarma na jejich služebny na území hlavního města Prahy,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich.

Jídlo pro zdravotníky, hasiče a policisté začínají po vzoru Zdeňka Pohlreicha a Jana Punčocháře zdarma vařit i další kuchaři z Česka. Jde například o iniciativu Zdeňka Střížka Nekašleme na vás. Šéfkuchaři se shodují na tom, že budou jídlo složkám integrovaného záchranného systému rozvážet zdarma do té doby, než skončí nouzový stav.

Autor:
Publikováno: 26. 3. 2020 12:02 Nahlásit obsah