Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Joshua se setkal s princem Charlesem, který má koronavirus. Boxerský král je ale údajně zdravý

Sport

  13:38
LONDÝN - Britský boxer, šampion těžké váhy WBA, IBF a WBO Anthony Joshua přišel před více než dvěma týdny do styku s princem Charlesem, který se koronavirem SARS-CoV-2 (nebo Covid-19) nakazil. Dle svého mluvčího je ale rodák z Nigerie zdravý.

Anthony Joshua a britská královna 9. března 2020. V pozadí Princ Charles. foto: Instagram Anthony Joshua

Pamatujete? V pondělí 9. března vystoupil Anthony v katedrále Westminsterského opatství při příležitosti bohoslužby „Commonwealth Day“.

„Jmenuji se Anthony Oluwafemi Olaseni Joshua a stejně jako mnozí z vás jsem dítětem Společenství. Narodil jsem se ve Watfordu, ale moje kořeny jsou nigerijské. Pocházím z etnického národa Jorubů, jedné z největších etnik v Africe. Jsem hrdý Nigerijec a jsem hrdý Brit,“ zaznělo tehdy z úst jednoho z nejlepších boxerů těžké váhy současnosti.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Let’s work to make wealth more common 欄

Příspěvek sdílený Anthony Joshua (@anthonyjoshua),

Při této příležitosti se také osobně setkal s královnou Alžbětou II. a jejím synem, princem Charlesem. Ten se dle potvrzených zpráv z královské rodiny, nakazil novým koronavirem SARS-CoV-2.

Anthony Joshua (vlevo) a Kubrat Pulev na snímku z roku 2017, kdy nakonec na...
Anthony Joshua se raduje ze zisků čtyř pásů mistra světa těžké váhy.

„AJ je dle nařízení vlády doma, je v pořádku a nic mu není. Přeje si brzké uzdravení všech, kteří se nakazili a také děkuje všem těm v první linii, tedy zdravotníkům, policistům i hasičům,“ řekl britským médiím dnes odpoledne Joshuův mluvčí.

Zda byl Joshua, který po tomto setkání ještě vyrazil blbnout v rámci natáčení spotu s kamarády na sněhové skútry, už nedodal. Dle informací z druhé strany – tedy od mluvčího jednasedmdesátiletého následníka trůnu, nebylo ani třeba.

Dle něj není v ohrožení ani jeho maminka, která má za měsíc oslavit 94. narozeniny. „V souladu s doporučením vlády a zdravotníků se princ a vévodkyně (Camille) nyní nachází v domácí karanténě ve svém domově ve Skotsku,“ zní v prohlášení paláce Clarence House, který je oficiálním londýnským sídlem syna britské královny a jeho manželky, vévodkyně z Cornwallu.

Zajímavé ale budiž, že ačkoliv lékaři ví, odkdy mohl být infekční, nevědí, kde se mohl s ohledem na své pracovní vytížení nakazit. Charles se poslední oficiální akce zúčastnil 12. března, kdy také naposledy přišel osobně do kontaktu s královnou. První dnem, kdy ale mohl být infekční, je podle zdravotníků až den následný, tedy 13. března.

Britská královna každopádně už od 19. března pobývá spolu se svým o pět let starším chotěm, princem Philipem na hradě Windsor. Zda i oni byli testovaní na koronavirus, ale mluvčí královské rodiny nesdělili.

Charles není prvním členem evropského vládnoucího rodu, který se koronavirem nakazil. Už dříve testy nákazu prokázaly u monackého knížete Alberta II. Oba šlechtici se setkali 10. března na charitativní akci v Londýně, upozornila agentura AP.

Podle poslední bilance z úterního večera Británie evidovala přes 8000 lidí nakažených koronavirem a 422 pacientů, kteří nemoci COVID-19 podlehli.

Koronavirus se nevyhýbá ani sportovcům, nakažené hlásí zámořské soutěže NHL, NBA i NFL, či ty evropské fotbalové v čele s anglickou Premier League, španělskou La Ligou či italskou Sérií A. 

V Česku je nejznámější sportovní osobností, který onemocněl COVID-19, bývalý mistr světa v boxu Lukáš Konečný. Stejně jako princ Charles ale má jen mírné příznaky tohoto onemocnění. 

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.