Komentář Marka Zemana: Hlavně rozum a klid

Senioři nakupují ve vyhrazených hodinách

Senioři nakupují ve vyhrazených hodinách Zdroj: Reuters

Marek Zeman
Senioři nakupují ve vyhrazených hodinách
Senioři nakupují ve vyhrazených hodinách
Senioři nakupují ve vyhrazených hodinách
Senioři nakupují ve vyhrazených hodinách
7
Fotogalerie

Počty nakažených koronavirem stoupají. Máme se bát? Nepanikařme, přeci jen jde o virové onemocnění ve velké většině případů s mírným průběhem. Nicméně je ale velmi těžké předjímat, jak se z hlediska epidemiologického i klinického bude wu-chanský virus chovat dál. 

Pod dojmem postupně se šířící koronarovirozy v Česku přijal ministr zdravotnictví opatření směřující k zamezení dalšího šíření infekce. Jako první nařídil karanténu pro naše občany vracející se z Itálie. Následně z ní vyjmul řidiče kamionů, zdravotníky zajišťující převoz a piloty. Poté přišla Bezpečnostní rada státu se zákazem akcí pro více než 100 osob a uzávěrem škol.

Ačkoliv chápu smysl tohoto opatření, tedy ochrana našich občanů, trochu mi to připadá, jako bychom stále byli o krok zpět za koronavirem.

Nejdříve si něco řekněme k virózám obecně. Virus je nitrobuněčný cizopasník, celkem je známo na pět tisíc druhů virů, odhadem jich jsou ale statisíce. Podstatou je, že bez hostitele není schopen sám existovat, mimo něj přežije jen několik hodin. Teprve v buňce hostitele může využít její zdroje energie a rozmnožit se.

Obecně jsou viry různé velikosti – většinou v desítkách nanometrů, ale i v mikrometrech. Jednodušší jsou s jednou šroubovicí (vazba genetické informace), složitější mají dvoušroubovici. Důležité je, že mohou svou genetickou informaci v čase měnit (mutovat), což ztěžuje vývoj léčiv proti nim. Koronarovirus z Wu-chanu patří do skupiny SARS Co-V-2. Léčba a vakcinace asi jen tak nebudou, na druhu stanu jeho smrtnost není naštěstí vysoká.

Je velmi těžké předjímat, jak se z hlediska epidemiologického i klinického bude wu-chanský virus chovat dál. Proto více méně selhávají všechny algoritmy, kterými nás lékaře a občany ministerstvo zdravotnictví zásobovalo a zásobuje.

Například počáteční schematické dělení na ty, kteří byli v zahraničí v místech s rozšířenou koronarovirozou,a tedy jí mohli získat, a na ty, kteří tam nebyli a které nebylo třeba testovat. Toto ale přestalo platit s prvním případem nakaženého v Česku. Bylo jasné, že virus se bude šířit dál, a my jej můžeme jen zbrzdit. 

Nepodléhejme ale panice, jde o virózu, která je nakonec přeci jen podobná naší chřipce. Také ji jistě zvládneme!

Autorem je Marek Zeman, jako primář Vinohradského ambulantního zařízení.