InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lektoři z Domu dětí a mládeže vyrábí na 3D tiskárnách ochranné štíty. Zájem mají lékaři i policisté

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK – Ten umí to a ten zas tohle, a všichni dohromady udělají moc. Věta ze známé pohádkové písničky možná nejlépe vystihuje vlnu solidarity a pomoci, která provází současnou složitou situaci v České republice. Ruku k dílu přidali i fanoušci 3D tiskáren, kteří rozjeli celorepublikovou kampaň a na svých strojích vyrábějí ochranné štíty obličeje. V Písku se do výroby pustili i lektoři z Domu dětí a mládeže Karel Červenka s Jiřím Markem, kteří spolupracují s místním zakázkovým 3D tiskařstvím Víta Žíly. O jejich výrobky projevili zájem policisté i lékaři.


Iniciativu rozjela firma Josefa Průši, která 3D tiskárny vyrábí. „V reakci na akutní nedostatek ochranných pomůcek pro lékaře a další profesionály v souvislosti s pandemií nemoci Covid-19 jsme začali ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a vybranými lékaři testovat ochranné štíty, které lze vytisknout na 3D tiskárně. O štíty mohou nyní žádat nemocnice, praktičtí lékaři, dentisté, lékárny a další," uvádí firma.

Nadšenci, kteří chtějí s tiskem ochranných štítů pomoci, si jednoduše na webu stáhnou potřebné soubory pro jednotný vzhled štítů a můžou se vrhnout do práce. Vedoucí oddělení v Domě dětí a mládeže Karel Červenka pro portál Jižní Čechy TEĎ popsal, že začali tisknout ze zbytků materiálů, které v domě zůstaly z kroužků. Darem získali fólii, kterou na plotrech řežou do požadovaného tvaru. A přihlásil se jim i další dárce, který přispěl na nákladný tisk deset tisíc korun. Štíty tak mohou tiskaři rozvážet do první linie boje proti koronaviru zdarma.

Dům dětí a mládeže se na Facebooku pochlubil, že první štíty předal lékařům a policistům v pondělí 23. března. Za prvních šest dní tisku v Písku vyrobili 90 štítů, které by měly jít používat opakovaně, i když firma Průša doporučuje spíš jednorázové používání s dovětkem, že možnosti sterilizace se prověřují. Po dezinfekci by ale štíty měly jít používat opakovaně, i když asi nevydrží věčně. Jde přitom o velmi jednoduchou konstrukci, kterou lze z pár částí poskládat za chvilku.

„Štíty jsou určeny zejména pro složky IZS nebo zdravotnickému personálu. Stačí nás kontaktovat," zní z Domu dětí a mládeže, kde se tiskne dál. A Karel Červenka s Jiřím Markem věří, že se i touto činností podaří rozbít předsudky, že 3D tiskárna je jen zbytečně drahá hračka. Může totiž i pomáhat, jak je vidět právě na výrobě štítů.

Více o iniciativě přinesou tištěné Písecké postřehy.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace