Doba čtení:1 m, 29 s
Elga je jedno z největších ložisek koksovatelného uhlí na světě, vyžaduje však další významné investice. Foto: mechel.com

Ruský podnikatel Albert Avdolyan dosáhl dohody o koupi 49% podílu uhelného dolu Elga od Gazprombank, uvedla banka v pondělním prohlášení. Společnost Avdolyan’s A-Property stále jedná o koupi zbývajících 51% projektu od ruského producenta oceli a uhlí Mechel.

Elga je jedno z největších ložisek koksovatelného uhlí na světě, vyžaduje však další významné investice. Společnost Mechel je ale výrazně zadlužená. Čistý dluh dosáhl na konci roku 2019 400 miliard rublů (přes 120 miliard korun), zejména vůči Gazprombank a další bance VTB. Toto dluhové zatížení chce firma snížit, proto prodává důl Elga, který je jejím největším růstovým aktivem, uvedl server miningweekly.com.

Čtěte také:
USA podpoří evropskou nezávislost na ruském plynu
Američané hrozí sankcemi kvůli NordStream 2

Miliardář Avdolyan může dosáhnout dohody se společností Mechel do konce dubna a stát se 100% vlastníkem projektu, informovaly Reuters v pondělí dva zdroje, které jsou s rozhovory obeznámeny.

Kolik Avdolyan za podíl v dole zaplatitl, není jasné. Dohoda s Avdolyanem je pro banku výhodná, uvedla pouze Gazprombank ve svém prohlášení a dodala, že projekt Elga vždy považovala za investiční aktivum.

Podle jednoho ze zdrojů získá Gazprombank 45 miliard rublů (zhruba 1,5 miliardy korun). Podle stejného zdroje může Mechel získat od Avdolyana za svůj podíl 95 miliard rublů a použít je k splacení části svého dluhu Gazprombank a VTB.

Gazprombank koupil 49% podíl v Elze za 34,4 miliard rublů od společnosti Mechel jako součást předchozích jednání o restrukturalizaci jejích dluhů. Tenkrát Mechel použil tyto výnosy ke snížení svého dluhu jinému věřiteli, Sberbank.

Mohlo by vás zajímat:
Elektrotahač má spotřebu jako malé město
VIDEO: Sci-fi bagr z Jižní Koreje
Služební auto obra Koloděje