Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Živnostníkům hrozí krach, lidem propouštění. Schillerová přiznala kalkul vlády

Autor: Sabina Dračková - 
27. března 2020
05:02

Podnikatelé v Česku se děsí toho, co s nimi kvůli koronaviru bude. I když vláda začíná zavádět částečná pomocná opatření, někteří se bojí, že své podniky už neotevřou. Nejvíc se ozývají restaurace, které musely kvůli šíření koronaviru zavřít mezi prvními, a prosí o pomoc státu. Tu by mohli dostat podle krizového zákona. Jenže vláda opatření prodloužila prostřednictvím jiného zákona. A ten už náhradu škody neumožňuje. Svaz obchodu a cestovního ruchu dokonce mluví o podvodu a upozorňuje, že může hrozit významné propouštění zaměstnanců. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) tvrdí, že nárok na náhradu škody podnikatelé nemají tak jako tak, argumenty, kterými se ohání, jsou ale podle advokáta, kterého Blesk Zprávy oslovily, nepravdivé.

„Většina gastronomických podniků v České republice je dnes ve vážném ohrožení,“ píšou restauratéři, které zasáhlo plošné zavření podniků a kaváren. To vláda zavedla, aby se zabránilo šíření nového koronaviru.

Známá kuchařská jména i drobní podnikatelé se rozhodli napsat otevřený dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO). A prosí v něm o pomoc státu. „Bez včasné, jasně formulované záruky přímé finanční pomoci ze strany státu nebude moci většina restauratérů pokračovat v podnikání,“ přiznávají.

Pod dopisem jsou mimo jiné podepsaní šéfkuchaři Radek Kašpárek, Jan Punčochář či Zdeněk Pohlreich, přidali se i šéfové oblíbených a úspěšných českých restaurací Tomáš Karpíšek nebo David Petřík. Vyjádřili tak obavy tisíců dalších, zejména živnostníků.

Nárok na odškodnění jen za 11 dnů

Svoji prosbu opírají o zákon č.  240/2000 Sb., tedy o krizový zákon. Když vláda 12. března 2020 vyhlašovala nouzový stav, odkázala se právě na tuto legislativu. Ta jí následně umožnila mimo jiné zavřít restaurace i obchody.

V krizovém zákoně se ale také píše: „Stát je povinen nahradit škodu způsobenou právnickým a fyzickým osobám v příčinné souvislosti s krizovými opatřeními...“ Na základě toho se nejen restauratéři ale i jiní podnikatelé a další lidé chtějí dovolat odškodnění od státu.

Díky tomu totiž mají podnikatelé za dobu od 12. do 23. března nárok na odškodnění. „Náhrady škod za zavřené provozy, ušlé zisky apod., nese stát bez dalšího, a odpovědnosti se nezbaví a nemůže zbavit ani (sice správnou, ale právně nerelevantní) argumentací v tom smyslu, že omezující opatření byla nezbytně nutná, sledovala legitimní cíle, byla přijata v souladu s ústavním pořádkem atd., což je vše pravda, ale jak řečeno, na odpovědnost státu to nemá vliv,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy advokát Michal Říha.

Všichni by si ale měli dát pozor, aby žádost o odškodnění neprošvihli. „Podle krizového zákona mají poškození povinnost uplatnit svůj nárok do 6 měsíců od okamžiku, kdy vznikl, tj. do začátku září 2020,“ radí advokátka Petra Fialová.

V pondělí 23. března vláda opatření proti šíření koronaviru prodloužila. Ne ale úplně přesně. Tentokrát se odkázala na jiný zákon, jak upozornil iRozhlas.cz. „Ministerstvo zdravotnictví jako správní úřad příslušný podle zákona o ochraně veřejného zdraví nařizuje k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření nemoci COVID-19 způsobené novým koronavirem SARS-CoV-2 toto mimořádné opatření,“ stojí v oficiálním dokumentu.

Opatření platí stejná jako před tím. Nenápadná, ale významná změna je v tom, že zákon o ochraně veřejného zdraví neumožňuje nárok na odškodnění.

Video  Obchodníci a hoteliéři: „Neberte podnikatelům peníze na platby státu.“ V EET se neshodli  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Ministryně nezná zákon?

Ministryně financí a vicepremiérka Alena Schillerová ale tvrdí, že nárok na odškodnění neměli lidé ani dle první verze. „Ten výklad je takový, že přímá, jasná náhrada škody je v případě, když zabíráte někomu majetek nebo mu přikazujete nějakou činnost. Nic takového nenastalo,“ řekla s tím, že se opírá o právní názor odborníků z ministerstva vnitra. 

S jejím tvrzením ale nesouhlasí advokát Michal Říha. „Zde paní ministryně buď záměrně neuvádí pravdu, nebo krizový zákon nezná,“ míní Říha. Tvrzení Schillerové se podle něj totiž týká jiného ustanovení. Konkrétně § 35 krizového zákona, podle kterého skutečně náleží poškozenému náhrada zejména za zabraný majetek. „Jako příklad lze uvést např. využití soukromého bagru složkami IZS pro odstraňování škod při živelných katastrofách v době nouzového stavu,“ dodává Říha.

Stát „na to nemá“

„My nikomu nebereme majetek, nikoho nikam neposíláme,“ bránila se ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání vlády šéfka státní kasy. Podle ní by lidem náležela náhrada škody jenom v těchto případech. Naopak v případě, kdy někdo například přijde o zisk, to ale neplatí, tvrdila. „Byly by to biliony a ohrozili bychom fungování tohoto státu,“ dodala ministryně.

Že ale stát na plné kompenzace nemá peníze, potvrzuje i advokátka Petra Fialová. „Plná náhrada škod vzniklých podnikatelům v souvislosti s tím, že jim stát výslovně zakázal vykonávat jejich činnost z důvodu epidemie, by byla nad ekonomické možnosti státu,“ zhodnotila na dotaz Blesk Zpráv.

Experti: Stát nechce pomoci, hrozí propouštění

Proti vládnímu kroku se ostře staví i Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. „My máme právní analýzu, která říká, že to je prostě podvodný pokus státu nepomoct těm, kteří budou tu pomoc potřebovat,“ řekl Blesk Zprávám prezident svazu Tomáš Prouza.

Advokáti, které Blesk Zprávy oslovily, se shodují, že tento krok vlády byl úmyslný a připravený. „Vláda mohla vydat jednoduché nařízení, kterým se prodlužují stávající opatření. Místo toho ale Ministerstvo zdravotnictví vydalo zcela nové opatření, svým jménem, a vláda ho pouze vzala na vědomí,“ dodává například Fialová.

Prouza ale také upozorňuje, že dopad bude mít krok vlády hlavně na zaměstnance. Riziko je hlavně u zaměstnanců restaurací, ale třeba také průvodci v cestovním ruchu a řada dalších. „Velmi často to jsou i živnostníci, kteří za své podnikání ručí celým svým majetkem,“ připomněl.

Vliv na cestovní ruch jasně potvrzuje i šéf odborů Josef Středula. „Jestliže váda nepomůže například cestovnímu ruchu, tak ty firmy budou muset zavřít,“ predikoval v DVTV. To, co vláda udělala, je podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů nedůstojné. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) rovněž přiznal, že na jeho resort denně dorazí tisíce emailů a telefonátů od podnikatelů, kteří si neví rady. „Je to samozřejmě o tom, že v jednotlivých skupinách začíná růst nervozita, to je zcela zjevné,“ odůvodnil.

Podle Prouzy bude po skončení krize potřebné, aby stát českou ekonomiku oživil. „Buďto stát zaplatí ty kompenzace a díky tomu se znovu otevřou restaurace, hotely a začnou fungovat malé obchůdky, které jsou třeba zavřené, a musí stále platit třeba nájem a lidé budou mít práci, nebo bude stát pokračovat v tom, co teď udělal, kdy vlastně podvede všechny ty lidi, kteří dva týdny žili v přesvědčení, že má smysl ty jejich byznysy udržet, protože přijde kompenzace podle zákona,“ popsal.

Vláda podle Schillerové ale dělá maximum. Ve čtvrtek schválila, že OSVČ budou po dobu trvání protikoronavirových opatření dostávat 15 tisíc měsíčně. Částečně budou moci začít opět fungovat i hotely. Ty budou moci ubytovat hosty, kteří to potřebují kvůli práci.

Video  „Nebudu hrát s premiérem žádnou hru,“ říká Fiala o opozičních kandidátech do krizového štábu  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Drobným podnikatelům pak také stát odpustí minimální měsíční zálohy na sociální pojištění za půl roku. Mezi další opatření, kterými vláda alespoň částečně živnostníkům podává pomocnou ruku, patří třeba možnost odložení splátek či placení daní. Nabízí také půjčky bez úroků.

„Tady po hromadné autonehodě potřebujete zastavit krvácení a to, co vláda přinesla, jsou náplasti na odřené koleno,“ zhodnotil pomocí přirovnání tyto kroky prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. 

Omasta ( 27. března 2020 20:00 )

Já si myslím, a někdo by to měl říct naplno: Že je třeba obětovat 100 důchodců, aby mládež mohla zpátky do školy a nebyl ohrožen její správný vývoj. A také lidi se chtějí bavit, naběhnout do hospod. Myslím si, že nikdo z nás netouží po tom, aby se zvyšovaly ceny, lidi byli bez peněz, a došlo ke zvýšení daní. To je přece úplně obráceně, než by to mělo být!. Mládež frčí a její zájmy mají přednost. Ani důchodcům, kteří to přežijou, by žádný papaláš neměl svými příkazy a nákazy snižovat budoucí důchod!

Omasta ( 27. března 2020 18:18 )

MAMKA2316 ( 27. března 2020 13:42 )

Máte s 90 % pravdu !!!! Kolik kdo zaplatil dani do prasátka tak tolik by mohl dostat ti co daně neplatí tak mají asi našetřeno a neměli by dostat asi nic ne ??

MAMKA2316 ( 27. března 2020 13:36 )

Za 15 let padly tisíce firem díky nadnárodním firmám !!!!Vy si něco jako prodejce koupíte z velkoskladu za stovku a nadnárodní firmy to kupuji za 20 Kč !!!Vy koupíte deset kusu nadnárodní firmy kupuji desetitisíce tak mají obrovské rabaty !!!Tak a končíme !Ale kadeřnici,pekaři, zedníci atd další nebudou mít takové problémy jako cestovky a agentury to je pravda !!!§ Ale co ti živnostníci co dělají pro různé firmy i na dálnicích jsou prakticky zaměstnanci těchto firem !!!Proč to stát neřeší ??? Jak muže být živnostník někdo kdo děla u firmy s jejich bagre­m,je­řábem­,vál­cem,ná­klad­ním autem atd !!!Ale u nás to je běžné !!!!Drtivá většina tech to lidí je donucena si udělat živnost proto že je jinak většinou nezaměstnají !§§Je zajímavé že to nevědí poslan­ci,se­náto­ři,ú­ředni­ci na ministerstvech a ve vadě ?????? Pokutu dostanou asi většinou jen živnostnici kteří dělají ve dvou cha cha

Evka4 ( 27. března 2020 13:14 )

Schlafenberg: Přesně tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa