Hlavní obsah

Za porušení restrikcí až pět let vězení, hrozí nově Italům

Právo, CNN, ama

Nové přísné postihy hrozí v Itálii za porušování předpisů, které vláda nařídila kvůli šíření nákazy novým koronavirem. Italský premiér Giuseppe Conte oznámil, že se pokuty za porušování karantény zvyšují z 206 eur na 400 až 3000 eur (přes 83 tisíc korun). Úřady se tak snaží mimo jiné zamezit obyvatelům pocházejícím z jižních oblastí odcestovat ze severní části země, která je nejvíce postižená nemocí.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Restrikce počítají také s výrazným zvýšením trestu pro infikované, kteří vědomě porušují předpisy. Lidé, kteří byli pozitivně testováni a nezůstali doma, mohou být podle nových pravidel potrestáni odnětím svobody od jednoho roku do pěti let místo dosavadních tří měsíců.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Předpisy, jež zakazují opouštět obydlí s výjimkou nutného nákupu potravin, návštěvy lékaře či cesty do práce, mohou být dále zpřísněny, informoval kabinet. Dekret umožňuje vládě prodlužovat opatření až do 31. července. Vyhláška nicméně zatím neprodlužuje trvání stávajících omezení, která platí do 3. dubna.

Conte zároveň popřel zprávy v médiích, podle nichž výnos umožní policii zabavovat vozidla. Zdůraznil zároveň, že „zásobování potravinami a palivem bude zaručeno“.

Nakažená italská zdravotní sestra si vzala život. Nechtěla šířit koronavirus

Koronavirus

Itálie je v EU nejvíce postiženou zemí, nakazilo se zde již přes 74 tisíc lidí a hlášeno je bezmála 7500 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám