New York paralyzuje nákaza COVID-19. Za den přibylo 7000 nakažených

Epidemie způsobená koronavirem tvrdě dopadá na americké zdravotníky, kritická situace je hlavně v New Yorku, kde jsou sestry nuceny pracovat i v případě, že jejich test na přítomnost viru je pozitivní a jsou zatím bez příznaků. "Naše ambulance je jako Petriho miska," přirovnal zdravotník Benny Mathew místnost urgentního příjmu k pomůcce pro kultivaci mikrobů.

Personál nemocnic je podle agentury AP vyděšen k smrti.

Spojené státy jsou pandemií postiženy nejvíc a New York je v USA hlavním ohniskem nákazy. "Mám zlost. Mohli jsme si zajistit dostatek ochranných prostředků už před řadou měsíců, v Číně to začalo v prosinci. Ale mysleli jsme si, že tady se to stát nemůže," řekl AP Matthew, který pracuje v newyorském Montefiore Medical Center. Některé nemocnice mají tolik mrtvých, že musely povolat chladírenské vozy jako provizorní márnice. Záchranné služby vyřizují telefonáty po tisících.

Nedostatek roušek a respirátorů nutí lékaře a sestry nosit tytéž ochranné prostředky celý den. "Jako když vám přidělí tři kousky toaletního papíru, s nimiž máte vystačit týden," řekla AP rozhořčená předsedkyně newyorského sdružení zdravotních sester Judy Sheridanová. Váznoucí dodávky ventilátorů brzy postaví zdravotníky před kritickou volbu: budou muset rozhodnout, kdo pomocný přístroj dostane.

Stát New York podle tamního guvernéra Andrewa Cuoma potřebuje nejméně 30.000 ventilátorů, k dispozici jich má 4000, dalších 7000 zakoupil a nyní chce získat další. Kvůli nedostatku těchto přístrojů přistoupil tento americký stát podle Reuters k experimentálnímu provozu, při kterém jeden ventilátor sdílí dva pacienti.

"Není to ideální, ale věřím, že je to provozuschopné řešení," řekl Cuomo. Někteří odborníci tento krizový postup hodnotí jako příliš riskantní a poukazují na to, že je to neschválená metoda.

Aktuálně jen město New York eviduje podle Univerzity Johnse Hopkinse přes 23.000 nakažených, 365 mrtvých a okolo 4000 hospitalizovaných. Nikdo neví, jaké procento připadá na zdravotníky. Personál nemocnice Mount Sinai West, frustrovaný nedostatkem roušek, lůžek i pomůcek, poslal listu New York Post fotografii s lékaři v pytlích na odpadky místo ochranných obleků. "Zacházejí s nimi jako s odpadem," komentoval list fotku umístěnou na titulní straně.

Newyorským zdravotníkům má brzy pomoci na 40.000 bývalých penzionovaných kolegů, kteří se vrátí do práce. Pomoci mají i studenti vyšších ročníků lékařských fakult.

Ve státě New York přibylo za den takřka 7000 nakažených

V americkém státě New York, který je jedním z epicenter nákazy koronavirem v USA, od čtvrtka přibylo skoro 7000 případů infekce. Guvernér státu Andrew Cuomo dnes podle agentury Reuters oznámil, že nakaženo zde dosud bylo 44.635 lidí, z nichž už 519 zemřelo.

Ve čtvrtek bilance nakažených činila 37.258, mrtvých bylo 385. Šíření infekce zde očividně není u konce, protože podle Cuoma se počítá s dalším růstem požadavků na kapacitu nemocnic. V plánu je proto zřízení dalších čtyř prozatímních nemocnic, aby byl stát připraven na očekávané navýšení počtu hospitalizovaných. Vrchol krize Cuomo očekává až za tři týdny.

Počet hospitalizovaných ale oproti minulému týdnu stoupá pomaleji. Nyní se množství pacientů v nemocnicích zdvojnásobuje každé čtyři dny, minulý týden to podle Cuoma bylo po třech dnech.

Cuomo rovněž řekl, že z preventivních důvodů bude uzavírka škol prodloužena o dva týdny. Výuka začne nejdříve po 15. dubnu.

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Více souvisejících

New York lékaři nemocnice Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy