InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotbalový trenér Tomáš Kostka nahlédl pod pokličku akademií v Anglii. V Chelsea ho provedl Petr Čech

STRAKONICE – Příležitost načerpat inspiraci v kolébce fotbalu dostal a využil trenér mládeže v Junioru Strakonice Tomáš Kostka. Ten koncem minulého měsíce odcestoval na Britské ostrovy, kde od 23. do 28. února spolu s kolegy z českobudějovického Dynama a Grassroots trenéry FAČR, jedním z nichž je, navštívil tři fotbalové akademie. Byla mezi nimi i slavná Chelsea, s níž je spjato jméno brankáře Petra Čecha.

 

S jakým závěrem jste se vrátil ze stáže v Anglii?
Závěr je pro mě takový, že jsem dostal další chuť a injekci do práce s mládeží.

V čem pro vás byla stáž přínosná, jaké nové informace jste získal?
Stáž pro mě osobně byla přínosná v mnoha směrech, například jak je důležité umět anglicky.

Kolik nových věcí jste načerpal a kolik z nich plánujete využít ve své trenérské práci?
Načerpal jsem spoustu věcí, ale ne všechny jdou použít v našich podmínkách. Ty, u kterých to jde, postupně již využívám a už jsme je i využívali.

Navštívil jste celkem tři akademie tří různých klub – Wolverhampton, Fulham a slavnou Chelsea. Co jste si z nich odnesl? Jak se liší práce s mládeží v jednotlivých klubech, která koncepce vám přinesla nejvíc inspirace?
Odnesl jsem si především to, že ve všech akademiích platí určitý řád a pevná pravidla. Lidé v nich pracující jsou nastaveni tím způsobem, že každý má svou nepopiratelnou roli. Myslím tím hlavně to, že se všichni navzájem respektují a táhnou za jeden provaz. Obrovskou inspirací pro mě byla v tomto ohledu práce v Chelsea.

Co jste prožíval při prohlídce tamější akademie? Přece jen, Chelsea je pro české fanoušky specifická, působil zde dlouho brankář Petr Čech, který je v klubu nyní v manažerské pozici. O čem jste se s ním bavili?
V Chelsea je nejlepší akademie v Anglii, to hovoří za vše. Na mou otázku: „Kam chodí hráči, kteří se v Chelsea neuchytí?" odpověděl Petr Čech, že do Arsenalu, nebo Tottenhamu. Bavili jsme se také, co kluci dělají na tréninku, kdy přecházejí do akademie a s tím spojený scauting, co všechno musí děti zvládat v určitém věku a tak dále. Bylo toho moc a moc.

Překvapilo vás něco při celé stáží a návštěvě jednotlivých akademií?
Překvapilo mě na „Čechýnovi", jak se nám ochotně a dlouho věnoval. Prozradil na sebe i něco z hokeje.

V čem je vyspělý fotbalový svět před tím českým? Na co je v zahraničí kladem důraz, kam se zde fotbal vyvíjí? A jak by se český fotbal měl především změnit a posunout, aby mohl konkurovat špičce?
Obrovský rozdíl je v počtu dětí, které fotbal baví. Z toho pak automaticky vyjde mnoho hráčů do starších kategorií. Důraz je kladen na práci s míčem, rychlost a odolnost v osobních soubojích. V Anglii je spousta plácků a děcka to vybízí k samotné hře. Myslím, že český fotbal se postupně opět mění k lepšímu, jen je před námi ještě dlouhá cesta, která je závislá právě na kvalitní práci s mládeží. Potřebujeme kvalitní trenéry, nezbytné je rovněž materiální vybavení – čipy, vesty, kamery, branky a podobně. A v neposlední řadě potřebujeme vzájemnou a dokonalou spolupráci s rodiči a se školstvím.

Díky čemu jste měl vůbec možnost se na Britské ostrovy do akademií slavných klubů, z nichž dva jsou účastníky Premier League, podívat?
Možnost přišla od trenéra Petra Čížka z Dynama České Budějovice, se kterým jako Junior Strakonice spolupracujeme na mládežnické úrovni.

Předal jste své poznatky trenérským kolegům v klubu? Sdělil jste jim je hromadně, nebo spíše individuálně?
Trenérským kolegům jsem poznatky sdělil zatím individuálně a postupně v tom budu pokračovat.

Je něco, co jste do trenérské práce po návratu ze stáže zavedl ihned?
Do některých tréninků jsme již zařadili prvky z Anglie a kluci to vzali za své a chápou to jako další posun v jejich fotbalovém životě. Uvedu jeden příklad. Domluvili jsem si přátelské utkání s klukama z Příbrami a v systému hry 7+1 jsme chtěli po vzoru Chelsea odehrát celé utkání bez jediného střídání. Hrálo se 3x30 minut a kluci to zvládli na jedničku. Cílem bylo zjistit, jak se hráči budou chovat po takové zátěži. A mohl bych pokračovat dále.

Dá se říci, že trenéry i hráče má Česká republika stejně šikovné, rozdíl je jen v práci a koncepci? V čem se dá podle vašeho názoru udělat krok kupředu i v amatérských podmínkách?
Alfou a omegou jsou vzdělaní, pozitivní a odhodlaní trenéři. Ty na svou stranu dostanou dětskou duši a postupné zlepšování formou her, cvičení a dalšího na sebe nenechá dlouho čekat.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace