Hvězdy reagují na odložení OH

Hvězdy reagují na odložení OH
Aktuality
pátek 27. března 2020
Na odložení olympijských her v Tokiu na rok 2021 reagují i největší hvězdy světové atletiky. Jaké v nich momentálně převládají pocity?

Christian Taylor (dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa v trojskoku)

Americká trojskokanská hvězda by měla na hrách v Tokiu usilovat o třetí olympijské zlato v řadě. „Jsem vděčný, že se Mezinárodní olympijský výbor rozhodl odložit olympijské hry. Není nic důležitějšího než zdraví a bezpečnost. Můj sen o zisku další olympijské medaile se o rok posouvá, ale nedá se nic dělat. Rizika jsou teď příliš velká. Nezbývá než se soustředit na sezónu 2021. Doufám, že se příští rok uskuteční i mistrovství světa v Eugene. Dlouho jsem snil o tom, že si zazávodím na velké globální akci před domácím publikem. Teď všichni atleti stojí před velkou výzvou a věřím, že se s ní společně popereme,“ věří.

Piotr Malachowski (mistr světa a dvojnásobný stříbrný olympijský medailista v hodu diskem)

„Současná situace mě přivedla ke dvěma zásadním rozhodnutím. Nadále budu trénovat na olympijské hry v roce 2021. Chci dát do přípravy sto procent. Z toho důvodu musím podstoupit operaci pravého kolene. Je to pro mě v mém věku velmi těžké, ale doufám, že se vrátím silnější,“ řekl Malachowski, jenž se chystal po hrách v Tokiu odejít do atletického důchodu.

Matěj Tóth (olympijský vítěz a mistr světa v chůzi na 50 kilometrů)

Stejně jako Malachowski, chtěla i slovenská chodecká legenda Matěj Tóth po olympiádě v Tokiu ukončit aktivní kariéru. „Na jedné straně toto rozhodnutí MOV vítám, protože dává všem atletům určitou jistotu. Na druhé straně si nejsem osobně jistý, zda budu ještě pokračovat. Musím o tom popřemýšlet, promluvit si s rodinou, svým trenérem i slovenským atletickým svazem. Teprve poté udělám konečné rozhodnutí, zda budu pokračovat i v příští sezóně nebo ne,“ uvedl sedmatřicetiletý atlet.

Nafissatou Thiamová (olympijská vítězka a mistryně světa v sedmiboji)

Posunutí olympiády na rok 2021 nic nemění na plánech belgické vícebojařky Nafissatou Thiamové k úspěšnému obhájení olympijského titulu. „Tím, že se olympijské hry nebudou konat v tomto roce, nemám v plánu letos absolvovat víceboj. Budu se soustředit na výšku a dálku, což jsou disciplíny, ve kterých bych případně chtěla závodit na mistrovství Evropy v Paříži. Olympijské hry jsou sice teď daleko, ale pro mě není problém zůstat motivovaná. Rok bez velkého cíle muže být dokonce prospěšný. Alespoň si po psychické stránce odpočinu,“ nechala se slyšet.

Armand Duplantis (halový světový rekordman ve skoku o tyči)

Rozporuplné pocity má čerstvý halový světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis. „Byl jsem připraven na to, že se hry posunou, ale i tak je to situace, která mě netěší. Jsou ale důležitější věci než sport. Rozumím rozhodnutí, které je v této situaci asi jediné možné. Na druhou stranu jsem se cítil ve skvělé formě a myslím, že jsem měl velkou šanci na zisk olympijského zlata. Věřím ale, že moje schopnosti budou dobré i v příštím roce. Tréninkové podmínky jsou teď hodně omezené. Vrátil jsem se domů na zahradu, kde to vlastně všechno začalo. Snažím se teď dělat, co můžu, ale je to těžké,“ vzkázal.

Eliud Kipchoge (světový rekordman a olympijský vítěz v maratonu)

O poznání pozitivnější je keňský maratonský matador Eliud Kipchoge. „Považuji rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru a japonské vlády o posunutí her za velmi moudré. Těším se, až se příští rok vrátím do Japonska, abych obhájil svůj olympijský titul. Těším se na tuto úžasnou událost. Přeji všem dobré zdraví v těchto náročných časech,“ řekl.

Donovan Brazier (mistr světa na trati 800 metrů)

Američan Donovan Brazier loni dominoval světové osmistovce. Nyní si na olympijský start musí rok počkat. „Do určité míry jsem samozřejmě zklamán, že se olympijské hry odkládají na rok 2021, ale rozhodnutí MOV chápu. Stále jsem vděčný zato, že se hry vůbec uskuteční. Trochu mi to komplikuje tréninkový cyklus, ale sportovcům se mohou stát i mnohem horší věci,“ uvedl.

Wayde van Niekerk (světový rekordman, olympijský vítěz a mistr světa na trati 400 metrů)

Právě na posledních olympijských hrách v Riu de Janeiru zaběhl jihoafrický čtvrtkař Wayde van Niekerk dosud platný světový rekord. Nyní si o rok prodlouží čekaní na svůj druhý start pod pěti kruhy. „Snažím se v tom vidět pozitivní věci. Alespoň budu mít více času na přípravu a investování do mé kariéry. Olympiáda v Tokiu je jen dalším odrazovým můstkem k odkazu, který chci ve světě atletiky zanechat. Prioritou je teď zdraví lidí na celém světě. Věřím, že se věci vrátí brzy do normálu a budeme se moci opět plně soustředit na sport,“ řekl obhájce olympijského zlata, který se vrací po vážném zranění.

Allyson Felixová (šestinásobná olympijská vítězka na sprinterských distancích a ve štafetách)

Jednou z historicky nejúspěšnějších atletek na letních olympijských hrách je americká sprinterka Allyson Felixová, která má ve své sbírce již šest zlatých cenných kovů. Tokio by pro ni bylo již pátou olympiádou. „Nejsem si úplně jistá svou budoucností, ale mé cíle se nezměnily. Stále doufám, že v roce 2021 se dokážu vrátit na olympijské pódium. Věřím, že moje cesta bude inspirovat i ostatní, aby si šli za svým cílem. Společně to všichni zvládneme,“ vzkazuje.

Kevin Mayer (světový rekordman v desetiboji)

Světového desetibojařského rekordmana Kevina Mayera též rozhodnutí o posunutí her nepřekvapilo. “Myslím, že jsme všichni čekali, že toto rozhodnutí přijde, takže nejsem tak překvapený. Je to teď nejen dle mého názoru nejlepší řešení. Mé následné plány budou závislé také na tom, jak se rozhodne o mistrovství Evropy v Paříži. Musíme s trenérem prodiskutovat všechny možnosti. Jedinou jistotou je, že nadále budu pokračovat v tréninku a udělám vše, abych zůstal ve formě,“ ujišťuje.

Anderson Peters (mistr světa v hodu oštěpem)

Odložení vítá i překvapivý oštěpařský světový šampion z Dauhá Anderson Peter z Grenady. „Upřímně si myslím, že odložení her o rok bylo to nejlepší rozhodnutí. Mnoho sportovců není schopno v posledních týdnech efektivně trénovat. Máme alespoň o jeden rok navíc pro přípravu na olympiádu,“ řekl.

Petr Jelínek, s využitím EME NEWS, foto: ČAS - Aleš Gräf

Fotogalerie