Hlavní obsah

Prodej marihuany v USA láme v době pandemie rekordy

Pokud v Americe pandemie koronaviru něco nedokáže zničit, pak jsou to obchody s marihuanou, shoduje se v pátek několik amerických serverů. Prodej drogy, ve většině amerických států legální, trhá rekordy. Zákazníky jsou vyděšení konzumenti, které čekají možná až měsíce v domácí izolaci.

Foto: Jeff Chiu, ČTK/AP

Prodej marihuany v obchodě v San Francisku v Kalilfornii.

Článek

Marihuanoví podnikatelé najímají nové pracovní síly propouštěné z odvětví postižených epidemií, napsal server Politico. Akcie firem produkujících a prodávajících drogu strmě stoupají, ve srovnání se situací před pandemií i dvojnásobně. To vše v situaci, kdy jiné burzovní tituly zaznamenávají propad.

Firma Trulieve, jejíž tržní hodnota se odhaduje na miliardu dolarů, najímá nové prodejce a skladníky. „Doba je skvělá, zejména pro náš obor, který se v minulosti potýkal s problémy,” pochvaluje si koronavirovou krizi Kim Riversová, majitelka firmy.

Třiatřicet amerických států legalizovalo marihuanu pro léčebné účely. I pro rekreační užívání je možné ji prodávat na Aljašce, v Coloradu, Kalifornii, Maine, Massachusetts, Michiganu, Nevadě, Oregonu, ve Vermontu, v okrsku hlavního města D.C. a také ve státě Washington.

Podle serveru CNBC většina obchodů s marihuanou registruje nárůst o 20 až 25 procent, některým se ale prodeje i více než zdvojnásobily.

Dělají si zásoby

Třiatřicet z padesáti amerických států prodej marihuany legalizovalo, téměř všechny navíc zařadily marihuanu na seznam nepostradatelných produktů, jejichž prodej ani v podmínkách omezení obchodní sítě nepodléhá žádnému zákazu. Fungují i e-shopy. CNBC spekuluje o tom, že mnoho zákazníků, kteří předtím kupovali marihuanu ilegálně, dává nyní přednost pohodlí doručení ke dveřím.

V San Francisku a Denveru se o zákaz pokoušeli, ale bouřlivá nevole veřejnosti je od tohoto kroku odradila. Obavy zdravotníků, že kouření marihuany může v době šíření závažné plicní infekce zdraví lidí poškodit, ustoupily rychle do pozadí.

Když koronavirová hysterie v březnu začala, lidé začali hromadit zásoby potravin, toaletního papíru – a marihuany, napsal server Politico. Když v Denveru hrozil zákaz, zvýšily se prodeje drogy o 120 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám