Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Ponorková nemoc. Jak se v rodině bránit a úspěšně ubránit velmi vypjatým vztahům

Současný nouzový stav a karanténa mohou v rodině způsobit ponorkovou nemoc. Nenadálé přerušení kontaktů s přáteli, kolegy z práce, spolužáky, kamarády z klubu či fitka může způsobit, že vztahy v rodině začnou být značně napjaté.
nemoc
To, co vám dřív nevadilo, nebo dokonce připadalo zábavné, se mění v katastrofu

27. 03. 2020

Co vám dřív nevadilo, najednou vadí

Ještě před pár týdny chodily děti nejen do školky či školy, ale také na různé kroužky, sportovní aktivity. Rodina se sešla k večeru, kdy se řešily úkoly, večeře a rozebíraly se zážitky všedního dne. O víkendu jste zašli do ZOO, do kina, do parku.
Jenže v současném nouzovém stavu je všechno jinak. Děti jsou doma celý den. Učí se na dálku a vy sedíte doma s nimi. V nejlepším případě máte home office.

V nejhorším máte na starosti pouze děti. Protože když nemáte ani pracovní povinnosti, ponorková nemoc může přijít podstatně dříve. Najednou vám vadí všechno to, čeho jste si dříve ani nevšimla. Šoupání židlemi, třískání se stavebnicí, neumělý dětský zpěv. A k tomu z televize stále šumí další a další omezení a informace o šíření nákazy.

Vypjatý stav celé společnosti může mít za následek velmi rychle i vypjatou psychiku osob, které touto zátěží začnou dříve či později trpět. A rodinná ponorka je tady.

Jak může nemoc dopadnout?

Ponorková nemoc je opravdová nemoc. Byla pojmenována a definována podle psychického stavu námořníků, kteří spolu trávili čas v ponorce bez možnosti odejít nebo se nesetkávat se stále stejnými lidmi.

To, co vám dřív nevadilo, nebo dokonce připadalo zábavné, se mění v katastrofu. Člověk, který ponorkovou nemoc rozjede, začne ostatní napadat. Nejprve slovně. Snaží se vyvolat hádky, všechno ho rozrušuje, jeho stav může vést i k pláči, depresi a potřebě oddělit se od kolektivu. Připojit se může i fyzické napadání. Jestliže se takových osob vyskytne ve skupině více, napětí stále vzrůstá a může vyústit ve velmi ošklivý konflikt.

Jak z toho ven

Nejhůře jsou na tom rodiny s malými dětmi ve městě. Na venkově je přece jen lépe. U domů jsou dvorky, zahrady, kde se děti alespoň trochu fyzicky unaví, vyběhají. Vymýšlet hry i na malém prostoru a na čerstvém vzduchu se dá mnohem snáze, než v malém městském bytě.

K TÉMATU  Více generací pohromadě nebo každá zvlášť? Dříve bylo takové bydlení běžné a možná se tento trend zase vrátí! Jaká to má pozitiva?

I když jste si vědoma, že by děti neměly celý den sledovat televizi či trávit čas u počítačových her, zabavit je například po dobu týdne lze, ale co celý měsíc? A možná i déle?

Záleží samozřejmě na jejich věku, ale jestli nezačnete na psychické pohodě rodiny pracovat okamžitě, může nastat čas, kdy si nebudete vědět rady.

Zaveďte pravidelný režim

Pravidelný režim je potřeba. Děti sice nechodí do školy, ale musí se učit. Proto není dobré, aby jako v případě lehké nemoci si ráno sedly k televizi, mobilu, tabletu a odloučily se od něj jen kvůli obědu a večeři.

Ráno společně posnídejte a udělejte si plán. Dopoledne je ideální věnovat učení. Děti mají ze školy úkoly a vy jim v tom můžete aktivně pomáhat. V televizi se rozběhlo pomocné vyučování a pro menší školní i školkové děti je to příležitost, jak se dozvědět něco nového.
Odpoledne věnujte volnočasovým aktivitám a péči o domácnost. Rozdělte povinnosti. Spousta lidí v tomto období začala s jarním úklidem. Veďte k tomu i děti. Ať si každý den uklidí kousek svého pokoje, jednu skříňku, pár poliček.

Mohou vyprat plyšáky, roztřídit lego, srovnat knížky. Starší děti se mohou postarat o své sportovní vybavení. Třeba umýt kolo od prachu a připravit ho na jarní sezónu. Ale zase by z toho nemělo být celé úklidové odpoledne. Nechte si něco na další dny.

Choďte do přírody. Hrajte si

Po splněných povinnostech a práci pro rodinu je čas na aktivity. Když je venku hezky, vyjděte ven. Procházky v parcích nejsou zakázané. Máte-li auto, využijte je a jeďte do lesa, kde bude kontakt s lidmi minimální. Procházku dětem zpestříte soutěží. Třeba kdo nasbírá více šišek, objeví datla na stromě či najde loňskou houbu.

K TÉMATU  Netradiční nápady na barvení velikonočních vajec! Zapojte děti a vytvořte kraslice, jaké jste ještě neměli. Vyberte si z moře technik!

Ve špatném počasí nebo k večeru se vrhněte na stolní hry. Deskových her je spousta, ale je také mnoho zapomenutých, k nimž stačí papír a tužka. Nebo hry karetní, kvarteta a mnoho dalších. Na internetu najdete návody i na tzv. retro hry, jako je například slovní fotbal, slovní přebíječka a mnoho dalších (např. www.hranostaj.cz).

A když přece jen začne někdo být víc agresivní, zkuste ho alespoň na pár hodin izolovat od ostatních. Ať si čte, naseká kupku dřeva nebo stokrát odskáče panáka. Důležité je, aby na chvíli vypnul a přestal se soustředit na to, co mu vadí na ostatních.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pracujete společně se svým životním partnerem? Hrozí vám ponorková nemoc! Jak se jí včas vyhnout?

Samota má na zdraví člověka špatný vliv. Jaké nemoce vám podle vědců hrozí? A co vám přinese spokojený vztah?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Podzim pro mnohé z nás nepředstavuje zrovna radostné období. Dny se zkracují, stmívá se podstatně dříve, často je deštivo a sychravo, je nám chladno – a představa změny je dalece před námi. Ale nezoufejte, musíte se na to jen podívat z jiného úhlu!
Chodit bez bot se stalo tak trochu módním trendem. Najednou máme podporovat chůzi dětí po kamínkách, existují různé stezky na trénink chůze naboso, frčí barefoot neboli bosé boty. Čím nám tohle ale vlastně prospívá? Bude naše zdraví za chůzi naboso opravdu vděčné?
Ve velkých městech je denně potkáváte. Mají kasičky, často prodávají drobné předměty, klíčenky, plyšáky, odznaky. A žádají vás o příspěvek na invalidní vozík pro malou holčičku, nemocné pejsky, nevyléčitelné děti a mnoho dalšího. Jak si ověřit, že opravdu přispíváme tam, kde je to potřeba?
Přestože má jít o svátky klidu a míru, jsou Vánoce často spojené s nákupním šílenstvím. Lidé v České republice nakupují čím dál tím více dárků a zvyšují se i výdaje spojené s Vánocemi. Kolik tedy v průměru Češi za Vánoce utratí? A je vůbec možné při nákupu vánočních dárků výrazněji ušetřit? Na to se podíváme v tomto článku.
Vstupte do světa inspirativních žen, které se nebojí překračovat hranice a formovat podnikatelský svět na svůj obraz. Od odvážných startupistek po průkopnice v technologiích, tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že ženy jsou nezastavitelnou silou v každém odvětví.
Bez mobilu si už nedovedeme život představit. Místo toho, abyste ale surfovali na netu nebo si psali s přáteli a leželi doma na posteli, můžete ho využit k zeštíhlení a posílení celého těla. Mobilní aplikace vám mohou posloužit třeba k vytvoření zdravého jídelníčku nebo zařazení cvičení do každodenního programu. Na trhu je dnes nepřeberné množství apek, co za vás odvedou velký kus práce nebo vám hubnutí aspoň zpříjemní. Vyzkoušejte některý z navrhovaných tipů!
Jaro je tady! A s ním i pěstování zeleniny. Právě o pěstování vlastních plodin roste velký zájem, a to především kvůli neustále se zdražujícím cenám potravin na trhu. Lidé navíc pochopili, že vlastní papriky nebo brambory jsou po chuťové stránce naprosto dokonalé. A s tím, co se kupuje běžně v supermarketech, se nemohou srovnávat. A když už jsme zmínili brambory, pojďme si prozradit, jaká odrůda je pro pěstování ideální.
Když vám píská v uších, pravděpodobně první, co uděláte, je, že začnete takzvaně googlit. Jenže to není nejlepší nápad. Dozvíte se totiž to, co vědět rozhodně nechcete. Máte tinnitus. A to buď na nějaký čas, nebo na celý život. Jenže ne vždy je to pravda.
Renée Zellweger proměnila nominaci a odnesla si prestižní ocenění za hlavní roli v dramatu Judy. Dlouhé roky se před kamerou neobjevila a jak sama přiznává, trpěla depresemi a příliš málo času byla opravdu sama sebou.
Dokonalé obočí naštěstí může mít každá žena i ta, které do vínku nebyly dány pravidelné rysy, ta správná hustota obočí ani tvar, který by si sama přála. Teď můžete mít všechno a být ještě krásnější. Co obnáší permanentní tetování obočí a co byste měla vědět předtím, než tuto kosmetickou proceduru podstoupíte?
Když se řekne slovo jóga, většina z nás si představí cvičení. Cvičení, které má mnoho podob a napomáhá k lepšímu držení těla, k uvolnění nebo posílení svalstva. Jóga je však nejen o fyzickém cvičení, ale i o tom psychickém. Pomáhá posilovat tělo i mysl, a jde v ní především o rovnováhu, spojení a také o duchovno.

Výběr článků

Nutně potřebujete změnu? Chcete vyzkoušet úplně něco nového a láká vás přestěhovat se do zahraničí? Mnozí z nás se toho bojí, pochopitelně. Je to velký životní krok. Ale ne tak nereálný, jak si myslíte.
Sezóna klíšťat je tu a mýtus, že klíšťata žijí pouze v lese, je už dávno překonán. S klíšťaty se můžete setkat i v městském parku nebo na vlastní zahrádce.

Nepřehlédněte

Mladých a talentovaných autorů nebo autorek není nikdy dost. Jednou z nich je i Kristýna Freiová, která je absolventkou Literární akademie. Ta na sebe nedávno upozornila vydáním své již druhé knihy. Ta se jmenuje Nesmrtelný hrabě a je volným pokračováním jejího debutu knihy Galilejec. Kniha je plná fantastických příběhů, ale zamýšlí se také nad podstatnými životními otázkami.
Zmatená a vystrašená zvířata, plačící malé děti a nepořádek na ulicích je výsledkem hlučných ohňostrojů, které k oslavám silvestra už tak nějak patří. Ale vzhledem k tomu, že následky jsou jak pro zvířata, tak pro děti často fatální, existují místa, kde je pyrotechnika naprosto zakázaná a čím dál více lidí se uchyluje k oslavám Nového roku bez petard.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek