„Zámek Červená Lhota si zřídil detašované pracoviště v Deštné. Tady se domácnost kolegyně Jaroslavy Poslušné proměnila v improvizovanou šicí dílnu“, vysvětluje s úsměvem Jana Kohoutová, jedna ze švadlen z červenolhotského zámku. Spolu s dalšími dvěma kolegyněmi se pustily do šití ochranných roušek, kterými zásobí nejenom své kolegy, ale i zaměstnance řady veřejných institucí. Za osm dní ušily a předaly 1400 kusů roušek. Po sto kusech putovalo k zdravotníkům záchranné služby v Táboře a Jindřichově Hradci, stejné množství dostali i hasiči záchranného sboru v Jindřichově Hradci. Jejich roušky budou nosit i zaměstnanci policie ČR z Jindřichova Hradce, Zemědělského družstva Pluhův Žďár, dobrovolní hasiči z Přehořova, zaměstnanci a klienti Domova pro seniory Budislav nebo dětského domova v Chotovinách.

„S kolegyní Jarkou Poslušnou jsme vyučené krejčové, ale už několik let pracujeme na zámku Červená Lhota. K dispozici proto máme průmyslové šicí stroje, k ruce jsme přibraly dvě šikovné kolegyně, které nám stříhají a žehlí látky. Ty nám lidé buď nosí, nebo čerpáme z vlastních domácích zásob“, upřesňuje Jana Kohoutová. „Aktivně reagujeme na výzvy k ušití roušek, nebo sama obvolávám instituce, zda by o dodávku měly zájem“, doplňuje Jana Kohoutová a znovu usedá k šicímu stroji. V této činnosti chtějí dámy pokračovat. Momentálně připravují várku pro infekční oddělení Nemocnice České Budějovice.

Za normálních okolností by se brány jihočeských památek otevřely již tento víkend. Pro veřejnost však zůstanou uzavřené, ale určitě nezejí prázdnotou. Zaměstnanci Národního památkového ústavu se nadále starají o svěřené památky i jejich mobiliář. Uklízí v interiérech i v zahradách a snaží se být prospěšní veřejnosti v této nelehké době. K šití roušek se připojili také na zámcích Český Krumlov, Hluboká, Třeboň a řadě dalších.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník