InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ságaaneb Vizovský zázrak (Bolek Polívka)

    středa 8.5 19:00 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Divadelní představení.

  • Žehnání motorek

    středa 8.5 13:30 - Masarykovo náměstí, Třeboň

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ideální doba zvolnit a být v pohodě, radí Kamil Hajdušek. Pro čtenáře Jihočeských týdeníků máme speciální video!

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Také sportovci zažívají nelehké období. Kvůli mimořádným opatřením vlády, která zapříčinila koronavirová pandemie, nemohou trénovat ve svých klubech a zavřena jsou rovněž veškerá fitness centra a posilovny. Tento zákaz se velmi dotkl i vyhlášené akademie silového tréninku STACA v Českých Budějovicích. Tam se pod vedením zakladatele Dominika Kodrase a jeho kolegů připravovala celá řada profesionálních sportovců. „Ti pro nás tvoří velmi důležitý pilíř. Se všemi je radost pracovat, protože si umí opravdu hrábnout na dno svých sil a obětovat tréninku první poslední,“ zdůrazňuje jeden z členů týmu STACA Kamil Hajdušek, jinak fotbalový brankář divizních Katovic, jenž bude radit týden co týden našim čtenářům s tím, jak se udržovat v kondici.

Mohl byste se na úvod představit? Kde všude jste chytal?

S chytáním jsem začínal v Katovicích, následovaly dva roky v mladších žácích ve Strakonicích. Následně jsme se s Jindřichem Kadulou přesunuli do Dynama České Budějovice. Tam jsem prošel od U14 do U19 (U18 na farmě SKP) a přesunul se na VŠE do Prahy. Rok jsem byl hráčem SK Horní Měcholupy, což byla farma Viktorie Žižkov. Následoval návrat do Dynama, kde jsem byl jako trojka a následně dvojka za Zdeňkem Křížkem. Mezitím jsem chytal za U21 Dynama a farmu v Roudném. Následně jsem odešel do FC Písek, kde jsem vydržel sezonu a půl. Následovalo zranění a návrat do Katovic, kde ukončím svoji kariéru. Z Katovic až do Katovic, dalo by se říci.

Kdy jste přišel poprvé do kontaktu se Strength Training Academy a jak dlouho s ní už spolupracujete?

Akademii silového tréninku založil můj kamarád a mentor Dominik Kodras. Tuhle značku založil zhruba před čtyřmi lety a já se k němu připojil během mého zranění v lednu 2019. Následující půlrok jsme ze značky udělali firmu a rozšířili tým o Davida Skřivánka z Brna a Martina Helda, což je můj bývalý spoluhráč z Dynama a Písku. Nyní máme již v týmu i dvě slečny, a to Veroniku Doudovou a Marii Ostrou, abychom se zvládli postarat o více klientů a mohli se více specializovat. Nerad bych opomenul Martina Valuta a Terezu Pavlovskou starající se o marketing a grafiku. Kdo chce vědět více, ať navštíví náš nový web www.staca.cz.

U vás se také připravovalo spoustu vrcholových sportovců, na které jste opravdu hrdí, že si vybrali zrovna vás?

Profesionální sportovci pro nás tvoří velmi důležitý pilíř, práce s nimi je pro nás velikou zodpovědností i zábavou. Mezi naše momentálně největší esa patří rozhodně hokejisté Milan Gulaš, Jiří Novotný, Petr Kváča, Roman Will a kapitán Motoru Pavel Pýcha. Dále desetibojař Adam Sebastian Helcelet, fighter Josef Talafous, fotbalisté Lukáš Havel a Patrik Čavoš a třeba mladá karatistka Martina Šáchová. Se všemi sportovci je radost pracovat, protože si umí opravdu hrábnout na dno svých sil a obětovat tréninku první poslední. Na léto již máme připravené nové spolupráce, jedná se o zkušené persony, ale i nadějné talenty. Máte se na co těšit!

Současná opatření se dotýkají také STACA, dáváte tedy svým klientům alespoň rady, jak se udržovat v kondici a pokračovat v tréninkovém procesu?

Momentální opatření ohledně koronaviru se nás výrazně dotkla. Nemůžeme trénovat klienty v posilovně, náš hlavní příjem se zastavil. Jedná se však o ojedinělou situaci, se kterou nic nenaděláme, takže nemá cenu nadávat a řešit co kdyby. Sportovcům se předčasně ukončila sezona a nyní mají nárok na odpočinek. U běžné populace to způsobí tréninkový výpadek, který ale jsme schopni v horizontu třech až šesti týdnů dohnat, to není tak drastické. Pro naše klienty jsme již připravili pro veřejnost domácí cvičení, které je přístupné na našem YouTube kanálu. Nyní jsou již přístupné Home Workouts pro ženy, muže a sportovce. Bude se jednat o dva až tři tréninky na týden (celkem tedy čtyři až šest tréninků týdně) s následnou progresí v dalších týdnech. Klienti tedy nebudou muset řešit, co doma zacvičí, ale v plánu budou mít jasně nastavené cviky, které budou každý týden měnit. Chtěl bych všem lidem vzkázat, aby karanténu přijali a zaměřili se na věci, které můžou ovlivnit. Tedy stravu, životosprávu, studium, četbu, domácí cvičení a procházky. Dokázali si užít, jak je nyní více času a brali si z toho pozitiva.

Co je pro sportovce v současné situaci důležité? Mají individuálně dodržovat program, na který byli zvyklí z doby, kdy trénovali v kolektivu?

Tady je důležité vidět věci z dlouhodobého hlediska. Sportovci nyní před sebou nemají jasně daný vrchol sezony a ani neví, kdy aktuální nařízení skončí. Proto si myslím, že je ideální doba zvolnit a udržet se psychicky v pohodě. Z naší zkušenosti víme, že sportovci jsou v sezoně pod obrovskou zátěží a regenerace není odpovídající. Nyní mají čas se dát do pořádku, psychicky i fyzicky odpočinout. Pokud si budou hlídat životosprávu a zacvičí si doma, tak nebudou mít problém se vrátit do procesu, až budou moci. Stejně pak bude následovat předsezóonní období, kde se budou mít čas připravit na následující ročník. Některé kluby a agentury se na nás obrátily, že chtějí sestavit pro své hráče plán, s tím nemáme sebemenší problém a rádi jsme jim pomohli. Jednalo se třeba o Táborsko B, TJ Karate ČB a Euro Hockey Services (hokejová agentura Michala Sivka).

Myslíte, že tato vynucená pauza bude mít celkově na sport nějaký dopad? Přece jen mnoho sportovců bude třeba úplně bez pohybu…

Těžko odhadovat celkový dopad na sport, každá asociace si teď asi láme hlavu nad tím, jak naložit s předčasným ukončením probíhajících sezon. Co se týče amatérských sportovců, tak si myslím, že by to nemělo mít takový dopad, a to z jednoho prostého důvodu. Pokud jste amatér, tak sportujete, protože vás to baví, děláte to zadarmo z lásky k té činnosti. Akorát se teď nesmí scházet, ale hýbat se jim nikdo nezakázal. Oproti tomu profesionálové přišly o peníze, neví, kdy budou moct začít a jsou více na vážkách. Je teď na každém z nás, jak se se současnou situací popere a využije ke svůj prospěch.

Na sportovních stránkách Jihočeských týdeníků budete každý týden radit sportovcům, jak se doma udržovat ve formě. Čím byste začal?

Rozhodně bych volil podle osobních preferencí. Pokud někdo rád běhá nebo jezdí na kole, tak ať neváhá a jde do toho! Pro ty, kteří by si rádi zacvičili doma a nemají žádné pomůcky, tak ať se mrknou na náš YouTube kanál, kde jsou ukázkové tréninky na doma (rozdílné pro muže a ženy). Pokud bych měl doporučit jednu pomůcku, která stojí za koupi a hodně si s ní doma vyhrajete, tak je to band (odporová guma). Kdo má zájem, ať se na mě obrátí na sociálních sítích a rád mu zpřístupním již zmiňované protokoly na domácí cvičení, aby měl trénink řád a jasně nastavenou týdenní periodizaci.

 

Níže si můžete společně s Kamilem Hajduškem vyzkoušet tři cviky, které si přichystal speciálně pro čtenáře Jihočeských týdeníků!

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace