Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiče budou mít děti „na krku“ i přes léto? Tábory nebudou, připustil Havlíček

Aktualizováno -
28. března 2020
10:55
Autor: Jakub Veinlich - 
28. března 2020
05:30

Letošní letní prázdniny nebudou bezesporu jako dřív. Zatímco vláda teprve řeší, kdy a jestli vůbec pustí žáky a studenty opět do školy, v nejistotě jsou i organizátoři letních táborů. Nevědí totiž, jestli po celý rok nepřipravovali letní dobrodružství zbytečně. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) reagoval pro Blesk Zprávy, že by byl zatím s přípravou podobných akcí obezřetný. A podobně opatrná je také hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Jana Fišerová by měla být letos už po 32. hlavní vedoucí na letním dětském táboře Běluň na Královéhradecku. Na její turnusy jezdí pravidelně do stanů s podsadou mezi 50 až 70 dětmi různých věkových kategorií. Sotva všem skončilo loňské letní dobrodružství při táborové hře s Asterixem a Obelixem, a zaběhl se nový školní rok, začala Jana s ostatními vedoucími pracovat na nové CTH, jak se mezi táborníky říká celotáborové hře. Letos má být ve znamení indiánů.

„Přihlášky už máme rozebrané, hru a náplň pro děti připravenou, teď jen čekáme, jestli tábor budeme moct uspořádat,“ řekla Jana Blesk Zprávám s tím, že přípravy na letní prázdniny s dětmi, na které si sama - stejně jako ostatní vedoucí - bere dovolenou, zatím nepřerušila. S většími nákupy ale pro jistotu ještě vyčkává.  

Havlíček i hlavní hygienička jsou skeptičtí

Jana Fišerová zřejmě dobře dělá. Protože ani ve vládě zatím úplně netuší, zda a jak budou probíhat letošní prázdniny. „Zatím bych byl v organizování větších akcí nebo setkání obezřetný. Do léta je ještě čas, dnes bych neřešil ani sportovní soustředění v srpnu. Jsme v nouzovém období, kdy nelze přemýšlet nad organizováním prázdnin s tříměsíčním předstihem,“ řekl Blesk Zprávám vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

A podobně opatrná je také hlavní hygienička. „V tuto chvíli nelze predikovat, zda táborová sezóna proběhne bez omezení. Vše souvisí s vývojem epidemiologické situace v ČR,“ přiznala Jarmila Rážová.

„Rodiče už se nás ale ptají. Větší komplikace by to byla pro ně než pro nás. Je pravda, že jindy touto dobou už pořizujeme výhry do soutěží a další potřebné táborové věci, včetně kostýmů, ale letos ještě vyčkáváme, jak se situace vyvine,“ čeká Jana netrpělivě na rozhodnutí vlády nebo Ústředního krizového štábu. Dětem by 14denní tábor měl přitom začít hned po skončení školního roku, tedy 27. června.

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

„Že by rodiče měli hlídat děti další dva měsíce, je podle mého nesmysl,“ přiklání se zkušená táborová vedoucí k tomu, aby se tábory mohly konat.

Pět scénářů pro tábory. Nebudou vůbec?

Od vedení své domovské organizace přitom dostala Jana a další organizátoři dětských letních táborů mail, který počítá s celkem pěti různými scénáři.

Podle nich mají hlavní vedoucí počítat i s nejhorší variantou, že tábory nebudou vůbec. Další ze scénářů počítá s omezením, podle kterého by se tábora mohlo zúčastnit maximálně 30 osob a to včetně vedoucích, kuchařů i zdravotníků. Další z modelů počítá s maximálním počtem obsazenosti do 100 osob. Ve hře je také varianta, že by se tábory mohly konat jen v srpnu, anebo také scénář změnit klasické pobytové tábory na příměstské. V takovém případě by ale organizátoři ztratili například nárok na dotace.

„Rodiče od nás stále chtějí přihlášky, a to i svědomím, že stále nevědí, co bude,“ dodala Jana Fišerová pro Blesk Zprávy. Vedoucí táborů ale podle doporučení svých domovských organizací, kterými je například Skaut nebo obnovený Pionýr, nemají přijímat platby za tábor, nebo nechat nákupy na poslední chvíli a nepouštět se raději do velkých investic. Doporučující mail má redakce k dispozici.

„Nevíme, kdy se půjde do školy, jak dlouho bude stav nouze, jaká budou opatření poté,“ žádá veřejnost o shovívavost vicepremiér Havlíček. O dalších opatřeních by vláda přitom měla rozhodnout už příští týden.

Část letních prázdnin tráví s dětmi na letních táborech tradičně také někteří politici. Z obleků se převléknou do táborových svršků a s poslaneckou imunitou se promění v táborové vedoucí například skaut Petr Gazdík (STAN) nebo místopředseda ODS Martin Kupka, který zatím si zatím nepřipouští, že by tábor být letos neměl. „Informace zatím žádné nemáme, tábor připravujeme,“ reagoval kandidát na středočeského hejtmana.

„Na přípravě tábora se pracuje s tím, že finální rozhodnutí učiníme v červnu dle aktuální situace. Pokud by nebyl, vše bude připraveno na další rok,“ čeká na vývoj situace skaut Nek – tedy poslanec Gazdík.

Peníze zpět

Jisté je jedno. Pokud už rodiče tábor zaplatili, ale jejich děti by nakonec nemohly za prázdninovým dobrodružstvím odjet, o peníze by přijít neměli. „Pokud se tábor konat nebude (z důvodu, že to nebude například možné kvůli platným opatřením státu v boji proti koronaviru), spotřebitel (rodič) má pak nárok na vrácení celé částky za neuskutečněný letní tábor, jako je to například v případě zájezdů,“ ujišťuje všechny mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Pokud už budou v létě fungovat uvolněnější pravidla v rámci České republiky, chystá vláda rozsáhlou kampaň, aby lidé využívali možnosti cestovat, ubytovávat se a stravovat se v českých podnicích a pomohli tak zpět nastartovat umrtvenou ekonomiku. „Připravujeme masivní podporu domácího cestovního ruchu. Podpoříme cestovky, hotely, penziony, lokální hospody, kulturní vyžití v regionech. Zmobilizujeme poptávku po domácí dovolené, podpoříme regiony a regionální dodavatele služeb,“ slibuje další kroky po opadnutí koronavirové epidemie vicepremiér Havlíček.

Více o situaci kolem letních táborů čtěte ZDE >>>

Maximilian ( 29. března 2020 19:56 )

Čas se svými dětmi považujeme za čas nejlépe strávený a šťastný,snad proto jsme si je pořizovali.Takze tohle je asi jediná věc,která nám na koronaviru nevadí.I když jsme pravda víc utahani

duquesa ( 28. března 2020 16:56 )

Rodiče konečně uvidí, koho a jak si doma vychovávají. Už asi bylo na čase, aby si trochu užili dopady "výchovy svých dětí".

e.lesanova ( 28. března 2020 13:59 )

No, "chudáci" rodiče...v dnešní době, kdy mají většinou jedno, výjimečně se zmůžou na dvě děti, FAKT "horor"...co se zkusit těm svým rozmazleným jedináčkům konečně věnovat?? Zjistit, co vůbec znamená slovo "rodina" a rodič...

MAMKA2316 ( 28. března 2020 12:54 )

Slavný Čech Daniel Vávra §Strašně zajímavý je, že Extinction Rebellion, Zelení a další borci, co teďka bili na poplach, by teď měli skákat radostí, protože všechny ty jejich přání, o které usilovali, třeba okamžité přestání leteckého provozu a okamžité zastavení používání něčeho, tak to se prostě všechno splnilo. Letecký provoz brutálně klesl, automobilová doprava klesla o desítky procent, produkce CO2 musela klesnout, nevím přesný čísla, ale je jednoznačný, že fabriky zastavily výrobu, že nastalo brutální utlumení po celém světě, takže vlastně se to naplnilo... A teď vidíme, kam to vede, že utlumení turismu vede k tomu, že některé země prostě zbankrotují. Itálie, Francie nebo Španělsko, které jsou závislé na turismu, tak letos budou mít turismus nula. Nevěřím tomu, že v létě bude v těchto zemích nějaký turismus. Možná jen nějaký vnitřní turismus, že Francouzi budou ve Francii cestovat, Češi budou pravděpodobně cestovat taky v Česku, ale ty příjmy budou maximálně uvnitř té země a ti lidi z bohatých zemí nepůjdou třeba do těch chudších zemí ty peníze vozit, nechají je doma, a ty země nebudou mít peníze do rozpočtu zvenčí a může je to strašně položit.

Tady vidíte, kam to vede. Když lidi nebudou lítat letadly, to znamená, že nebude turismus a tak. To utlumení, které teďka nastává, to je taková demoverze toho, co by se stalo, kdyby se začal realizovat ten ‚Zelený plán‘, kterým ti všichni naivní exhibicionisti, zachránci světa, machrovali, ale vůbec to nemají domyšlený, vůbec neví, co by se stalo, kdyby někdo tu jejich vizi začal realizovat. Tím neříkám, že by se lidstvo nemělo chovat zodpovědně, mělo by, ale ne tak, aby se tím vyhubilo zároveň, což u realizace těch mnoha zelených opatření nastává,“ shrnul.

fido2 ( 28. března 2020 12:01 )

Neboj, třeba nebudou ani rodiče...vesměs to jsou staří dědci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa