Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ze zanedbaného uzlíčku je krásný pes. Maskot Blesk tlapek Argo slaví první adoptiny

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
28. března 2020
06:00

První adoptiny oslavil kříženec komondora Argo, nyní Arnošt, u manželů Tomešových (55 a 56) v Častolovicích na Rychnovsku. Díky nim vyrostl z původně apatického nemocného Arga krásný, veselý, šťastný a naštěstí už i zdravý pes. Pes z množírny je maskotem Blesk tlapek, reportérky ho koupily a pak mu našly nový domov právě u Tomešových.

Den, kdy reportérky Arga do Častolovic přivezly, si rodina pamatuje naprosto přesně. „Mám to před očima, jako by to bylo dnes, jak mu tady Zuzka vytáhla uvařené kuře, jak se nejdřív bál, byl to pro něj nový zážitek. Docela rychle se ale adaptoval, myslím, že je tady šťastný. Je mu prostě s námi dobře a nám je zas dobře s ním,“ řekl Michal Tomeš.

Z Arga, nyní Arnošta, se stal miláček rodiny. Z Arga, nyní Arnošta, se stal miláček rodiny. | Jana Ulrichová

Nemocný a páchnoucí

Z Arga, kterého rodina přejmenovala na Arnošta, je teď úplně jiný pes. Když ho Blesk tlapky koupily, aby prokázaly, že množitelka Petra Nováková (36), dříve Cendelínová Němcová, psy nejen množí, ale i přeprodává, byl to ustrašený zapáchající uzlíček se zdredovatělou srstí a zánětem v těle.

Dnes je z něj veselý temperamentní pes s krásnou srstí, o kterou jeho panička s láskou pečuje. „Češu ho při ranním krmení a večer ho pročesávám znovu. Zastříhávám mu srst na hlavě, packách a bradě, kde mu strašně rychle roste. Je to zvladatelné, protože spolupracuje,“ popsala Zuzana Tomešová.

Arga vyšetřila veterinářka Barbora Olejárová. Zjistila, že je nemocný, podvyživený a že je rozhodně mladší, než množitelka tvrdila. Arga vyšetřila veterinářka Barbora Olejárová. Zjistila, že je nemocný, podvyživený a že je rozhodně mladší, než množitelka tvrdila. | Kateřina Lang

Zánět vyléčili

Největší radost mají ale Tomešovi z toho, že je Arnošt zdravý. Zpočátku totiž kulhal na pravou přední nohu. „Ukázalo se, že tam má zánět, se kterým přišel už od množitelky. Naštěstí tím, jak rostl a osvaloval se, potíže postupně pominuly, a teď už je naprosto zdravý a plný elánu,“ řekl Michal Tomeš.

Nikdy nelitovali

To, jak je fit, předvedl Arnošt i reportérkám, které ho u příležitosti jeho prvních adoptin přijely navštívit. Kvůli pamlskům, které mu přivezly, skákal nadšením, dováděl v pískovišti, nosil míč a s vnoučaty Tomešových běhal po zahradě za frisbee. Štěstím zářili všichni, Arnošt i jeho rodina. „Jsme za něj moc rádi. Nikdy jsme nelitovali toho, že jsme se ho ujali,“ řekl Michal Tomeš.

Z Arga vyrostl krásný pes, který je naštěstí už i zdravý. Z Arga vyrostl krásný pes, který je naštěstí už i zdravý. | Jana Ulrichová

Pes jako důkaz

Arga, nyní Arnošta, koupily reportérky od množitelky Petry Novákové, dříve Cendelínové Němcové, aby prokázaly, že kromě zákona na ochranu zvířat proti týrání, veterinárního zákona a zákona na ochranu spotřebitele porušuje i živnostenský zákon.

Se psy, kteří nebyli z jejího chovu, totiž nesměla obchodovat. Přesto figurantce Blesk tlapek Arga, kterého prý získala od chovatelky z Benešovska, přeprodala. Nováková teď zastavila živnost, Městský úřad ve Žďáru nad Sázavou s ní vede správní řízení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

miky70 ( 28. března 2020 21:27 )

Opravdu nádhernej pes! Hned bych ho pomazlila. Přeji Arnoštkovi i páníčkům, ať se společně co nejvíc radují.

tilma ( 28. března 2020 09:17 )

Krasny a spokojeny pes, je vidět ze se ma dobře. Přeju hodne společne radosti.

bilakonvalinka ( 28. března 2020 06:36 )

Krásná zpráva!

Zobrazit celou diskusi