Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Slunečné počasí vylákalo do hor v Libereckém kraji desítky lidí

Slunečné počasí vylákalo navzdory koronaviru a s tím spojeným omezením pohybu desítky lidí do hor v Libereckém kraji. Nešlo ale o žádné davy. Jednotlivce i celé rodiny bylo dnes odpoledne možné potkat třeba v oblíbeném jizerskohorském středisku Bedřichov. Lidé vyrazili na běžky, na kolo i jen tak na procházku, neodradila je ani parkoviště, která jsou v horách už od poloviny března uzavřená, stejně jako se zastavil provoz skibusů.

„Nejsou tady žádné velké skupiny, žádné davy, i když tady v Bedřichově máme i pár chalupářů a přijeli i nějací lidé, kteří tu mají apartmány," řekl starosta Bedřichova Petr Holub (NEZ). Někteří chalupáři jsou podle starosty ve středisku už od začátku nouzového stavu. „I se nám nahlásili, jsou to většinou lidé, kteří tady bývají i celé léto," doplnil starosta. Žádné problémy to ale podle něj nepůsobí, protože v obci stejně nejsou otevřené žádné restaurace, pravidelně tu objíždí i policie. „Občas někoho potkáte na dětském hřišti," dodal starosta.

Na velké davy návštěvníků si minulý víkend stěžovali obyvatelé jizerskohorského střediska Kořenov. „Byli to ale hlavně lidé z Liberce a Jablonce, kteří vyrazili do hor. Dokonce se v půjčovnách dopředu ptali, jestli by si nemohli půjčit lyže nebo kola," řekl místostarosta Kořenova Stanislav Pelc (za STAN). Všichni provozovatelé se ale podle něj už před vyhlášením nouzového stavu dohodli a zavřeli. Dnes bylo podle Pelce ve středisku podstatně klidněji než minulý týden.

Kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nového koronaviru vyhlásila vláda 12. března nouzový stav, o čtyři dny později začalo platit omezení volného pohybu pouze pro cesty do zaměstnání, pro potraviny či pro léky. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že lidé by měli s ohledem na hrozbu šíření nového typu koronaviru zvážit, jestli je nutné na chaty a chalupy o víkendech jezdit. Pokud ano, měli by se chalupáři zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele. Podle informací z obcí to většina z nich dodržuje.

Autoři | Foto Ski Ještěd

Štítky koronavirus, rekreace, Liberecký kraj, COVID-19, Bedřichov, chalupář, nouzový stav, Stanislav Pelc, Petr Holub, Jan Hamáček, Kořenov, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slunečné počasí vylákalo do hor v Libereckém kraji desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.