Čtvrtek, 28. března 2024

Může růst i vedle vás. Odstartovaly nominace na Strom roku

Může růst i vedle vás. Odstartovaly nominace na Strom roku

Začal již 19. ročník populární ankety Strom roku. Do 30. dubna mají lidé možnost nominovat strom s nejsilnějším příběhem prostřednictvím online portálu www.stromroku.cz. Podat návrh může kdokoli - jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce. Dvanáct nejzajímavějších finalistů, kteří vzejdou z výběru poroty, bude soutěžit o titul Strom roku 2020 v letním online hlasování. Nejpopulárnější strom navíc postoupí do celoevropského kola. To letos ovládla česká reprezentantka - Chudobínská borovice.

Každoročně se do ankety sejde na padesát i více přihlášek, celkových soutěžících je za historii ankety 1423.

,,Nerozhoduje stáří stromu ani košatost jeho koruny či fotogeničnost. Porota hodnotí zejména historii a příběh stromu a jeho environmentální ale i společenský a historický význam pro dané místo a komunitu. Do ankety pak upřednostňujeme skupinové návrhy před návrhy jednotlivců. Získávání hlasů pro finalisty je náročné, a pokud za stromem stojí silná základna místních, je to pro nás signál, že strom si v často tvrdé konkurenci dobře povede," rozvádí podmínky přihlášek koordinátorka ankety Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Pro nominaci stromu do soutěže je potřeba znát několik základních údajů. Vedle příběhu stromu je nutné znát i jeho druh, lokalitu, kde roste, přibližné stáří a obvod kmene ve výšce 130 cm. Fotografie ze současnosti i minulosti a informace o možnostech spolupráce na sběru hlasů s dalšími lidmi a organizacemi šance přihlášky také významně navýší.

,,Za téměř dvacet let naší ankety víme, jak je důležitá i výsadba nových stromů a péče o ně. Proto se anketa Strom roku stala součástí iniciativy Sázíme budoucnost. Pokud se s ní chcete blíže seznámit - a třeba podpořit podzimní výsadby - zveme Vás dnes od 20:05 hodin ke sledování pořadu Zázraky přírody na ČT1," doplňuje Krůpová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů