Ananas: Afrodiziakum plné vitaminů, které vám pomůže i s kily navíc

Ananas: Afrodiziakum plné vitaminů, které vám pomůže i s kily navíc
Zdroj: Pixabay.com
Správně vyzrálý ananas by měl být na řezu takto krásně "čistý".  Jíst bychom ho měli kvůli enzymu bromelin, který má například výrazné protinádorové účinky. Říká se o něm, že má i afrodiziakální účinky. Takže pokud chcete drahou polovičku potěšit i v ložnici, přidejte do jídelníčku ananas.Díky pevné struktuře se ananas dá různě tvarovat a vyřezávat. Měl by být pravidelnou součástí ovocných svačin nejenom pro dospělé, ale i pro děti. U nich je ale třeba nejprve zjistit, zda nejsou na ananas alergické. Kombinace ananasu s masem bývá mnohdy zatracovaná. Přitom je to škoda, protože ananas dodává masovým pokrmům svěží a lahodnou chuť. + 2 fotky+ 3 fotky

Ananas je znám svou lahodně osvěžující chutí. Kromě toho však obsahuje obrovskou škálu vitaminů (celá skupina vitaminu B, C, betakaroten), stopových prvků (např. železo, zinek, hořčík, sodík a další) a zázračný enzym bromelin, který mimo jiné podporuje hojení ran a celkově působí protizánětlivě. Ananas je také vyhledávaný při hubnutí a málo se ví, že funguje jako spolehlivé afrodiziakum.

Linda Maletínská
Linda Maletínská 29. 03. 2020 10:00

Ananas do Evropy sice doputoval z Ameriky, ale pochází z Brazílie a Paraguaye; dnes se pěstuje v celé řadě tropických i subtropických zemích. Největšími producenty zůstávají Spojené státy americké, poté Thajsko a Filipíny. Ananasovník je rostlina vysoká kolem metru (0,75 – 1,5 metru).

Zázračný enzym bromelin

Kromě již zmiňovaných vitaminů obsahuje ananas také enzym bromelin, který dokáže štěpit bílkoviny a sráží mléko. Dále působí silně protizánětlivě, zmírňuje bolest, zmenšuje otoky a podporuje hojení ran. Je vhodný i jako prevence srdečních chorob, výrazně totiž snižuje riziko trombózy (brání shlukování krevních destiček). Rovněž byly potvrzeny protinádorové účinky tohoto enzymu. K tomu napomáhá střevní peristaltice, konkrétně chrání před parazity a bakteriemi ve střevech.

Čistí ledviny i močové ústrojí

Ananas je silně močopudný, proto funguje i jako podpůrná léčba nemocí močového měchýře a ledvin. Díky této schopnosti je ananas vyhledávaným ovocem při nejrůznějších detoxikačních kúrách. Jelikož je bohatý na vlákninu, měli by ho konzumovat lidé, kteří mají problémy se zácpou.

Pomůže s hubnutím

Díky vysokému obsahu vody (až 80 %) a zdravých cukrů, které dodávají energii, je ananas často využíván při redukčních kúrách všeho druhu. Velkého efektu (při troše pevné vůle) dosáhne každý, kdo zvládne po dobu měsíce vyměnit večeři za sklenku čerstvé ananasové šťávy. Další silnou stránkou tohoto exotického ovoce je schopnost regenerace a obnova tkání. Takže, když to vydržíte, půjdou dolů nejen kila, ale celkově se budete cítit skvěle.

Afrodiziakum

V Karibiku věří, že ananasová šťáva zajistí dostatek sexuální touhy oběma pohlavím. Jako bonus má také zkrášlovací efekt, neboť obsahuje velké množství biotinu (vitamin B7), který má vliv na kvalitu vlasů, nehtů i pleti.

U konzumace ananasu dejte pozor na řádné odstranění slupky, ta totiž obsahuje bílkovinu profilin, na kterou jsou časté alergické reakce. Pozvolna s ananasem seznamujte také malé děti, do jednoho roku by se mu měly vyhnout zcela, poté ho opatrně zkoušet po malých kouscích - právě kvůli možnosti výskytu alergie.

NA DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O ANANASU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články