Close search

Urazil celou Čínu, neslyšící, koaly, Toma Jonese a spoustu dalších: Nejznámější jízlivé výroky britského prince Philipa

Showpix.cz Zdroj: Showpix.cz

Už od pohledu je jasné, že tenhle člověk má na jazyku to, co na srdci. Moc se neřídí pravidly, která svazují členy královské rodiny. Ostatně, k trůnu má pořádně daleko. Je 480. v pořadí. Nemusí si tedy na nic hrát.

Narodil jako Princ Philip řecký a dánský, po sňatku s královnou Alžbětou II. se z něj stala Jeho královská Výsost vévoda z Edinburghu. Matka byla neteří poslední ruské carevny Alexandry a pravnučkou královny Viktorie. Babička z otcovy strany mu do linie předků vnesla dynastii Romanovců. Jistý domorodý kmen na souostroví Vanuatu ho prý uctívá jako Boha...

Přesto si britská královská rodina oddechla, když se před třemi lety stáhl z oficiálního dění.

Ostrý jazyk

Od poloviny minulého století se výroků prince Philipa nasbírala hezká řádka. Disponuje klasickým arzenálem politiků, jako když v roce 1966 v jedné z karibských nemocnic poznamenal: „Vy máte moskyty. Já mám novináře.

Také cynicky komentuje realitu. V květnu 1999 na Velšském národním shromáždění ukázal na hrající kapelu a řekl návštěvě z Britské asociace neslyšících: „Neslyšící? Když stojíte u nich, není divu, že jste hluší.

Do stejné kategorie patří i jeho příspěvek v debatě o ekonomické recesi: „Všichni říkali, že máme mít víc volného času. Teď si stěžují, že jsou nezaměstnaní.

Nešetřil ani celebrity. Co si asi tak myslel Tom Jones, kterého se ho po vystoupení zeptal: „S čím kloktáte, s kamínky?

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený ... (@vintagxroyals),

Princ Philip na cestách

Když v Budapešti potkal anglického turistu, poznamenal, že tam nemůžete být dlouho, protože mu ještě nenarostlo břicho. Na setkání s britským studentem putujícím po Papui Nové Guinei ho zajímalo, jak se mu povedlo místní přesvědčit, aby ho nesnědli. Ale to bylo jen takové drobné polechtání. Přitvrdil v Austrálii po nabídce, jestli si nechce pochovat národní symbol koalu. „Probůh, ne, ještě bych chytil nějakou příšernou nemoc!

Patrně nemá moc rád Čínu, kde na setkání s britskými studenty poznamenal, že pokud tam zůstanou dlouho, budou mít všichni šikmé oči. A pomyslnou korunu vztahu Anglie s nejlidnatější zemí světa nasadil v roce 1986 na setkání Světového fondu na ochranu přírody. „Když to má čtyři nohy a není to židle, když to má křídla a není to letadlo, nebo to plave a není to ponorka, Číňané to snědí.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený British Royal Family Blog (@royal.house.of.windsor),

Chlap ve stínu ženy

Po druhé světové válce sloužil Princ Philip jako důstojník britského námořnictva na Maltě, což pro něho představovalo smysluplnou a život naplňující kariéru. Jenže pak začal král Jiří VI. churavět a po jeho smrti zasedla na trůn Alžběta II. Philip se chtě-nechtě musel vrátit domů za manželkou a ponořit se do úplně jiného světa, světa s jinou hierarchií.

Z ryze mužského světa se dostal do prostředí plného formalit, úklonů a pravidel. Důstojník zbaven velení chodil najednou dva kroky za svojí polovičkou. Však s tím v padesátých letech i bojoval. Alfa samec, který je schopen říct, že muž otevírající dveře auta své ženě, má buď nové auto nebo novou ženu, byl najednou v prostředí, jenž tuto vlastnost nepotřebovalo a on si v něm neuměl najít svojí roli. Postěžoval si tehdy, že ústavně vlastně neexistuje.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Simple History (@the_simple_history),

Zahořklý muž?

Jak se jednou člověk stane součástí monarchie, získá mnohá privilegia, ale na druhé straně přijde o to, co mu předtím bylo drahé. Není divu, že tu a tam někdo z „firmy“ uteče, jako nedávno Harry a Meghan.

Možná i proto se princ Philip ventiluje jízlivými poznámkami na adresu svého okolí. Pod tím vším je ale muž, který není hloupý, jen je patrně zahořklý, protože se ve své roli necítí dobře. Ale při své ženě stojí i přes to všechno. Kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby si mohl ponechat kariéru v armádě, nebo by vstoupil do politiky.

Malou nápovědu dává ukázka z jeho předmluvy ke knížce If I Were an Animal (Kdybych byla zvíře) od Fleur Cowles: „Zajímalo by mě, jaké by to bylo reinkarnovat se do zvířete, jehož druh je ohrožen vyhubením. Jaké bych přechovával pocity vůči lidskému druhu, jehož populační exploze mě vytlačila na okraj existence… Musím přiznat, že jsem v pokušení, požádat o reinkarnaci v podobě obzvláště smrtícího viru.

Na život prince Philipa se můžete podívat v GALERII:

 

Nejčtenější články