29. 3. 2020

S lupou do historie: Dharma & Greg

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dharma & Greg (Dharma a Greg) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Dharma & Greg (Dharma a Greg)
Žánr Komedie, Romantický, Sitcom
Stanice ABC
Vysílání 1997–2002
Počet sérií 5
Premiéra 24. 9. 1997
Délka pilotu 23 minut

O čem to je?

Dharma a Greg jsou manželé, ale také dva přesné protiklady. Dharma pochází, ze šílené hipísácké rodiny a Gregovy rodiče jsou zase konzervativní snobi, kteří nesnášejí jakoukoli výstřednost. Tato rozdílnost způsobuje spoustu trapasů, ale nakonec si dvojka vždy najde nějakou tu střední cestu a problémy vyřeší.

Trailer
Není

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Po pilotu jsem tak nějak na rozpacích. Jednoznačně to byl ten nejzvláštnější sitcom, který jsem zatím viděl. Tvůrci se snažili příběh rozjet nestandardním pilotem, ve kterém se příběh žene tak strašně rychle, aby nemusel být zbytečně natahováno vysvětlování a dalo se rovnou naplno ponořit do vztahové komedie.

Úvodní scéna, která se odehrává dvacet let před celým seriálem, je taková spíš zbytečná. Fajn, má to asi naznačit vyšší sílu vesmíru (zmiňovanou později), ale cele je to takové, jen aby se neřeklo. Na druhou stranu, bylo to potřeba, aby Greg, respektive Dharma začala konat. Pilot se tak začíná rozjíždět, a to skutečně ve velkém stylu, kde jinde se dočkáte svatby hlavních hrdinů hned v pilotu.

Jednoznačně tu jde vidět doba, ve které seriál vznikl, i když jsou tu věci, problémy, které přetrvávají do současnosti, takže je seriál stále aktuální. Mimo milostnou a komickou linku tu nejspíš bude velkou roli sehrávat náboženství, ale zatím vypadá, že opět jen jako podnět ke vtipným situacím.

Celkově je to takové neuspořádané, roztřesené a ve spojitosti s humorem seriál funguje jako večerní oddechovka. Ve své době musel být seriál jistě úspěšný, jedna o tom vypovídá sledovanost, jednak počet sérií. A potom také Dharma a Greg neoficiálně zastupující své postavy v jiném seriálu. Dnes už by nejspíš mezi konkurencí nevydržel, i tak věřím, že si pár diváků najde i tady u nás a budete se celých pět sérií dobře bavit.

  • netradiční spojení
  • ujetost
  • neuhlazenost
  • nezláká k dalšímu sledování
60 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Tak tohle jsem nečekal. Čekal jsem obvyklý nevtipný sitcom a dostal jsem seriál, kterému se vtip občas i podaří. Jak už dobře víte, tak nejsem zrovna fanoušek sitcomů, ale musím říct, že tenhle nebyl až tak špatný, jak jsem předpokládal. Což mě docela i potěšilo.

Úvodní flashbacková scénka byla zajímavá, ale vypadá to, že nesehraje nějakou důležitější roli, tedy alespoň v pilotu tomu tak nebylo. Když se však přesuneme přes její (ne)relevantnost, tak musím zmínit to, že hned první vtip ohledně čtvrtého dodatku mě pobavil. Bohužel seriál využívá můj nenáviděný laugh track, který prostě nemůžu vystát a automaticky za něj dávám procenta dolů.

Co se týče obsazení a hlavních postav, tak nemám asi co pochválit, ani co vytknout. Jedná se prostě o dva zamilované lidi, kteří jsou od sebe úplné opaky, což vede k různým zajímavým vtipným, ale i trapným střetům. Z pilotu u mě lehce převažují kladné pocity nad těmi zápornými.

  • občas povedený vtip
  • laugh track
  • občas trapné
60 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
ragelly

ragelly

Ona každá komedie není sitcom. Single-camera jsou klasické dvacetiminutovky, které jsou natáčené stejně...
před 4 roky
Micuda98

Micuda98

Já beru jako sitcom komediální seriály, které se odehrávají pořád na stejných místech, kde dochází...
před 4 roky
Yellow

Yellow

Pro mě je ten seriál...já nevím jak to říct než prostě trapnej. Laugh tracky, co mi říkají, kdy se mám smát,...
před 4 roky
Další články k tématu