Dnes, Vám starším připomenu a ty mladší možná (krátce) seznámím s českým mystifikátorem, jako vystřiženým z filmu Chyť mě, když to dokážeš Stevena Spielberga, Lukášem Kohoutem. Lukášovi se podařilo procestovat kus světa za peníze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Vydával se přitom za asistenta tehdejšího ministra zahraničí a předsedy Valného shromáždění OSN, Jana Kavana z ČSSD (proto si později vysloužil přezdívku „Létající Čestmír Jana Kavana“). Kohout se proslavil v roce 2002, když prasklo, že tehdy devatenáctiletý vyučený kuchař, na základě falešných objednávek vystavených na účet Poslanecké sněmovny, navštívit spoustu destinací, které si na počátku tisíciletí mohl finančně dovolit jen opravdu málo kdo.



Poté co za peníze Poslanecké sněmovny navštívil například Jihoafrickou republiku, Venezuelu, Maledivy, Thajsko, Peru, Kolumbii, Ukrajinu, Albánii či Tunisko, Lukášovi narostlo sebevědomí. Na účet sněmovny si objednal VIP tryskáč za 2,5 miliónu korun + ochranku za 100 000 Kč a spolu s pěti kamarády vyrazil na údajnou diplomatickou misi na Srí Lanku. Tam ale nedoletěli, protože ukázalo, že letadlo nemá povolení pro přelet přes Indii. „Diplomaté“ se tak museli vrátit do Prahy. Policie poté Kohouta bvinila z podvodu a skončil ve vazbě.

V roce 2006 Kohout za letecké výlety dostal 28 měsíců vězení s podmínečným odkladem na pět let a povinnost uhradit škodu (pouze) ve výši 130 000 Kč, další poškozené soud odkázal na občanskoprávní řízení. Protože škodu nesplácel, skončil nakonec ve vězení, ze kterého byl roce 2010 podmínečně propuštěn. V roce 2014 byl Kohout znovu odsouzen, za několik podvodů obdržel souhrnný trest 6,5 roku vězení + odpuštěných 10 měsíců z roku 2010.