Hrozí propad HDP o 30-50 %. Experti přirovnávají krizi k rozpadu SSSR

NÁZOR - Koronavirová krize v Evropě bude mít pravděpodobně ekonomický dopad, jaký jsme za našich životů nezažili. S tímto varováním vystoupili v komentáři pro server Politico ekonomové Richard Simmons a Nigel Culkin, politolog Giuseppe Littera, mediální expert Paolo Dini a hospodářští historici Luca Fantacci a Massimo Amato. Tvrdí, že situace si žádá nevídaný ekonomický zásah.

Škody budou katastrofální

Politici rádi mluví vojenskou terminologií o finančních opatřeních, která mají podpořit ekonomiku, připomínají odborníci. Poukazují, že Evropská centrální banka označila dluhopisový program ve výši 750 miliard eur za "výstřel z bazuky", americká vláda hovoří o dotaci každému občanovi ve výši 2.000 dolarů jako o "penězích házených z vrtulníku", po vzoru experimentu, kdy mělo ekonomiku stimulovat rozhazování dolarů ze vzduchu, jak navrhoval ekonom Milton Friedman.    

Autoři komentáře doporučují Friedmanovu myšlenku rozšířit. Mluví o "chytrých penězích z dronu", tedy cílených poukázkách spotřebitelům, které by mohli utratit u těch prodejců, kteří nebudou v době uzavření ekonomiky propouštět zaměstnance.   

"Ekonomický dopad této krize nemůže být jasnější," pokračují odborníci. Politici podle nich stojí před těžkou volbou jak zabránit šíření nákazy a zároveň zmírnit škody, které páchá na ekonomice izolace obyvatel nutná ke zpomalení šíření viru.

Škody budou katastrofální, obávají se experti. Vysvětlují, že mnoho pracovníků nemůže v současném stavu vykonávat svou práci, navíc vystrašení a o peníze připravení zákazníci omezují utrácení a firmy přehodnocují investice - Čína například odhaduje propad vývozu o 18 %,  maloobchodních tržeb o 23,7 % a průmyslové výroby o 13,5 %, a to jen za první dva měsíce letošního roku, které byly zatím tím nejkritičtějším obdobím.

V Evropě může být situace horší jelikož zpomalení způsobené karanténními opatřeními pramení i z narušení dodavatelských řetězců zboží z Číny, a tak bylo zaseto zrno recese, ne-li deprese, upozorňují odborníci. Neodvažují si tvrdit, jak špatný vývoj bude, protože ekonomické modely nedokážou počítat s tak nenadálou a dalekosáhlou událostí, jakou je globální pandemie, ale poznatky z roku 1918, kdy řádila španělská chřipka, doplněné moderními průzkumy naznačují, že dopad může být podobně drtivý, jaký měl v roce 1991 rozpad Sovětského svazu na východoevropské země, kde během dvou let propadl HDP v rozmezí 30-50 %.     

Potenciální otřes může být tedy násobně větší než finanční krize z roku 2008, deklarují experti. Konstatují, že evropské vlády ale mají možnost zmírnit nejhorší dopady této krize, pokud budou jednat rychle a chytře a využijí veškeré dostupné nástroje.

Sardinský experiment

Opatření evokující "výstřel z bazuky" jsou nezbytná, aby se stabilizoval finanční systém a trhy se zaplavily likviditou, jako se stalo v roce 2008, tvrdí odborníci. Dodávají, že z krátkodobého pohledu to bude klíčové, aby se zabránilo kolapsu finančních institucí a komerčním bankám se umožnilo zachovat si úvěrové linie a toky.

Prozřetelnost "házení peněz z vrtulníků" je podle expertů sporná, strategie má značné nevýhody a její stimulační efekt by závisel na skutečném objemu peněz, které do ekonomiky natečou. "V době nejistoty lidé inklinují k ukládání více peněz do úspor ze strachu, co přinese budoucnost," píšou odborníci. Vysvětlují, že lidé také nemusejí utrácet za domácí zboží a služby, ale za import, navíc německá zkušenost z 20. let ukazuje, že velké intervence tohoto typu mohou vést k pádivé inflaci.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Zároveň je pravda, že firmy, především ty malé, potřebují pomoc a plány, které jsou zatím na stole - garantované úvěry a půjčky - nejsou zřejmě adekvátní, přiznávají odborníci. Poukazují, že komerční banky pod tlakem nefungují dobře a mají ve zvyku žádat o vládní podporu, aby ochránily vlastní bilanci, navíc vyřízení půjček trvá dlouho, tudíž v době, kdy peníze k firmám doputují, může být pozdě.  

"Chytré peníze z dronu" řeší mnoho těchto problémů, věří experti. Vysvětlují, že namísto necíleného rozhazování peněz je směřují tam, kde jsou nejvíce potřeba, tedy krizí zasaženým spotřebitelům a malým podnikům, které bojují o přežití.

Systém je již testován na Sardinii, kde jsou domácnostem poskytovány digitální poukázky, které mohou využít skrze své chytré telefony, uvádějí odborníci. Dodávají, že tyto poukázky jsou plně kryty penězi, ale lze je utratit pouze jen u vybraných obchodníků, konkrétně malých firem a ve specifických sektorech, jako je pohostinství, pod podmínkou, že tyto firmy nebudou během karantény propouštět zaměstnance.

Domácnosti mohou poukázky uplatnit nyní, nebo v budoucnu, jelikož budou platit o mnoho měsíců déle než karanténní opatření, přičemž je příslušní obchodníci mohou vyměnit za peníze, nebo směnit s dalšími obchodníky, uvádějí odborníci. To podle nich pomůže spotřebitelům i firmám, protože obchodníci získají prostředky, aby přečkali izolaci obyvatel a domácnosti získají zboží či služby. Navíc je zde jen malé riziko, že tyto peníze budou dále spořeny či utraceny za import, dodávají autoři komentáře.

Uvedený software je již otestován a může být snadno zaveden kdekoliv jinde, poukazují experti. "S ohledem na prudké výzvy, kterým čelíme, a naléhavost reakce na tuto výzvu, by pro Evropu bylo dobré uchýlit se při stimulech k 'chytrým', dobře cíleným dronům než 'hloupým' helikoptérám," uzavírají odborníci.  

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy