Variace na téma láska

Letni_romance
Láska je všude kolem nás. V mnoha podobách působí i na hrdiny dnešních tipů: matky, děti, studenty, muže a ženy středního i pokročilého věku. Ať už prožíváme války, nemoci, neštěstí nebo třeba chvíle, kdy se úplně všechno zdá perfektní, a najednou je to pryč, láska si vždycky najde cestu.

S prvním titulem nahlédneme do života a tužeb nedostudovaného vysokoškoláka a jeho rodiny. Rád by se stal spisovatelem, ale impuls přichází až v momentě, kdy potká záhadnou dívku, která mu vlije novou energii do žil a rozbouří nejen dosavadní milostný vztah, ale i jeho fantazii.

Aplikace Rodina

Máte rádi překvapení? Baví vás zkoumat, co je pravda a co fikce? Pak jste sáhli po té pravé knížce. Seznámíte se v ní s nedostudovaným vysokoškolákem, který žije v pohodlí mama hotelu v kruhu své nestandardní rodiny. Touží napsat knížku, ale o čem? Odpověď mu nabídne záhadná dívka, která ho vtáhne do podivných situací, rozčeří jeho dosud poklidný život i konvenční milostný vztah a vyburcuje jeho fantazii. Navzdory svému komornímu ladění se příběh odehrává v kontextu současných evropských událostí, čtenáři dodává i jistou, v dnešní době varovnou naléhavost.

Autor: Roman Ráž

Počet stran: 151
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-907056-5-4
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Aplikace Rodina vydalo nakladatelství Theatrum mundi.

O autorovi

Prozaik, autor rozhlasových a televizních her, filmový scénárista Roman Ráž (*1935 v Praze) vystudoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně dějiny umění a estetiku, na pražské FAMU pak studoval mimořádně také filmovou vědu a dramaturgii. Doktorát v oboru divadelní a filmové vědy získal na Karlově univerzitě. Už jako student publikoval básně, fejetony a povídky v Novém životě, Hostu do domu a jinde. Po studiu pracoval jako režisér a dramaturg zábavných pořadů v Brně, v letech 1967–1971 působil jako dramaturg literárně dramatického oddělení brněnského studia Československé televize, odkud byl začátkem tzv. normalizace propuštěn z ideových důvodů. Od r. 1971 je tedy spisovatelem ve svobodném povolání, třebaže první léta nesměl publikovat pod svým jménem a jeho první tři knihy byly vyřazeny z knihoven jako libri prohibiti.

Více informací o autorovi najdete na jeho stránkách.

————————————————

Během druhé světové války desetiletý Johannes, zapálený člen Hitlerjugend, zjišťuje, že má v domě nečekaného hosta. Za falešnou zdí je ukrytá židovská dívka, která jej zprvu děsí, ale postupně se jí stává posedlý. Když jeho rodiče jednoho dne zmizí, uvědomí si chlapec, že zůstává zodpovědný za její přežití…

Nebe v kleci

Desetiletý Johannes, nadšený člen Hitlerjugend, žije ve velkém domě ve Vídni. Jednoho dne zjistí, že jeho rodiče ukrývají za falešnou zdí židovskou dívku jménem Elsa. Johannes je upřímně otřesen. Postupně se ale jeho počáteční hrůza mění v zájem, následně v lásku a nakonec v posedlost. Jeho rodiče ale jednoho dne zmizí a Johannes si uvědomí, že je jediný, kdo o Elsině přítomnosti v domě ví, a je tudíž zodpovědný za její přežití.
Mezi mladými lidmi vzniká zvláštní vztah, jsou si navzájem manipulátory i manipulovanými. Johannes se obává konce války, protože s ním by přišel o Elsu i jejich vztah. O vztah, jenž se zmítá mezi vášní a posedlostí, závislostí a lhostejností, láskou a nenávistí.
Toto poutavé mistrovské dílo zkoumá otázky pravdy a lži a odhaluje ta nejtemnější zákoutí lidské duše.
Kniha se stala literární inspirací pro film Králíček Jojo se Scarlett Johanssonovou v hlavní roli, který se natáčel i v České republice a právě se promítá v kinech. Film získal šest nominací na Oscara 2020 včetně kategorie Nejlepší film.

Kde je hranice mezi láskou a nenávistí?
Autorka: Christine Leunensová
Přeložila: Ina Leckie

Počet stran: 320
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-625-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nebe v kleci vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Jmenuji se Johannes Ewald Detlef Betzler. Narodil jsem se 25. března 1927 ve Vídni a byl jsem buclaté plešaté mimino – aspoň podle fotek z matčina alba. Když jsem tím albem někdy listoval, bavilo mě hádat jen podle předloktí, kdo mě zrovna chová, jestli táta, máma nebo sestra. Asi jsem byl stejný jako všechna ostatní miminka: culil jsem se bezzubými dásněmi na celé kolo, strašně mě zajímaly moje vlastní nožičky a povidel jsem měl vždycky víc na sobě než v sobě. Měl jsem moc rád růžového klokánka, který byl dvakrát větší než já a dával mi slušně zabrat, když jsem ho někam vláčel, zato ten doutník, co mi někdo strčil do pusy, ten byl hnusný, aspoň si to myslím podle toho, jak na té fotce natahuju. (str. 9)

Prolistujte si ukázku celou. Pokud vás kniha zaujala, do dnešní půlnoci ji můžete zkusit vyhrát!

O autorce

Christine Leunensová se narodila v USA italské matce a belgickému otci. V době dospívání se odstěhovala do Paříže za svým dědečkem, vlámským malířem, a pracovala jako modelka pro Givenchy, Balmain a Ninu Ricci. Vystudovala angličtinu a americkou literaturu na Harvardu, je oceňovanou scenáristkou a spisovatelkou. Nyní dokončuje svůj čtvrtý román.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Když Erin zjistí, že ji snoubenec podvádí s nejlepší kamarádkou, podnikne razantní změnu. Pronajme si pokoj v domově téměř osmdesátileté Lydie, s níž se spřátelí. Starší paní po nedávno zesnulém manželovi zůstaly velké dluhy a Erin jí chce pomoct. Společně tak odstartují jedno velké dobrodružství.

Báječný čas života

Šestadvacetiletá Erin má všechno, o čem kdy snila – skvělou práci, milujícího snoubence a nejlepší kamarádku, na kterou se může vždy spolehnout. Nebo si to aspoň myslela, než snoubence a kamarádku přistihla spolu v posteli. Její život je v troskách a ona se rozhoduje od něj odstřihnout a přestěhovat se jinam.
Osmasedmdesátiletá Lydia, otřesená z náhlé ztráty manžela, krátce po jeho smrti zjistí, že jí nejen zdaleka neříkal všechno, ale navíc ji zanechal v ochromujících dluzích. Aby je byla schopna splatit, rozhodne se pronajmout jeden z pokojů svého domu. A tak se seznámí s Erin.
Obě sarkastické, ale citlivé ženy si padnou do oka, a když spolu později na půdě Lydiina domu naleznou dopis od Jacka, Lydiiny první lásky, se kterým nemluvila už padesát let, a navíc se pokusí oživit Lydiin původní obchod se starožitnostmi, pouštějí se do možná největšího dobrodružství svého života.
Dojemný, ale s vtipem vyprávěný příběh provází láska v každém slova smyslu – přátelská, mateřská i romantická. Román Báječný čas života je plný smutku, slz a zrady, které ale dokáže překonat přátelství, odvaha do nového začátku, smysl pro humor a snad i láska.

Dvě ženy, dvě generace, jedno velké dobrodružství nového začátku
Autorka: Abby Williamsová
Přeložil: Boleslav Ryljak

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7625-085-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Báječný čas života vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Bohdan má milující rodinu, restauraci, více než padesát křížků na krku a velký problém. V momentě, kdy ve vlaku potká okouzlující mladou Lauru, jeho život se otočí vzhůru nohama. A nejen jeho. Mladá dívka po neúspěšném vztahu láme srdce na potkání, což platí i na Bohdanovy syny…

Mlsná huba

Kdo neví, co chce, je nutně nespokojený a někdy dokonce zlomyslný. Kdo má štěstí, ale neumí ho opravdově prožít, neudrží si ho a bude zase jen nespokojený. O tom je román Mlsná huba, nazvaný podle dobře zavedené kolínské restaurace. V posledním dějství dvou propletených příběhů se oslňující krásná Laura, která se mstí světu za to, co jí provedl jeden barový muzikant, potká s majitelem Mlsné huby zasaženým druhou mízou, který by to však nikdy nepřiznal, protože kuchyně restaurace stojí na manželce, účetnictví na nejstarší dceři a obsluha hostů na ženatém synovi. Nejmladší Johan se do Laury také zamiluje, uteče z domova a stane se načas dobrodruhem. Laura si uvědomí, že okouzlovat muže a pohrávat si s nimi je stejně hloupé, jako když se ona šíleně zamilovala do barového muzikanta, který jí dal kopačky a vrátil se k manželce. Nakonec Laura odejde hledat své štěstí jinam, ale v Mlsné hubě se každý člen rodiny bude dlouho vyrovnávat s tím, že si ho Laura omotala kolem prstu, odhalila jeho tajemství a slabosti a měla z něho legraci.

Autorka: Magda Váňová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7244-443-4
Doporučená cena: 340 Kč

Knihu Mlsná huba vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

„Že máte hezké nohy, by viděl i slepý, ale že budete celá krásná, mě přivedlo do rozpaků,“ přiznal upřímně. Šestým smyslem vycítil, že tahle dívka je úplně jiná než všechny ostatní ženy, které doposud poznal. Většina z nich tvrdila, že nesnáší lež, ale jakmile jim řekl pravdu, byl oheň na střeše.
Třeba Monika, se kterou si začal pár měsíců po svatbě, když Jitka byla jako sud, věčně si stěžovala na bolesti v kříži a oteklé nohy, ve tváři byla nezdravě odulá a místo dřívější svižné chůze se jen batolila, chtěla slyšet, jak je chytrá a inteligentní, a přitom byla jen štíhlá a hezká. Jakmile začal obdivovat její zjev, nafoukla se jako krocan a obvinila ho, že svým lichocením zastírá kdoví jaké postranní myšlenky a upírá jí bystrý úsudek. Když se narodila Rita a Jitce skončilo šestinedělí, rychle se s Monikou rozešel a sekal latinu, dokud Jitka nepřišla do jiného stavu s Vaškem. Druhé těhotenství snášela mnohem líp než první, ale ztloustla ještě víc než s Ritou, byla věčně nespokojená a popudlivá. Elišku potkal v autoservisu, právě se hádala s mechanikem, že jí špatně vyklepal přední blatník. Uviděla Bohdana a přivolala si ho na pomoc. Neshledal na blatníku nic špatného, ale přesto ji galantně podpořil. (str. 12)

O autorce

Magda Váňová absolvovala gymnázium v Novém Bydžově (1970–1974). Na filozofické fakultě UK v Praze (1974–1979) vystudovala bulharštinu a etnografii. Tamtéž státnice z angličtiny. Během studia půlroční stáž na univerzitě v Sofii. V letech 1980–1990 pracovala v Bulharském kulturním a informačním středisku v Praze. Po roce 1990 publikovala drobné překlady z angličtiny. O rok později šéfredaktorka časopisu Boutique, r. 1992 tajemnice redakce časopisu Akcie-burza-kapitál. Od roku 2000 se věnuje vlastní spisovatelské tvorbě. Napsala romány jako Pavouk v síti, TerezaSestra a sestřičkaKdyž ptáčka lapajíHerečka nebo Mládě kukačky.

Informace byly převzaty ze stránek nakladatelství Šulc-Švarc.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAplikace Rodina

Ráž, Roman

Theatrum mundi, 2020

zobrazit info o knizeNebe v kleci

Leunensová, Christine

Jota, 2020

zobrazit info o knizeBáječný čas života
Dvě ženy, dvě generace, jedno velké dobrodružství nového začátku

Williamsová, Abby

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeMlsná huba

Váňová, Magda

Šulc-Švarc, 2020

Napsat komentář