TNBiz (TN.cz)
Z regionů  |  30.03.2020 01:22:02

V Litovli a Uničově se slaví, karanténa je u konce. Naději mají i Kynice

Dvoutýdenní karanténa Uničova, Litovle a dalších 19 obcí na Olomoucku končí. Podle hygieniků dosavadní mimořádná opatření splnila svůj účel a hlídky policie i vojenské policie se mohou stáhnout.

"S účinností ode dne 30. března 2020 od 00:00 hodin se ukončuje platnost a účinnost mimořádného opatření při epidemii," prohlásila ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Olomouckého kraje Lenka Pešáková.

Úderem půlnoci končí uzavírka oblasti. Nařízení, která v Litovli, Uničově a okolí panovala, se totiž postupně začala shodovat s režimem ve zbytku republiky. Držet oblast oddělenou tak podle hygieniků už není nutné.

"Splnilo to svůj účel s nejvyšší pravděpodobností v tom, že nedošlo k nějakému rychlému, masivnímu zamoření prostoru," myslí si hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk (ANO).
"Reakce jsou v zásadě všechny pozitivní, protože každý měl s tou uzávěrou nějaký osobní problém," připojil starosta Uničova Radek Vincour (ODS).

Ne všichni obyvatelé jsou ale zprávou o uvolnění režimu nadšení. "Jasně se řeklo, že ta karanténa bude, dokud se to číslo nebude rapidně zvyšovat, což se poslední dva dny dělo. Moc tomu nerozumím a mám strach, že budeme hrozbou pro ostatní," nesouhlasí s koncem omezení obyvatel Litovle Lukáš Nalepa.

"Poslední dny se nám zvyšuje počet případů, které nesouvisí epidemiologicky s danou lokalitou," vysvětlila ředitelka KHS. Nedělní večer tak měl v Uničově a Litovli rozhodně slavnostní nádech.

"Tu roušku si ponechám jako vzpomínku na ty časy, kdy jsme všichni byli krásně pospolu, dřeli jsme a dokázali jsme čelit takové hrozbě, jakou ten vir je," prohlásil Vincour.

Hlídky policie už během neděle sklízely vybavení. Rušit se ale nebudou všechna dočasně postavená stanoviště. "Zůstává to odběrové pracoviště, protože tam odebíráme 50 a více vzorků denně," sdělil Okleštěk.

Dobrou zprávu dostali po téměř dvou týdnech i lidé z Kynic na Havlíčkobrodsku. I oni jsou po celou dobu uzavřeni ve své vesnici. Nemocných tam už ale nepřibývá, a tak by jejich izolace mohla příští týden skončit. V domácí karanténě by tak po 1. dubnu měli zůstat už jen prokazatelně nakažení

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688