MojeKolo

Bikecheck: Norco Sight C9.2 - Max Adami přesedl na velká kola

Autor: Keli, kategorie: Bikecheck, vydáno: 30.3.2020

Max Adami patří k nadějím českého endura. V závodním pelotonu se již pohybuje nějaký ten pátek a i nějaký ty výsledky zaznamenal. Doposavad však výhradně na 27,5palcových kolech. Max dospěl a vyrostl a proto v letošní sezóně přesedá na velká kola. Podívej se na čem bude letos závodit.

Nově na 29"

Letos to bude asi trochu překvapení. Zatímco jsem do teď jezdil výhradně na 27,5" kolech a téměř jsem nebyl schopný si sednout na cokoliv jiného, tak letos přišla změna. První jsem měl mít klasicky Norco Range C7.1, jako už pár let v kuse, ale pak jsem se zamyslel a říkal jsem si, proč bych měl jezdit tankem, když vlastně budu jezdit především v Česku. No a tak jsme nakonec vymysleli, že budu mít Sight, což je menší sourozenec Range a že to dokonce budu mít na 29" kolech. Letos tedy pokud se vůbec pojedou nějaké závody, tak se objevím se svým žlutým Norco Sight C9.2.

All mountain nebo enduro?

Je to sice kolo s označením all mountain, ale ještě dva roky zpátky by to bylo ještě plnohodnotné enduro a jestli vás zajímá můj názor, jakože asi ano, vzhledem k tomu, že tohle čtete, tak za mě to pořád je plnohodnotné enduro. Má to totiž vepředu 160 milimetrů zdvihu a vzadu 150. Já jsem doma s tou mojí specifikací naměřil 14,7 kilo, takže žadný velký macek to taky není. O krásný chod se stará ověřená vidlice Fox Performance Elite 36 s Grip2 patronou, takže je krásně citlivá a vzadu mám téměř sjezdový tlumič Fox Float X2 Performance. Ne… není to teda Kashima, ale ruku na srdce, kolik z nás ten rozdíl pozná? Já myslím, že asi nikdo a navíc tím, že je v tom ta Grip2 patrona, tak je to lepší, než velká část 36 Factory vidlic, které mají uvnitř „pouze“ FIT4. Tenhle setup pak vepředu nabízí nastavení pomalé i rychlé komprese a pomalého i rychlého odskoku. Na tlumiči se pak dá točit kolečkem od pomalé komprese a pomalého odskoku. Je to na vás moc hejblátek? Na mě taky a proto jsem použil Ride Aligned od Norca, kam jsem nabušil svoje údaje, jako je hmotnost, výška, parametry kola a jízdní styl a vyskočilo mi z toho, jak bych si měl nastavit tlumiče, aby se mi jelo co nejlíp. K tomu přidám jen takový svůj insider tip. Je dobré v tuhle chvíli reálně zhodnotit svůj skill a na rovinu si říct, jak rychle člověk jezdí. Pokud budete chtít frajeřit a dáte tam, že jste profík, tak si to nastavíte na úplně jinou rychlost a úplně jiný jízdní styl, takže místo toho, aby vás to drželo hezky uprostřed těžiště a žehlilo to všechny nerovnosti, tak vás to akorát pokope a to přece nikdo nechceme. Navíc stejně nikdo neuvidí, jak je to nastavené, takže se není za co stydět.

Kola od Kastaru vydrží

Dál tam mám kola a stejně, jako tomu bylo u značky rámu, tak ani značka kol se už pár let nezměnila. Nemám k tomu důvod. Loni jsem byl trošku skeptický, co se týče pevnosti 29" kol, ale po tom, co jsem na Karlových kolech sjel celý Whistler na prázdném v závodním tempu a na tom kole nebyla jediná známka nějakého tvrdého zacházení, tak jsem se přesvědčil, že to problém nebude. No a díky úžasné geometrii nového přepracovaného Sightu se cítím, jako na 27,5" kolech a můj divný pocit z 29" úplně zmizel. Letos se mi tedy na kole budou točit opět kola Kastaru, tentokrát konkrétně Kastar K30 32D, tedy asymetrický hliníkový ráfek, na kterém je 32 paprsků. Kola mají ve výsledku lehce přes dvě kila, což je sice víc, ale já jezdím enduro a ne XC, takže hlavně potřebuju, aby to něco vydrželo, zhubnout můžu kdykoliv.

SLX to ubrzdí

O pohon se bude taky standardně starat Shimano. Kliky a šaltr jsou XT, jinak je to komplet SLX sada. Co je ale veliká změna, tak letos mám 12 rychlostí a 50 zubů vzadu no a zatím to funguje na jedničku. Sílu budu do téhle sestavy přenášet přes nové Exustar pedály. Speciálně jsem volil model PM 825, což je kombinace fajn klece okolo, o kterou se dá opřít v případě, že nemůžu nacvaknout, ale zároveň je to na pružince, takže ve chvíli, kdy nacvaknu, tak se mi noha ani nehne. No a brzdit mě budou brzdit brzdy taky ze sady SLX. První jsem jim moc nevěřil, protože jsem na loňském kole měl Sainty, ale dal jsem na to XT kotouče s Ice Tech a taky obložení s chladičem a myslím, že to bude paráda. Mám necelých 80 kilo a zatím jsem neměl problém. Pokud máte okolo 100, tak bych možná zvážil koupi třeba Zeeček, nebo i Saintů a hlavně dal větší kotouče. Já tam mám v tuhle chvíli 200/180 a všechno v pohodě, ale klidně by se to dalo vytáhnout na 220/200 a myslím, že by to nebylo na škodu.

No a já to pak celé budu kočírovat přes Ergon fat gripy a samozřejmě už dlouhodobě WTB. Je na ně spoleh a drží prostě dobře, takže není co řešit.

Bonus?!

Chcete bonus? Jasně, že jo.. všichni maj rádi bonusy. Když už jsem Kelimu poslal tenhle bikecheck a myslel jsem, že mám hotovo, tak mi napsal: „Co to máš za vifikundace na těch řidítkách?“ No a odpověď je poměrně jednoduchá. Nemám rád batoh a nechci vozit těžkou ledvinku, takže se mi podařilo všechno nacpat na kolo. Montpáky mám u pravé brzdy, bombičku mám u levé brzdy, náhradní ventilek s tou malou blbostí na špice a s rychlospojkou mám přilepený pod sedlem, duše s multitoolem je klasicky nad tlumičem a pod tlumičem mám umělecky přidělanou patku od hazky. Poslední taková sranda jsou stahovací pásky v klikách. Jinak řečeno ano, jsem takový pojízdný servis.

Jak jsem už zmínil, tak letos se budeme vídat hlavně na České endurosérii, takže se na vás všechny moc těším a snad se uvidíme ještě letos. :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí