Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam pro předpis, když má specialista zavřeno? K praktickému lékaři to nejde

  11:26
Na praktické lékaře se v posledních dnech údajně obrací lidé s tím, že má jejich specializovaný lékař zavřenou ordinaci, a oni si tak nemají kde nechat předepsat léky. Podle ambulantních specialistů však systémově své ordinace nezavírají, může se pouze stát, že kvůli špatnému výdejnímu systému ochranných pomůcek stráví několik hodin mimo ordinaci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČPZP

Praktičtí lékaři už roky čekají na to, až jim ministerstvo zdravotnictví umožní předepisovat více léků, konkrétně pro chronicky nemocné pacienty jako jsou třeba diabetici.

Společnost všeobecného lékařství (SVL) kvůli aktuální situaci požaduje, aby ministerstvo zdravotnictví uvolnilo restrikce na předepisování léků. Začali se na ně totiž obracet lidé s tím, že má jejich odborný lékař zavřenou ordinaci a oni si tak nemají kde nechat předepsat své léky.

Koronavirus v Česku

„Jde o to, že pokud nastane situace, kdy se pacient nemůže dostat ke svému léku, aby mu ho mohl předepsat praktický lékař,“ vysvětlil redakci iDNES.cz záměr SVL jeho předseda Svatopluk Býma. Jedná se o trvalou medikaci, kterou pacient bere pravidelně.

„Pokud se pacient k léku nedostane a nebude ho moci předepsat ani praktický lékař, tak má jedinou šanci a tou je jít do nemocnice,“ říká s tím, že v současné době je návštěva nemocnice kvůli možné nákaze riziková.

Myslíte si, že by praktičtí lékaři měli v krizi převzít některé pravomoci specialistů?

celkem hlasů: 3512
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 6. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Podobnou zkušenost potvrzuje také předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Takoví pacienti se na nás opravdu obrací a zejména v minulém týdnu měla řada ambulantních specialistů zavřeno. Asi to také souviselo s tím, že neměli žádné ochranné pomůcky,“ říká Šonka.

Specialisté nezavírají, říká jejich předseda

Podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojka systémově specializovaní lékaři své ordinace nezavírají. Může k tomu ale dojít z jiných důvodů.

Specialisté mohou v některých případech, místo toho, aby byli v ordinaci, vyrazit právě pro ochranné pomůcky. Což jim v současné situaci systému distribuce může zabrat i několik hodin.

„Současná situace je hodně problematická, obzvláště v některých regionech. A to z toho důvodu, že nejsou ochranné pomůcky. Systém výdeje ochranných pomůcek je někde naprosto zoufalý,“ tvrdí Jojko.

Lékaři jako potápěči. Nedostatkové respirátory nahrazují i upravené masky

Podle něj je typickým příkladem městská čtvrť Brno-město, kde má být jen jedno výdejní místo a tvořit se tam velké fronty, na jejichž konci specialisty čeká jen hrstka ochranných pomůcek.

Žádné další signály k tomu, aby specialisté zavírali, jejich předseda nevidí. „Já z terénu nemám žádnou informaci o tom, že by bylo potřeba zrušit preskripční omezení, protože by specializovaní lékaři nebyli dostupní,“ říká předseda Jojko. 

Problémem může být také, pokud specialista v daném obvodu onemocní a nemůže ordinovat. Například na venkově, kde je jeden na okres, může být jeho nepřítomnost problematická.

„Pokud je to tak, jak říkají specialisté, tak není problém. My máme však signál, že někde problém je,“ tvrdí na druhé straně předseda SVL Býma dodává, že se na praktické lékaře obrací různí pacienty. „Začíná to mastičkami za padesát korun a končí třeba inzulinem,“ říká Býma.

Praktičtí lékaři chtějí předepisovat více léků

Současný stav dal větší příležitost požadavkům, o které všeobecné lékařství stojí už nějakou dobu. Získat možnost předepisovat větší počet léků se praktičtí lékaři snaží už od roku 2011. Odborné společnosti a pojišťovny jim vyšly vstříc teprve před dvěma lety. Od té doby Státní úřad pro kontrolu léčiv postupně uvolňuje léky k předepisování.

Podle některých lékařů to však trvá dlouho. „Všechno trvá příliš dlouho a je to strašně nepružný systém,“ stěžuje si Býma. „Toto omezení na Západě de facto neexistuje,“ dodává.

V současné době sice mohou praktičtí lékaři medikaci chronicky nemocným pacientům předepsat, ti si ji však musí zaplatit ze svého. To nemusí být až tolik problematické u levných léků, u těch dražších už ale ano.

„Dané přípravky jsou hrazeny pojišťovnou jen pro přesně vyspecifikované onemocnění a mohou být předepisovány jen určitými lékařskými odbornostmi. Jsou-li tyto podmínky dodrženy, je léčivý přípravek hrazen zdravotní pojišťovnou,“ vysvětluje na svých stránkách Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

Přestaňte kouřit, ušetříte místo na jednotce intenzivní péče, řekli lékaři

Praktici kritizují hlavně podle nich pomalý přístup Státního úřadu pro kontrolu léčiv. Postupné uvolňování léků začalo v roce 2018. Lékaři očekávali, že touto dobou už budou moci předepisovat všechny z nich. Část léků už uvolněna je, zbytek by měl být podle posledních informací do konce letošního roku.

Zrychlit může celý proces vyhláška ministerstva zdravotnictví, která by umožnila uvolňovat léky více systematicky a ne po jednom. „Ze začátku roku jsem dostal informaci, že se na tom pracuje,“ říká Šonka. Pandemie koronaviru však může jakékoliv snahy zpomalit či zastavit.

Státní úřad pro kontrolu léčiv se u každého léku ptá odborné společnosti. Ta podle Šonky s velkou pravděpodobností odmítne, protože by tím přišla o potenciální pacienty, kteří by místo jejich ordinace zamířil k praktickému lékaři. Na úřadu se pak sejdou dva protichůdné argumenty, jeden od specialistů a druhý od praktiků.

Podle šéfa Sdružení praktických lékařů se dá toto zdržení vyřešit tím, že SÚKL rozhodne podle toho, jak to mají v okolních zemích. Pokud  daný lék praktičtí lékaři mohou předepisovat v Německu nebo Rakousku, není podle něj důvod proč ho v ČR neuvolnit.

Praktičtí lékaři přednesli SÚKLu 61 skupin léků, u kterých požadují zrušení restrikcí. Podle úřadu zdravotní pojišťovny předběžně odsouhlasili uvolnění 45 z nich a u 30 bylo vydáno rozhodnutí. V některých případech by prý změny měly velký dopad na rozpočet veřejného zdravotního pojištění.  

„SÚKL tak v těchto, spíše minoritních, případech k rozšíření preskripčního omezení nemůže přistoupit bez dohod o limitaci finančních dopadů,“ uvedla mluvčí úřadu Barbora Peterová. U několika skupin léků nešlo přistoupit revizi údajně kvůli procesním důvodům.

„Rozšiřování preskripce na praktické lékaře je postupný proces, kterému se SÚKL intenzivně věnuje a aktivně v této oblasti koná. Ve více než dvou třetinách případů, ve kterých byl vyjádřen souhlas zdravotních pojišťoven s finančním dopadem na rozpočet, již bylo uvolnění preskripce posouzeno pozitivně,“ dodala mluvčí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...