Autor: Michal Beránek
30.3.2020 • 12:30

Jak vznikly fotky z OH: Medaile pro Česko? Cinknutí, parádní odvaz i objetí

Vstoupit do diskuse
0
  • Snímky z olympiády v Londýně pohledem fotografa deníku Sport Michala Beránka

    Tohle byla úroda. Z letní olympiády v Londýně si čeští sportovci odvezli celkem 11 medailí (4 zlaté, 3 stříbrné, 4 bronzové). Během sportovního svátku 2012 se bylo na co dívat. Fotograf deníku Sport Michal Beránek byl v roce 2012 na místě a nyní okomentoval okolnosti vzniku svých dvaceti snímků. Jak vznikly fotky z OH v Turíně 2006>>>, Pekingu 2008>>>, Vancouveru 2010>>> a Riu 2016>>>.

  • Romantika na úvod

    Před zahájením her je potřeba udělat nějaké žánrové snímky a tak jsem se vydal k Temži a k Tower Bridge, na kterém už visely olympijské kruhy. Měl jsem kliku, že se blížil západ slunce a že jsem tam potkal tento zamilovaný pár.

    Romantický pohled a západ slunce na Tower BridgeFoto Michal Beránek (Sport)

  • Vyběhaná fotka

    Barbora Špotáková získala podruhé za sebou olympijské zlato! Tuhle fotku jsem si ale musel vyběhat. Když skončila soutěž, Bára se vydala na oslavné kolečko. Jako většina mých kolegů jsem mohl zůstat na místě a počkat, až ke mně přiběhne. Já se ale rozhodl jít štěstí naproti. A v tomto případě to bylo doslovné. Vydal jsem se opačným směrem a než Bára oběhla tři čtvrtě oválu, dostal jsem se na podélnou stranu stadionu, kde se zrovna takhle parádně odvázala…

    Oštěpařka Barbora Špotáková a její druhá zlatá medaile z olympiády - tentokrát v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Proč to není zlato?

    Vavřinec Hradilek vybojoval stříbrnou medaili a v cíli měl takovou radost, že jsem si myslel, že má zlato. Musím se přiznat, že jsem proto pak byl i trochu zklamaný…

    Vodní slalomář Vavřinec Hradilek si vyjel v olympijském kanále stříbroFoto Michal Beránek (Sport)

  • Zajímavé účesy

    Sestry Williamsovy – Venus a Serena vyhrály ženskou čtyřhru, když ve finále porazily českou dvojici Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková . Venus navíc zvítězila i ve dvouhře. Tato fotka je ale ještě ze začátku turnaje, kdy nastoupily s opravdu zajímavými účesy. 

    Sesterský pár Venus a Serena Williamsovy na olympijském turnaji v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Hvězda v bazénu

    Michael Phelps si z LOH 2012 v Londýně odvezl čtyři zlata a dvě stříbra, čímž se stal nejúspěšnějším sportovcem na třech po sobě jdoucích olympiádách. Je držitelem rekordních 28 olympijských medailí.

    Michael Phelps byl v Londýně opět nejsledovanějším plavcem v olympijském bazénuFoto Michal Beránek (Sport)

  • Jak jsem mazal na BMX

    Že se podívám na závody BMX by mě tedy nenapadlo. Když se ale do semifinále probojovaly naše dvě účastnice - Romana Labounková (první zleva) , Aneta Hladíková (třetí zleva), už jsem mazal… Podíval jsem se nejdříve na pár předešlých jízd a zaujalo mě, že hned po startu následuje skok, kde jsou všichni ještě vedle sebe a navíc je za nimi logo her. Bylo rozhodnuto…

    Závody BMX na olympiádě v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Na Krpálka z tribuny

    Lukáš Krpálek uspěl v osmifinále už po 25 vteřinách na ippon. Odnesl to japonský judista Takamasa Anai. Fotil jsem z tribuny, protože jsem přišel pozdě a k žíněnce se již nedostal. Nakonec mi to ale vůbec nevadilo, žluté pozadí nebylo vůbec špatné. Lukášovi se v dalším průběhu již bohužel nedařilo a neuspěl ani v souboji o bronz.

    Lukáš Krpálek v Londýně prošel přes osmifinále, ale na medaili nedosáhlFoto Michal Beránek (Sport)

  • Cesta za zlatem

    Jaroslav Kulhavý a jeho životní zlatý závod. Bojoval nejen se soupeři, ale i s náročnou tratí. Takovéto místo si musí fotograf vyšlapat, jde o to si projít trať předem a naplánovat si pár míst, které během závodu vystřídáte, než poběžíte do cíle, kde musíte být včas, aby jste chytili dobré místo na finiš.

    Biker Jaroslav Kulhavý na cestě za olympijským zlatem v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Magické místo pro volejbal

    Plážový volejbal se hrál v Horse Guards Parade. Toto magické místo bylo v době Jindřicha VIII. kolbiště, kde se konaly rytířské turnaje. Pokusil jsem se toto geniu loci zachytit.

    Soutěže plážových volejbalistů na olympiádě v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Rarášek Bolt

    Rarášek – Usain Bolt proslul nejen svou rychlostí, ale i šoumenstvím. Před každým závodem si užíval chvíle před kamerou osobitými pózami, čímž si získal sympatie mnohých fanoušků. Takovouhle jsem ale u něj zaregistroval poprvé.

    Sprinter a showman Usain Bolt a jedno z jeho gestFoto Michal Beránek (Sport)

  • Kolik je tam kruhů?

    Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek skončili sedmí v závodě kategorie C2. Zde jsem se snažil dostat do záběru co nejvíce olympijských kruhů. Spočítáte, kolik jich tam je?

    Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek se potýkají s nástrahami olympijského kanálu v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Ať to cinkne

    Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková se postaraly o velké překvapení. Zahrály si ve finále a já je dostal za úkol vyfotit následující den v olympijské vesnici. Když někdo získá medaili, říká se, že to „cinklo“. A o to jsem také obě tenistky pod olympijskými kruhy požádal…

    Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková s olympijským stříbrem ze čtyřhryFoto Michal Beránek (Sport)

  • Český rekord

    Vzpěrač Jiří Orság skončil na 7. místě poté, co v soutěži překonal svůj vlastní český rekord v nadhozu (vzepřel zde 239 kilogramů) a ve dvojboji si vylepšil své osobní maximum na 426 kg. Uspět pod olympijskými kruhy je prostě strašně těžké… Ale jemu se to podařilo.

    Vzpěrač Jiří Orság na hrách v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Autobus, který proslavil Česko

    Jedna nesportovní. Slávy a pozornosti se dostalo nejen našim sportovcům, ale i našemu londýnskému centru – Českému Olympijskému domu. A to i díky pohyblivé plastice London Booster od umělce Davida Černého , která se líbila i dětem.

    Slavný klikující autobus před Českým domem v olympijském LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Synkova gratulace

    Další velký veslařský souboj Ondřeje Synka a Mahe Drysdalea.  Ale opět jen na vodě. Jakmile se ocitli na suchu, vrhl se Ondřej svému rivalovi kolem krku a srdečně mu blahopřál k vítězství. A já byl naštěstí „v dostřelu“.

    Gratulace Ondřeje Synka pro Maheho Drysdalea po vzájemném souboji ve finále skifuFoto Michal Beránek (Sport)

  • Špotáková jako Fénix

    Barbora Špotáková se rozbíhá ke svému pokusu jako bájný Fénix narozený z popela. I tak by se dala s nadsázkou popsat tato fotografie.

    Barbora Špotáková a její zlatý závod v LondýněFoto Michal Beránek (Sport)

  • Zlatý Svoboda v cíli

    Zlatý David Svoboda v cíli poslední disciplíny, resp. dvou – běhu se střelbou. To byla olympijská novinka. V Pekingu byly tyto disciplíny ještě odděleny. David si s tím poradil výborně, stejně jako s parkurem, kde měl i větší štěstí na koně než na předešlých hrách.

    Moderní pětibojař David Svoboda a jeho zlatý finišFoto Michal Beránek (Sport)

  • Kdo neměl štěstí...

    Takové štěstí ale už neměl korejský pětibojař Woojin Hwang. V jednu chvíli se mu před překážkou vzepjal kůň a výsledkem je tato efektní fotografie.

    Korejský moderní pětibojař Woojin Hwang zažil tvrdý pád během parkuruFoto Michal Beránek (Sport)

  • Lendlova stopa

    Andy Murray se stal prvním mužským olympijským vítězem Velké Británie v tenisu za předešlých téměř sto let. Dopomohl mu k tomu i Ivan Lendl , který ho od začátku roku trénoval. Fotit olympijské finále, a navíc ve Wimbledonu, byl pro mě fantastický zážitek.

    Brit Andy Murray vyhrál na wimbledonských dvorcích pro pořadatelskou zemi olympijské zlatoFoto Michal Beránek (Sport)

  • Knapková a uzavřený kruh

    A poslední naše zlatá medaile – veslařka Miroslava Knapková byla tak ochotná a přišla zapózovat přesně na místo, kde jsem před necelými třemi týdny vyfotil úvodní fotku tohoto výběru. Kruh se uzavírá…

    Veslařka Miroslava Knapková s olympijským zlatem se siluetou LondýnaFoto Michal Beránek (Sport)


Další články autora

iSport LIFE

Běh Kolo Testy Inspirace Akce iSport LIFE Columbia běžecké závody

iSport LIFE je web o radosti z pohybu, motivaci, pozitivním a zdravém životní stylu.

Běh, cyklistika, dobré jídlo, zdraví, zážitky, to jsou témata, na které zde narazíte. Těšte se na testy bot, sportovního vybavení, technických vychytávek, reportáže, tipy na výlety. Kdo to myslí s během a cyklistikou trochu vážně, najde zde rady zkušených sportovců.

Prostor tu mají i témata o zdraví a jídle.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá běžecké a cyklistické závody v různých městech v České republice. Přijmi výzvu!

Jízdní kola * Elektrokola * Elektrokoloběžky * Tenisové vybavení na Heureka.cz

18. září 2021
Brno
Výsledky
16. října 2021
Praha
Výsledky

www.isportlife.cz je web o životě sportovců. Nenajdete zde však výsledky, časy, rozebírání herních taktik a hledání ideálních sestav. Začíst se naopak můžete do profilů, rozhovorů a příběhů nejen našich, ale i zahraničních sportovců. Poodhalíme vám nejen jejich tréninkové finty, ale i to jak správně odpočívat. iSport LIFE je o životě ve sportu.

Tým kolem www.isportlife.cz pořádá také běžecké závody v různých městech v České republice.

Články odjinud
Články odjinud

{# Inicializace knihovny pro opozdene nacitani zdroju #}