Zavedení eura se v Bulharsku kvůli pandemii pravděpodobně zpozdí

© Shutterstock

Globální krize vyvolaná šířením koronaviru zpozdí snahu Bulharska o přistoupení k mechanismu směnných kurzů ERM-2 a k bankovní unii. Řekl to dnes guvernér centrální banky Dimitar Radev. Země původně předpokládala, že k ERM-2, kde musí vydržet dva roky před přijetím eura, a k bankovní unii se připojí letos v červenci. Plán ale bude muset odsunout až na příští rok.

„Harmonogram pro připojení k bankovní unii a pro účast v mechanismu směnných kurzů není už reálný,“ řekl Radev soukromé televizní stanici Nova TV. „To neznamená, že práce na tom se musí zastavit. Pokud budeme pokračovat v práci tak jako dosud, navzdory velmi obtížnému a složitému prostředí, ve kterém se nyní nacházíme, zpoždění do roku 2021 by nemělo být fatální,“ dodal.

Obecně platí, že před přijetím eura musí daná země vstoupit do ERM-2, což znamená, že musí dva roky udržovat kurz domácí měny k euru v povoleném fluktuačním pásmu od stanoveného středního kurzu. Teprve pak může zavést euro.

Radev dodal, že Bulharsko by nemělo odkládat snahu o zavedení eura až do nového vstupního cyklu, což by mohlo trvat více než deset let. To země učinila v době globální finanční krize v roce 2009. „Tuto chybu bychom neměli opakovat, protože náklady pro lidi i podniky by byly tentokrát mnohem vyšší,“ citovala ho agentura Reuters.

Lagardeová kvůli ekonomickým dopadům koronaviru vyzvala ministry eurozóny ke společné emisi dluhopisů

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová požádala ministry financí eurozóny, aby zvážili jednorázovou emisi společných dluhopisů, takzvaných koronabondů.

Nová koronavirová opatření

Vláda a centrální banka tento týden představí nová opatření pro boj s koronavirovou krizí. Zahrnovat by měla nové půjčky od státu a také umožnit dlužníkům odklad splátek bankovních úvěrů.

Bulharsko, které se stalo členem EU v roce 2007, už splnilo všechna oficiální kritéria pro přijetí eura – má rozpočtový přebytek, nízký dluh i mírnou inflaci. Je však nejchudším členem Unie, hrubý domácí produkt (HDP) na osobu je na 49 procentech evropského průměru. Podle řady názorů je na vině korupce.

Eurozóna má v současnosti 19 členů. Naposledy její řady rozšířila Litva, která přijala euro začátkem roku 2015.

Bulharsko zvedne hladinu řeky Evros. Chce tak zabránit migrantům v cestě do Evropy

Bulharsko na žádost Řecka začalo v pondělí z přehradní soustavy pouštět více vody do přítoku řeky Evros, aby ztížilo ilegální přechody migrantů z Turecka do Řecka. Informoval o tom dnes server Greek Reporter.

Kalendář