James McAvoy, který naposledy zazářil na plátnech kin v druhém dílu hororu To, anebo v seriálu Jeho temné esence, je nejenom velice talentovaným mužem, jenž se objevil v celé řadě hollywoodských hitů, ale i velkým dobrodějem. Zatímco členové britské královské rodiny vzdali zdravotníkům pocty svým potleskem, on daroval 275 tisíc liber (8,3 milionu českých korun) na fond NHS (což je zkratka pro National Health Service, národní zdravotní službu), čímž podpořil kampaň, jejímž cílem je nákup životně důležitých ochranných pomůcek pro britské zdravotníky čelící koronaviru.

Velká Británie totiž čelí viru COVID-19 a stejně jako mnoho jiných zemí ani ona nebyla připravena na tento nesnadný úkol. Lékařům chybí ochranné roušky, rukavice a další materiál, kterým by se mohli sami chránit před nákazou, zatímco sami léčí koronavirem postižené. Sami přirovnali situaci k tomu, že je to stejné jako „jít do války bez brnění“. Cílem kampaně bylo sehnat alespoň 200 tisíc liber, díky McAvoyovi a jemu podobným lidem se během několika dní dostali nad 440 tisíc.

„Dnes darované peníze zachrání životy… Pomozte nám, aby vláda mohla pomoci NHS,“ vyzval své příznivce sám McAvoy na sociálních sítích a zároveň poděkoval všem lékařům, kteří mu podle jeho vlastních slov byli vždy na blízku a ku pomoci. „Už ode dne, kdy jsem se narodil. Doslova. V minulosti jste mi zachránili život a vím, že mi možná zachráníte život i v budoucnosti. A jsem rád, že sbírka peněz pomůže k tomu, abyste mohli chránit i svoje vlastní životy,“ usmíval se v instastories.

K podobnému gestu poté ponoukl například hvězdu Hry o trůny Sophii Turnerovou (24) či svého hereckého kolegu z X-Menů Nicholase Houlta (30). Ten výzvu přijal a na svém instagramu pak vzdal hold všem hrdinům v lékařských pláštích, kteří v Anglii neúnavně bojují s nebezpečnou chorobou. „Jsem na vás moc hrdý, jste naším národním pokladem,“ vzkázal jim.

VIDEO: Trailer k seriálu Jeho temné esence, dobrodružnému fantasy britského spisovatele Philipa Pullmana (73)

Video
Video se připravuje ...

Jeho temné esence, dobrodružná fantasy trilogie britského spisovatele Philipa Pullmana, tentokrát jako seriál z produkce HBO. • VIDEO HBO

Fotogalerie
32 fotografií