Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Žilinu skolil koronavirus. Tradiční klub je v likvidaci, hráči dostali výpovědi

Sport

  16:22
Žilina - Je to šok pro slovenský fotbal. MŠK Žilina, tradiční klub a jeden z nejúspěšnějších celků posledních let, sedminásobný mistr ligy, je v likvidaci. Nejlépe placení hráči zároveň obdrželi výpovědi, protože měli odmítnout snížení platů.

Momentka z kvalifikace o Ligu mistrů mezi MSK Žilina a FC Kodaň. foto: Reuters

Místo diskuse okamžitý vyhazov. ‚Nechápeme, co se stalo,‘ řekli propuštění hráči. Budou se soudit

Klub o tom informoval na svých webových stránkách.

Elitní slovenský celek MŠK Žilina, a.s., je v likvidaci od 1. dubna 2020. Už v pátek 27. března nicméně Jozef Antošík jako statutární zástupce jediného akcionáře společnosti jmenoval likvidátorem pana Rastislava Otrubu.

Žilina - Spartak (válka místo fotbalu).
Žilina - Spartak (válka místo fotbalu).

„Od tohoto data je společnost zrušená,“ prohlásil Otruba pro Šport.sk, který šokující zprávu přinesl mezi prvními.

„Rozhodnutí bylo přijato v pátek a je teprve pondělí, vzhledem k této krátké době zatím provádím první úkony, které směřují k likvidaci. Vypověděli jsme hráčské smlouvy, které byly pro klub nejvýše zatěžující. Po uplynutí výpovědní lhůty, která činí jeden měsíc, budou tito fotbalisté volní a budou moci podepsat v jiných klubech, pakliže o ně bude zájem,“ pokračoval Otruba.

Podle Šport.sk dostalo výpověď patnáct hráčů. Žilina na svém webu uvádí, že jde o ty, kteří měli nejvyšší základní platy a ty, kterým měl kontrakt vypršet buď v létě, nebo v zimě.

Klub uvedl, že oporám nejdříve poslal návrh na snížení platu. Fotbalisté se ale rozhodli, že za ně bude vyjednávat prezident Unie fotbalových profesionálů Ján Mucha, což vedení Žiliny označilo za neférové. „Přišel nám návrh na krácení smluv o 80 procent, což je podle mě příliš. Chtěli jsem s tím něco dělat tak, abychom se normálně s klubem dohodli, nechtěli jsme jít proti němu,“ uvedla na facebooku brankářská jednička Dominik Holec. „Mrzí mě, že to takhle dopadlo a že po 19 letech, kdy jsem byl hráčem MŠK Žilina, to došlo až tak daleko, že mi výpověď přišla kurýrem, aniž by mi někdo něco vůbec oznámil,“ dodal odchovanec klubu.

Je to razantní krok, ke kterému se vedení podle svého prohlášení uchýlilo, jelikož se s fotbalisty nemohlo dohodnout na dočasném snížení mezd – aby mohlo nadále platit zaměstnance na hlavní pracovní poměr a trenéry, kteří jsou vesměs OSVČ a klub je v současné situaci způsobené pandemií nového typu koronaviru považuje za nejzranitelnější.

„Vedení bylo připravené diskutovat, samozřejmě v omezeném režimu, o předloženém návrhu na dočasné snížení příjmu hráčů. Lídři áčka však oznámili, že za ně bude vyjednávat prezident Únie futbalových profesionálov Ján Mucha,“ píše se na žilinském webu.

„Fotbalový klub MŠK Žilina to považuje v rámci férovosti a loajálnosti vůči klubu za absolutně nevhodné, neférové a v dané situaci pro budoucnost klubu možná až likvidační.“

Proto Antošík jmenoval Otrubu likvidátorem společnosti. Otruba se zároveň pokusí dohodnout na dočasném snížení platů s hráči, kteří zůstávají pod smlouvou. Podle klubu jde vesměs o mladé a talentované fotbalisty.

„Hráči, kteří dostali výpovědi, nebudou mít vzhledem ke svým dosavadním příjmům existenční problémy. (...) Události se vyvíjejí tak, že jejich současné výdělky jsou vysoko nad budoucími možnostmi klubu.“

Žilina, která v základní části slovenské ligy obsadila druhé místo s desetibodovou ztrátou na vedoucí Slovan Bratislava, v prohlášení vysvětluje ekonomickou strategii klubu, která je za aktuální situace způsobené šířením viru COVID-19 neudržitelná.

„Strategie financování klubu je založená na příjmech z prodeje hráčů. Například při posledním větším přestupu – Roberta Boženíka do Feyenoordu jsme museli přistoupit na splátkový kalendář a doposud jsme z Nizozemska obdrželi jen desetinu přestupní částky. Rozpočet na rok 2020 je postavený na příjmy z transferů během letního přestupního období a dnes je víc než pravděpodobné, že příjmy se budou blížit nule.“

Slovenská fotbalová liga byla kvůli pandemii přerušena předběžně do konce dubna. Poslední mistrovský titul získala Žilina v roce 2017 pod vedením současného plzeňského trenéra Adriána Guľy.

V minulém desetiletí ji dovedli k ligovým prvenstvím i čeští kouči Pavel Hapal (2010) a Pavel Vrba (2007). V aktuální sezoně v klubu působil jediný Čech, exostravský obránce Filip Kaša.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!