Koronavirus si vybral další oběť. Slovenský gigant Žilina v likvidaci!

Koronavirus si vybral další oběť. Slovenský gigant Žilina v likvidaci!

Epidemie koronaviru zastavila prakticky celý fotbalový svět a experti už od začátku očekávali, že je jen otázkou času, než se to projeví na hospodaření klubů, kterým v důsledku výpadku příjmů hrozí obrovské finanční problémy.

Bohužel to netrvalo dlouho a jejich prognózy se naplnily. Prvním profesionálním klubem, který to postihlo, je slovenská Žilina, která už minulý týden navrhla svým nejlépe placeným razantní snížení platů.

Hráči však odmítli a majitelům Žiliny nezbylo nic jiného než sáhnout po razantním zásahu a rozhodlo, že MŠK Žilina, a.s. pošlou k 1. dubnu do likvidace. Ale už 27. března vyhlásil Jozef Antošík, statutární zástupce jediného akcionáře společnosti, Rastislava Otrubu jako likvidátora.

Rozhodnutí bylo přijato v pátek a je teprve pondělí, vzhledem k této krátké době zatím provádím první úkony, které směřují k likvidaci. Vypověděli jsme hráčské smlouvy, které byly pro klub nejvýše zatěžující. Po uplynutí výpovědní lhůty, která činí jeden měsíc, budou tito fotbalisté volní a budou moci podepsat v jiných klubech, pakliže o ně bude zájem,“ řekl pro Šport.sk Rastislav Otruba.

K současnému okamžiku dostalo výpověď už patnáct nejlépe placených hráčů, kteří odmítli snížení platu, který si klub nemohl dovolit vyplácet v plné výši

Vedení bylo připravené diskutovat, samozřejmě v omezeném režimu, o předloženém návrhu na dočasné snížení příjmu hráčů. Lídři áčka však oznámili, že za ně bude vyjednávat prezident Únie futbalových profesionálov Ján Mucha. Fotbalový klub MŠK Žilina to považuje v rámci férovosti a loajálnosti vůči klubu za absolutně nevhodné, neférové a v dané situaci pro budoucnost klubu možná až likvidační.“ píše se na webu Žiliny.

Nového zaměstnavatele si tak bude muset hledat i český fotbalista Filip Kaša, který v Žilině působí od roku 2016.