Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu. Občané mohou posílat připomínky

Brno zveřejnilo minulý týden návrh nového územního plánu, jeho podoba je dostupná na úřadu i online. Během následujících týdnů chce město nový územní plán představit obyvatelům podrobněji. Na to zareagoval spolek Otevřené Brno, jež zprovoznil webové stránky www.uzemniplanbrno.cz. Na nich mohou lidé o interaktivní mapy vnášet své požadavky na návrh nového územního plánu. Z podnětů má pak vycházet připomínkování návrhu. Zatím platí, že lidé musejí připomínky předat magistrátu do 13. května. Ministerstvo vnitra však požádalo primátorku Markétu Vaňkovou (ODS), aby město tento termín s ohledem na současnou situaci přehodnotilo.

Nový návrh územního plánu najdou občané na stránkách www.upmb.brno.cz. Kromě návrhu najdou zájemci na webu i online prezentaci a v polovině dubna videoklipy, které představí přípravu územního plánu a další postup. V originální velikosti a tištěné formě je plán v pondělí a středu k vidění na venkovní terase magistrátu na Kounicově 67. Problémem však je, že se lidé k plánu vzhledem k opatřením v souvislosti s koronavirem nedostanou. 

Tuto skutečnost kritizuje Petr Firbas, který zastupuje část veřejnosti při projednávání různých územně plánovacích dokumentů na jižní Moravě. Právě na jeho popud ministerstvo vnitra požádalo primátorku, aby vedení města přehodnotilo termíny projednávání a podávání připomínek. Veřejné projednání plánu je nyní naplánováno na 6. května. 

Vedení města možnost změny termínu připouští.  „Vzhledem k nouzovému stavu v zemi předpokládá město Brno, že upraví termín veřejného projednání tak, aby proběhlo v dostatečném odstupu od odvolání karantény, nejpozději však do prázdnin (vzhledem k harmonogramu pořizování). O všech změnách budou občané informování veřejnou vyhláškou nejméně 30 dní předem," sděluje město v tiskové zprávě.

Lidem vadí absence cyklostezek nebo maximální výška budov

„Otevřené Brno vyzývá ke spolupráci všechny iniciativy a spolky zabývající se například životním prostředím, zahrádkařením, zelení ve městě, záchranou stromů, ale i urbanismem nebo problematikou parkování, aby se na připomínkování návrhu územního plánu podílely," uvedl za spolek Marek Lupač.

Již nyní je na webu zhruba 20 připomínek. Lidem se nelíbí v některých místech plánovaná zástavba, maximální výška budov, plánovaná silnice nebo jim naopak chybějí některé cyklostezky, které už jsou například součástí participativního rozpočtu a počítá se s jejich stavbou.

„Nabídneme také online debaty a možnost konzultací s odborníky na územní plánování, dopravu či právo. Snažíme se aktivním lidem pomoci, aby se v územním plánu rychle zorientovali, aby se o sobě navzájem dozvěděli, a pokud je to potřeba, aby se dokázali bránit," uvedl za spolek Jakub Kořínek, který je zároveň členem komise územního plánování a rozvoje Rady města Brna.

Lidé se mohou na návrh nového územního plánu ptát také na bezplatné lince 800 411 400, kde jim odpoví odborníci. „Dotazy mohou lidé posílat rovněž na e-mailovou adresu pripravovanyUPmB@brno.cz,“ uzavřela vedoucí odboru územního plánování a rozvoje Magistrátu města Brna Pavla Pannová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky územní plán, Brno, zveřejnění, připomínky, web, Markéta Vaňková, ODS, Otevřené Brno, územní plánování, Petr Firbas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zveřejnilo návrh nového územního plánu. Občané mohou posílat připomínky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.