Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi marně shání kvasnice, vymýšlejí návod na droždí z jablek a rozinek!

Autor: ČTK, tho, bkk, mka - 
30. března 2020
19:59

Touha vyhnout se obchodům, obava z nedostatku, snaha využít volný čas a příprava na Velikonoce. To všechno jsou důvody, proč lidé doma více pečou, a droždí se u nás tak stává nedostatkovým zbožím. I když výrobci jedou na plné obrátky. Vynalézaví Češi ho ale vyrábějí doma z jablek nebo rozinek.

„V současné době je droždí nedostatek. Zaznamenáváme třikrát vyšší nárůst poptávky než v běžném období. Jsme v kontaktu s dodavateli, ale bohužel nestíhají tuto zvýšenou poptávku pokrýt,“ shrnula současný stav mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl.

Jeden z výrobců droždí, firma Lesaffre Česko z Olomouce, hlásí dokonce pětinásobný nárůst poptávky. „Dodáváme do obchodní sítě více droždí než o Vánocích. Přesto to nestačí,“ popsal zástupce firmy Tomáš Podivínský. Podnik proto navýšil výrobu. „Naše kapacity fungují na 110 procent,“ ujišťuje Podivínský.

Situace by se měla začít postupně zlepšovat. „Lidé budou muset nakoupené droždí z mrazáků někdy vyndat a spotřebovat. Myslíme si, že by se poptávka měla postupně stabilizovat,“ dodal Podivínský.

Dodávky zdržely kontroly

Kvasnice se k nám také dováží. A dodávky zpozdila preventivní opatření na hraničních přechodech. „Kamiony se tam zdržovaly,“ řekl Tomáš Podivínský z firmy Lesaffre. Nyní by už dodávky měly fungovat normálně.

Chybí i sušené

Kromě klasického droždí se vykupuje také to sušené. „Na trhu mizí a jeho cena roste,“ řekl ředitel společnosti Labeta Antonín Smrček.

Vyrobte si droždí doma

Jablečné droždí

Naplňte sklenici krájeným ovocem asi do jedné třetiny, místo ovoce můžete použít i zeleninu nebo některé byliny. Výborně fungují jablka nebo hrozny, ale je nutné použít zdravé plody.

Dolijte zbytek sklenice vodou asi do tří čtvrtin. Uzavřete sklenici a nechte ji na teplém místě (na slunci nebo u topení) po dobu asi tří dnů, nebo dokud se nezačne tvořit velké množství bublinek (bublinky naznačují, že kvasinky reagují se sacharidy v ovoci, zelenině atd.).

Použijte kvasnicovou vodu místo vody požadované ve vašem receptu. Vypracujte těsto jako obvykle a nechte ho odpočinout... No a pak už postupujete dál tak, jak jste zvyklí.

Jak na domácí výrobu droždí z jablek či rozinek? Jak na domácí výrobu droždí z jablek či rozinek? | archiv Blesku

Rozinkové droždí

Zavařovací sklenice sterilizujte v horké vodě a nechte uschnout. Připravte si filtrovanou nebo balenou vodu, kohoutkovou používejte, jen když jste si jisti její kvalitou, a rozinky. Neměly by být omyté.

Do sklenice dejte tři až čtyři polévkové lžíce rozinek. Přidání několika lžic medu nebo cukru usnadní fermentační proces. Naplňte sklenici do tří čtvrtin vodou. Zavíčkujte, ale víčko neutahujte, bude potřeba nechat unikat vzduch.

Sklenici dejte na místo s konstantní pokojovou teplotou. Nedovolte, aby sklenice vychladla. Tím se zabijí kvasinky a proces se zastaví. Míchejte alespoň jednou denně po dobu tří až čtyř dnů.

Když se na vrcholu ukážou bubliny a ucítíte vinnou fermentaci, máte kvasinky. Rozinky by měly v tekutině plavat. Dejte sklenici do lednice a před použitím slijte.

Kvasnice z obilovin

Budete potřebovat nebělenou mouku nebo pomletá pšeničná zrna. Smíchejte mouku s teplou vodou a udržujte při pokojové teplotě. Po několika dnech začne směs tvořit bublinky a začne kypět. Uložte tekutinu do lednice pro další použití.

Další tipy na náhražky najdete ZDE >>>

direct1 ( 30. března 2020 20:57 )

Ty máš fakt pravdivej nick, jsi obyčejná p.ča.

vagin-analev ( 30. března 2020 20:41 )

Děkujeme ANO bude líp. Neschopná vláda v čele s agentem estebé burešem. Ani základní potraviny nezajistí. Nemluvím o rouškách a desinfekcích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa