Poláci vyhráli miliardovou arbitráž s ruským Gazpromem

Síla Sibiře

Síla Sibiře Zdroj: Reuters

Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
Společnost Gazprom se domluvila s Ukrajinou, jak vyřeší spor o plyn.
6
Fotogalerie

Ruský plynárenský gigant Gazprom musí největšímu polskému distributorovi plynu PGNiG zaplatit zhruba 1,5 miliardy dolarů (přes 37 miliard korun) kvůli sporu ohledně cen. Rozhodl o tom mezinárodní arbitrážní soud ve Stockholmu, oznámila společnost PGNiG. Mluvčí Gazpromu však podle agentury Reuters verdikt soudu nepotvrdil. „Zjišťujeme, co se stalo,“ uvedl.

Soud podle PGNiG rovněž dospěl k závěru, že je třeba upravit systém stanovování ceny dodávek od Gazpromu tak, aby zohledňoval situaci na trhu s plynem. Šéf PGNiG Jerzy Kwieciński uvedl, že ceny v kontraktu s Gazpromem nyní budou více spojené s tržními cenami.

Kwieciński v pondělí rovněž prohlásil, že PGNiG bude pokračovat ve snaze o snižování závislosti na ruském plynu. Firma loni v listopadu uvedla, že nemá zájem o prodloužení dohody o dodávkách plynu s Gazpromem po 31. prosinci 2022, kdy vyprší její platnost. Polsko od Gazpromu stále kupuje většinu plynu, který země spotřebuje. PGNiG si často stěžovala, že platí vyšší ceny než odběratelé Gazpromu v západní Evropě.