Prodloužení omezení? Vláda musí podnikatelům pomoci, tvrdí Asociace hotelů a restaurací

Prodloužení doby, po kterou musí být zavřené pro veřejnost stravovací zařízení, nechce Asociace hotelů a restaurací ČR hodnotit. Vláda ale musí více pomoci podnikatelům, řekl dnes ČTK prezident asociace Václav Stárek.

Není podle něj možné řešit nejdřív zdraví lidí a potom pomoc podnikům, musí se to udělat najednou. Informace, že například program COVID II nebude pro pražské podnikatele je znepokojující. Dále by se měla zvýšit podpora od státu na mzdu lidí v uzavřených provozech, navrhovaných 24.800 korun je podle něj nedostačující.

"Nechceme rozhodnutí vlády zpochybňovat a respektujeme jej," řekl o prodloužení doby ČTK Stárek. Stát by pak podle něj také měl odpustit lidem, kteří museli kvůli rozhodnutí vlády zavřít, odvody na sociální a zdravotní pojištění.

"Stát nastavil horní hranici na příspěvek platu zaměstnanců na 24.800 Kč. Kromě toho, že žádost o tento příspěvek je velmi byrokraticky složitá, tak to znamená, že abyste aspoň něco dostali, musíte zaměstnanci proplatit jeho plnou mzdu z předchozích měsíců a pak má stát 30 dní na to, aby vám část z toho nahradil. Pokud máte zaměstnance, který pobíral 50.000 Kč hrubého, musíte mu tuto částku vyplatit v plné výši a s trochou štěstí vám za měsíc stát přispěje 24.800 Kč, takže žádných 80 procent," okomentoval státní příspěvek spolumajitel pražského Pivovarského klubu Martin Dočkal. Navíc pokud si podnikatel zažádá o půjčku na zaplacení mezd, nedostane ani těchto necelých maximálních 25.000 korun na zaměstnance.

Program COVID by měl přinést bezúročné půjčky pro podnikatele, zatím ale na ně nedosáhnou pražské provozovny. "Nás půjčka jako taková nezachrání, když nevím, jestli to vůbec rozdýcháme," dodal pro ČTK Dočkal. Navíc jsou podle něj všechny žádosti extrémně administrativně náročné, podnikatelé, kteří nemají na mzdy, si pak platí účetní, aby zjistili co a jak vyplnit. Částečným řešením by podle něj byl slib, že i po skončení koronovirových omezení nebudou podnikatelé muset platit odvody stát, a to včetně daně z přidané hodnoty. "V tu chvíli mi stojí za to do té hospody zainvestovat vlastní peníze," uzavřel.

Jak uvedla asociace spolu se společností Economic Impact ve dřívější studii, v případě trvání současných vládních omezení do konce dubna, spotřeba cestovního ruchu, tedy poptávka návštěvníků, kteří tráví dovolenou v Česku, klesne o 142 miliard korun. Přímo bude ohroženo zhruba 173.000 plných pracovních úvazků. Pokud by omezení proti šíření nákazy pokračovala do konce června, propad bude o 202 miliard korun a ohroženo 246.000 pracovních míst.

Vláda dnes prodloužila do soboty 11. dubna zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Původně platil do středečních 06:00. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Související

Více souvisejících

Hotely Restaurace Asociace hotelů a restaurací ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy