Seriál Westworld přichází s novými sériemi jednou za dva roky. Třetí řady jsme se kvůli tomu dočkali teprve teď, přestože první proběhla již v roce 2016. Od té doby prošlo několik androidů velkým vývojem a začínají být pro lidstvo daleko větším problémem, než tomu bylo dřív. Opustili totiž svět zábavního parku a začínají dobývat skutečný svět.

Výtvoru (tak se androidům říká) Dolores se podařilo opustit park a rozehrává smrtící partii ve světě lidí. Pomoci jí má výtvor s tváří Charlotte Haleové a člověk, na kterého náhodou narazila. Zastavit Dolores se pokouší Bernard, který získá cenného parťáka ve Stubbsovi. Maeve se objevila v simulaci, do níž ji umístil záhadný neznámý. Tím je bilionář Serac. A to je pro změnu cíl Dolores. A svoje poslední slovo ještě neřekl ani muž v černém, William.

Nové prostředí, nové tváře

Na překombinovanou zápletku jsme si už u Westworldu zvykli. První díly tradičně vysází hromadu otázek a žádné odpovědi. Nicméně dostáváme to, nač čekáme od začátku seriálu. Výtvorům se podařilo uprchnout z Westworldu, zábavního parku, kde byly stvořeni pro potěšení bohatých lidí. A nutno dodat, že vytvoření atmosférického futuristického světa se tvůrcům velmi povedlo, stejně jako před pár lety věrohodně okopírovali svět divokého západu pro potřebu parku.

Dokonale proběhla i další vizuální a charakterní proměna Dolores, která je víc sexy a mocnější, než si pamatujeme z předchozích řad. Její mužský protipól zatím tvoří nová postava – Caleb Nichols. V jeho roli poznáváme Aarona Paula, známého ze seriálu Perníkový táta. Novou tvář dostáváme i na druhé straně barikády, v roli Seraca si můžeme užívat francouzského herce Vincenta Cassela. Do třetice můžu prozradit také Tommyho Flanagana, který se do divácké paměti zaryl hlavně v seriálu Zákon gangu. Noví herci tudíž nejsou žádná béčka. Přestože v prvních dílech dostal více prostoru pouze Aaron Paul, věřím, že v dalších epizodách uvidíme více i zbylé nové tváře.

Když jsme u nových tváří, za zmínku stojí perlička z druhé epizody, kde v jedné scéně vidíme D. B. Weisse a Davida Benioffa. Jedná se o tvůrce Hry o trůny, kteří si ve Westworldu střihli role vývojářů, kteří se zrovna chystají naporcovat obřího draka. Tohle pomrknutí po Hře o trůny není nic nepochopitelného. Oba seriály pochází z produkce HBO.

Staří známí mají také co říct

Mimo samozřejmě nejsou ani postavy, které nás provází po celou dobu seriálu. Kromě Dolores (Evan Rachel Wood) si svůj kus moci bude chtít ukrást také Maeve (Thandie Newton), William (Ed Harris) a pravděpodobně i Charlotte (Tessa Thompson). Proti nim se dalo dohromady celkem zajímavé duo, které zřejmě nikdo moc nečekal. Bernard (Jeffrey Wright) se krátce do Westworldu vrátil, aby našel Maeve. Místo toho objevil šéfa ochranky Stubbse (Luke Hemsworth) s prostřelenou hlavou.

Od konce druhé řady víme, že Stubbs je také výtvor. Bernard ho spraví a společně se vypraví hledat Maeve a Dolores. Stubbs oproti ostatním postavám nebyl nijak extra využívaný v dosavadních sériích, přesto si získal slušnou fanouškovskou základnu. Spojení s Bernardem má být klasickým spojením dvou odlišných charakterů, kteří společně vytvoří funkční tým a jejich vzájemná chemie bude také základem pro několik humorných situací.

Ve druhé epizodě (která se soustředila výhradně na Maeve a Bernarda, zatímco první a třetí díly byly zaměřeny výhradně na Dolores) jsme se dočkali i jiných, velmi oblíbených vedlejších postav. Mohli jsme si opět užít rebelantského Hectora s tváří Rodriga Santora a užvaněného scenáristu Lee Sizemorea, jehož svým britským přízvukem obdařil Simon Quarterman. Ovšem u této dvojky je nepravděpodobné, že by sehráli větší roli, jako tomu bylo v předchozích letech. A snad bude k vidění také Anthony Hopkins, jehož obrovské charisma a herecký um kvalitativně posouval Westworld ještě o kousek výš. Něco mi říká, že jeho Ford (tvůrce parku a výtvorů) ještě neřekl poslední slovo.

SERIÁL: WESTWORLD (3. SÉRIE)

Tvůrci: Lisa Joy, Jonathan Nolan
Režie: Jonathan Nolan, Richard J. Lewis, Amanda Marsalis, Paul Cameron, Anna Foerster, Jennifer Getzinger, 
Helen Shaver
Scénář: Jonathan Nolan, Lisa Joy, Jordan Goldberg, Karrie Crouse, Suzanne Wrubel
Kamera: Paul Cameron, John Grillo, Zoe White, Matt Flannery
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Aaron Paul, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Lena Waithe, Katy M. O’Brian, Tessa Thompson, John Gallagher Jr., Tommy Flanagan, Kid Cudi, Pom Klementieff, Rafi Gavron, Phoebe Tonkin, Thomas Kretschmann, Russell Wong, Wayne Pére, Michael Filipowich, Payman Maadi, Charmin Lee, Marshawn Lynch, Luke Hemsworth, Simon Quarterman, Vincent Cassel, Rodrigo Santoro, Leonardo Nam, D.B. Weiss, David Benioff, Christian Stamm, Zack Duhame
Producenti: Jordan Goldberg
Střih: Stephen Semel, Andrew Seklir
Scénografie: Howard Cummings
Kostýmy: Shay Cunliffe, Jo Kissack
www.hbogo.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
7
Herecké výkony
9
Vizuální zpracování
10
Hudba
8
recenze-serial-westworldWestworld v nové řadě ukazuje, jak vypadá reálný svět lidí. Scenárista a režisér Jonathan Nolan opět splétá nitky intrik, kterými si seriál své fanoušky získal. Nové tváře jej pozitivně obohatily, nové prostředí nabízí jiné možnosti. Uvidíme, jak se bude třetí série vyvíjet, ale nakročeno má slibně.