Po hity nabitém albu Purpose z roku 2015 přichází Justin Bieber s novinkou Changes. V posledních letech si nyní pětadvacetiletý interpret prošel různými útrapami – zrušené turné, špatné tělesné i duševní zdraví, turbulentní vztah se zpěvačkou Selenou Gomez, závislost… Justin se však rozhodl nové album věnovat lásce, kterou aktuálně prochází. Navzdory zpěvákově nalezenému štěstí představuje Changes jednu nicneříkající vatu. 

V roce 2018 vstoupil Justin Bieber do manželství s modelkou Hayley Baldwin, a právě tato žena se stala celkovou inspirací pro nové album. Justin na Changes skutečně nezpívá o ničem jiném než o lásce, což je vzhledem k řadě trápení, které mohl na albu v rámci terapie zúročit, škoda. Mohlo by být zajímavé slyšet od Justina upřímné a syrové skladby bez příkras, které by se dotýkaly i vážných témat. A ač je skvělé, že je kanadský interpret v osobním životě šťastný, nedokáže o tom posluchače úplně přesvědčit.

Deska má řadu obrovských problémů. Texty, přestože jsou mířeny na zpěvákovu drahou polovičku, postrádají hloubku a pravé emoce, jaké by člověk očekával. Sexuální podtext některých skladeb (Come Around Me, Yummy) není romanticky smyslný, ale naopak působí lacině. A jestliže se Justin opakuje v plochých a nevyspělých textech, zvukově se album topí v monotónním R&B, které dokola využívá ten samý beat, ty samé aranže a postrádá jakékoliv zapamatovatelné melodie.

Na albu opravdu chybí jediný song, který by si okamžitě získal a udržel (a také zasloužil) vaši pozornost. Místo toho se kolekce celkem šestnácti skladeb slévá do jedné neurčité hmoty, v níž se jednotlivé kousky navzájem víceméně opakují po všech stránkách. Vzhledem k počtu producentů, kterých se na albu vystřídaly téměř dvě desítky, je s podivem, že Changes je tak nenápadité a nezajímavé. Ukázkovým příkladem kvality alba je nakonec samotný pilotní singl Yummy s otravným refrénem, ve kterém Justin dokola zpívá „Jo, ty máš to mňam mňam.“

Abychom ale jen nekritizovali, Justinovi se musí nechat, že jeho hlas zní na albu velice příjemně, zejména v nižších polohách. Co album společně se zpěvákovým vokálem aspoň trochu zachraňuje, je místy užitá akustická kytara, která zvuk alba rozbíjí k lepšímu, a navíc Justinově hlasu lichotí, což ostatně potvrdil už například s hitem Love Yourself. 

Nejsympatičtějším songem z celé desky je jednoznačně E.T.A., který obsahuje zmíněné prvky doplněné o milý text, ve kterém dává Justin najevo, že se nemůže dočkat příjezdu své lásky. Potenciál má i úvodní skladba All Around Me, která se bohužel nikam nevyvíjí a zní skutečně spíše jako intro. Mezi lepší položky patří také Intentions s rapperem Quavo z tria Migos a něžný song Get Me o vzájemném porozumění, ve kterém Justinovi sekunduje zpěvačka Kehlani. Nicméně, zmíněné skladby jsou stále nanejvýš průměrné.

Jste-li fanoušky Justina Biebera, pak zřejmě po zpěvákově novém albu s radostí sáhnete a nějaké favority mezi skladbami najdete. Možná i pro vás ale bude pátá řadovka přeci jen velkým zklamáním. Deska zní jako rychlý projekt, do kterého se nikdo nenamáhal vložit více energie a kreativity. Na comebackové album jednoho z nejpopulárnějších zpěváků současnosti je tedy Changes velmi slabé.

ALBUM: CHANGES

Interpret: Justin Bieber
Produkce: Adam Messinger, The Audibles, Boi-1da, Cvre, Harv, Jahaan Sweet, Josh Gudwin, Joshua Williams, Kid Culture, Nasri Atweh, Philip Beaudrau, Pierre, Poo Bear, Sasha Sirota, Sons of Sonix, Tainy, Tom Strahle, Vinylz
Skladby: All Around Me / Habitual / Come Around Me / Intentions (feat. Quavo) / Yummy / Available / Forever (feat. Post Malone & Clever) / Running Over (feat. Lil Dicky) / Take It Out On Me / Second Emotion (feat. Travis Scott) / Get Me (feat. Kehlani) / E.T.A. / Changes / Confirmation / That’s What Love Is / At Least For Now
Cena: cca 330 korun
www.justinbiebermusic.com

PŘEHLED RECENZE
Originalita
1
Zvuk
1
Atmosféra
2
recenze-justin-bieber-changesPřestože na nové album Justina Biebera se čekalo skoro pět let, hvězdný zpěvák nadělil fanouškům kolekci skladeb, které žalostně chybí nápady. Jednoduché texty povrchním způsobem dokola omílají téma lásky, skladby jsou si navzájem velice podobné a R&B zvuk desky využívá neustále ty samé postupy. Pozitivním prvkem je aspoň akustická kytara, která sedí Justinově příjemnému hlasu. Na Changes se těžko hledají skladby, které by si zasloužily pozornost, nebo se něčím vyjímaly. V rámci alba patří mezi lepší záležitosti aspoň E.T.A., Intentions nebo Get Me.