Nové případy koronaviru v Austrálii přibývají pomaleji, Nový Zéland prodloužil nouzový stav

Austrálie oznámila, že zaznamenala zpomalení v počtu nových potvrzených případů nákazy koronavirem v zemi. Místní činitelé však zároveň vyzvali obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečný odstup a nedomnívali se, že je epidemie u konce.

Ministr zdravotnictví Greg Hunt uvedl, že dosud se v Austrálii potvrdilo 4400 případů nákazy, ale nárůst se snížil z průměrných 25-30 procent zaznamenaných minulý týden na devět procent za uplynulé tři dny. Na jednotkách intenzivní péče je 50 pacientů, z nichž 20 je napojeno na ventilátory. Nemoci COVID-19 v zemi podlehlo 19 lidí.

Hunt dále uvedl, že bylo provedeno 230.000 testů a zemřelo méně než jedno procento nakažených, což je výrazně méně než v některých jiných zemích, kde úmrtnost dosahuje deseti procent. Podle ministerstva zdravotnictví nejnovější údaje představují naději, že se křivka nákazy zplošťuje. Zároveň ale Hunt zdůraznil, že je příliš brzy na to, aby si Australané oddechli, a zdůraznil, že je důležité nadále dodržovat bezpečné odstupy.

Státní činitelé naopak uvedli, že zpomalující se trend nových nákaz může jen odrážet pokles v testování během víkendu.

Opatření zavedená v jednotlivých australských státech se různí, většinou však zahrnují tresty za porušování nařízení a povolují pohyb na veřejnosti maximálně po dvou. Uzavřeny jsou i parky a venkovní posilovny.

Lidé nicméně stále mohou domov opustit za účelem nákupu, návštěvy lékaře a podobně. Musí si ale udržovat bezpečný odstup od ostatních.

Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales, kde byla zaznamenána více než polovina nakažených a většina úmrtí, oznámil, že za nedodržování nařízení hrozí pokuta ve výši 11.000 australských dolarů (zhruba 168.000 Kč) a potenciálně až šest měsíců za mřížemi. Ve státě Západní Austrálie hrozí za nedodržení opatření nasazení elektronického sledovacího náramku.

Nový Zéland dnes o sedm dní prodloužil nouzový stav zavedený s cílem zabránit šíření koronaviru. S odvoláním na sdělení novozélandského ministra pro civilní obranu o tom informovala agentura Reuters.

Nouzový stav kvůli koronaviru byl na Novém Zélandu vyhlášen na sedm dní 25. března a podle agentury Reuters může být podle nutnosti opakovaně prodlužován.

Ministr pro civilní obranu Peeni Henare uvedl, že nouzový stav má zajistit dostupnost prostředků a zároveň dává úřadům větší pole působnosti v boji s šířením onemocnění COVID-19. Nový Zéland dosud zaznamenal 647 případů nákazy a jedno úmrtí.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 
Policie Austrálie

Útočník ubodal v Sydney pět lidí. Podle policie mohlo jít o terorismus

Po dnešním útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo pět lidí. Několik dalších osob, včetně malého dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Australská policie, která informovala o této události agenturu Reuters, uvedla, že na místě nenalezla žádné důkazy o motivaci útočníka, ale nevyloučila možnost terorismu.

Více souvisejících

Austrálie Nový Zéland Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 16 minutami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

Dvojí kvalita potravin? Nestlé čelí vážnému obvinění, má nadržovat bohatším zemím

Švýcarská potravinářská firma Nestlé odmítla tvrzení nevládní organizace Public Eye, která tvrdila, že do svých výrobků v rozvojových zemích přidávala cukr, zatímco ve stejných produktech na evropském trhu je prodává bez cukru.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy