Městská policie Mělník podle ředitele Ladislava Hošmánka řešila několik desítek případů, nejvíce jich bylo během víkendu. Člověk by si mohl snadno myslet, že lidi zřejmě lákala vycházka do probouzející se přírody, nosit roušku se jim ale už tolik nechtělo. Problém byl ale jinde. „Většinou se jedná o lidi nepřizpůsobivé, například lidé bez domova a podobné skupiny,“ uvedl šéf mělnických strážníků Ladislav Hošmánek.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Strážníci situaci v Mělníku v tomto ohledu monitorují velice aktivně: provádějí kontroly, zda lidé dodržují vládní nařízení. Pokud je už někdo porušuje, strážníci nemohou udělit pokutu na místě, ale předávají případ k vyřešení správnímu orgánu. „Pokud si ale roušku člověk nenasadí přes upozornění strážníka, tak porušuje příkaz přední osoby, takže to řešíme jako neuposlechnutí výzvy,“ vysvětlil ředitel městské policie.

S tím souhlasí Ladislav Voves, ředitel Městské policie Kralupy nad Vltavou. Strážníci navíc, když zjistí, že někdo opatření porušuje, nejprve člověka seznámí s tím, proč takové povinnosti platí. „Pokud strážníci mají podezření z porušování nařízení, na místě zjistí totožnost přestupce, poučí ho o opatřeních a jejich důvodech. Pokud nezjistí přitěžující okolnosti, řeší to na místě většinou domluvou,“ řekl. Horší to je, když takové přitěžující okolnosti existují: například, že přestupků spáchají najednou více, opakovaně, případně neuposlechne strážníka k okamžité nápravě. „Potom přestupek postupujeme správnímu orgánu,“ vysvětlil.

Požár domu v obci Netřeba na Mělnicku.
Při hašení hořícího domu využili hasiči i bazén

Strážníci se tak podle slov Ladislava Hošmánka zaměřují na místa, kde je větší počet lidí: u nákupních center, případně v centru města, ale i v parcích. „Zaměřujeme se na ta místa, kde by se epidemie mohla přenášet kapénkovou formou. Ale v rámci kontrolních činností objíždíme i odlehlejší místa a kontrolujeme i ta,“ podotkl. V Kralupech se ale situace již uklidnila. „První dva až tři dny jsme řešili desítky přestupků denně. Teď už to je mezi pěti až dvaceti přestupky denně, vše řešíme převážně domluvami,“ vysvětlil ředitel Ladislav Voves. Většina lidí totiž dodržuje ochranná opatření.

Ladislav Hošmánek ale hovořil i o jiném problému: a sice, že strážníci museli řešit i problém, že se shlukovali lidé bez roušek na několika lokalitách. „To bylo velice nepříjemné, šlo třeba i o skupinku deseti lidí, většina z nich neměla roušky,“ vyprávěl. To ale už v podstatně zmizelo. „Je to určitě i díky tomu, že jsme se domluvili s podnikateli a místa, kde se dalo sedět a popíjet zakoupený alkohol, například zapáskovali, nebo přerušili prodej alkoholických nápojů,“ uvedl.

Strážníci se v Kralupech nad Vltavou zaměřují hlavně na ta místa, kde se často scházejí lidé: jsou to parky, Saifertovo náměstí, prostor před nádražím, a na sídlišti u venkovního grilu, například. „Občas si na takových místech sedne skupina pěti až osmi lidí, otevřou si alkohol, kouří na místě, popíjejí, nemají nasazené roušky,“ popsal Ladislav Voves. Na místo tak muži vyrážejí buď z vlastní iniciativy, nebo někdo zavolá na městskou policii, že na takových místech mají lidé sraz. „Z větší části ale zjišťujeme přestupky sami díky kamerovému systému. Tato klíčová místa máme pod dohledem, zjistíme přestupky sami a jedeme na místo,“ dodal.

Ilustrační foto.
V Neratovicích se šije dále. O roušky s filtrační vložkou můžete žádat

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník