Hlavní obsah

Softbalový talent Osička má nabídky od světových týmů

Praha

V pravé ruce Jakuba Osičky má Česko ukrytý poklad. Právě on byl hlavní postavou národního týmu, který na softbalovém mistrovství světa juniorů vybojoval historický bronz pro český tým. Talentovaný nadhazovač si udělal takového jméno, že po něm už v jeho sedmnácti letech touží pět klubů z prestižních soutěží. „Dvě nabídky mám z Nového Zélandu a tři z Ameriky. Právě tam bych si rád zahrál, ale až příští sezonu po škole," prozradil rodák z Břeclavi. Během celosvětové pandemie koronaviru se stejně jako ostatní musí připravovat individuálně.

Foto: ČSA

Softbalista Osička má nabídky z Nového Zélandu i z USA.

Článek

Kvůli zmíněné pandemii se musel odložit start softbalové extraligy. V minulé sezoně v ní už talentovaný hráč zářil, s týmem Locos Břeclav se dostal nováček až do finále.  „Po mistrovství světa jsem se na extraligu neskutečně těšil. Teď nevíme, kdy vůbec začne," smutní Osička.

Je zvyklý hodně trénovat, denně dokáže předvést až 200 nadhozů. Současná pauza ho logicky přibrzdí. „Teď asi začnu kolem stovky a pak to budu postupně zvedat. Když není velká zima, tak házím i teď, na zahradě do matrace," hlásí softbalista, který je v kontaktu s trenérem a se spoluhráči.

Osička je na svůj věk už komplexním nadhazovačem. Je pracovitý a ve vypjatých situacích mentálně velmi odolný. Míčky z jeho ruky létají rychlostí 120 km/h, dovede perfektně používat tři různé nadhozy. Právě v tom je jeho cena.

„Na únorovém šampionátu jsem nejvíc těžil z padáku. Je to můj suverénně nejrychlejší nadhoz. Navíc jsem na turnaj dobře vyladil i přesnost nadhozů," uvedl Osička, který byl na MS do 18 let právem vyhlášen nejlepším nadhazovačem.

Výhledově by mohl zamířit i do seniorské reprezentace, kde o jeho kvalitách moc dobře vědí. A všimli si jich i trenéři z celého světa. „Ozvali se mi z USA a Zélandu. Moc mě to těší, že mám v tomhle věku šanci zahrát si top softbal na světě. Já už ale předem avizoval, že se letos do ničeho nepohrnu. Nakonec by mi to nedovolila ani současná situace. Dlouho se asi nikam nepodíváme," narážel talent na pandemii.

Experti z celého světa předvídají Osičkovi velkou budoucnost. Může se stát jedním z nejlepších softbalových nadhazovačů? „Věřím, že se Kuba časem prosadí. Přijde mi výjimečný v tom, jak je na svůj věk vyspělý v přemýšlení o tréninku a o zápase. Má správně srovnáno strašně moc věcí, se kterými bojují hráči o několik let starší," tvrdí Jaroslav Korčák, trenér mužské reprezentace.

„Ve svých sedmnácti letech má prostě techniku, jak se vyrovnat s těžkými okamžiky, se stresem a díky tomu, že má i tréninkovou morálku, tak je výborným nadhazovačem," dodává kouč.

Reklama