Americký lékař radí, jak během koronaviru zacházet s potravinami a obaly: zmrazením nic nevyřešíte, dezinfikujte i ovoce

Americký lékař radí, jak během koronaviru zacházet s potravinami a obaly: zmrazením nic nevyřešíte, dezinfikujte i ovoce
Zdroj: Pixabay.com
Wuchanský koronavirus má na svědomí epidemii, která propukla v prosinci 2019 Číně. První člověk nakažený koronavirem zemřel 9. ledna 2020. Základními symptomy jsou horečka, kašel a dušnost a následky onemocnění mohou být i smrtící. Ve světě však číhají i další, mnohem nebezpečnější viry...Marburg virus patří mezi velká rizika současnosti, stále je aktivní především v Angole a Ugandě (mortalita dosahuje 87 procent). Virus byl objeven v roce 1967 v Německu, konkrétně v Marburgu. Od opic dovezených na pokusy z Ugandy se tu nakazilo 25 laboratorních pracovníků, dalších 6 lidí včetně lékařů a patologa se nakazilo od nemocných lidí. Sedm osob zemřelo.Ebola je virové onemocnění známé také jako krvácivá horečka. Představuje jednu z nejnebezpečnějších nákaz pro lidstvo. Virus ebola se poprvé objevil v roce 1976, dosud největší epidemie eboly propukla na přelomu let 2013 a 2014 v západní Africe.Virus dengue způsobuje stejnojmennou horečku, kterou provází obrovské bolesti a pacient neuvěřitelně trpí. Mimo jiné má pocity zlámaných končetin. První zmínky o nemoci, kterou přenášejí komáři, pocházejí z roku 1779, po druhé světové válce se stala celosvětovým problémem a dnes je běžná ve více než 110 zemích světa. + 6 fotek+ 7 fotek

V nové době, kterou nám přinesl koronavirus, už víme, jak si správně umývat ruce či jak používat roušky a jednorázové rukavice. Víte ale, jak byste měli nakupovat a zacházet s potravinami, když si je přinesete z obchodu domů? Děláte vše správně?

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 31. 03. 2020 11:13

V dnešní situaci, kdy na nás koronavirus číhá na každém rohu, lidé musí být obzvlášť opatrní a začínají více dbát na čistotu potravin. Nesmíme totiž zapomínat, že potraviny mají ideální povrch pro přežití tohoto zákeřného viru. Ještě před zaplněním ledničky byste tedy měli očistit vše, co jste si domů z obchodu donesli.

Tipy, jak nakupovat

Obchody sice zavedly zvýšená opatření, jenže ani to bohužel nemusí stačit. Doktor Jeffrey VanWingen z Michiganu, který má už dvacetileté zkušenosti, proto doporučuje několik tipů, které mají zajistit, aby vaše potraviny byly pro konzumaci zcela bezpečné a zdravé. Jeho video na YouTube, během něhož dává tipy ohledně nakupování, už vidělo přes 12 milionů lidí.

VanWingen poukazuje na čtyři klíčové tipy, které byste měli mít při nakupování na paměti. První z nich je, abyste si otřeli rukojeť nákupního košíku antiseptickým ubrouskem. Doporučuje se také, abyste o svém nákupu přemýšleli a nebrali zbytečně položky, které potom zase vrátíte zpátky do regálu. Zároveň byste neměli nakupovat, pokud máte respirační potíže, byli jste vystaveni viru nebo je vám více než 60 let. A taky ještě předtím, než do obchodu vyrazíte, byste si měli naplánovat nákup na dva týdny dopředu.

Nechte nákup v garáži

Údaje o tom, jak dlouho může koronavirus na daném povrchu přežít, se různí. Doktor VanWingen ale předpokládá, že to jsou tři dny. Tím pádem doporučuje nákup z obchodu nechat tři dny v garáži, na verandě nebo u vchodu s nadějí, že virus zmizí. „Když jdete do obchodu, abyste nakoupili potraviny, zkuste si je nepřivést přímo domů, pokud je tedy nutně nepotřebujete,“ tvrdí VanWingen.

Odstavit takto potraviny samozřejmě nejde v panelových a městských bytech, existují však i jiné způsoby, jak zajistit jejich bezpečnost. Veškeré obaly, v nichž si potraviny donesete, by měly být ihned zlikvidovány. U produktů, které jsou zabaleny do sáčků, s nimi mohou manipulovat dva lidé. Jedna osoba sáček otevře a následně zlikviduje, druhá vyndá to, co v něm bylo, a uloží to například do ledničky. „Víme, že koronavirus může pravděpodobně žít po dobu 24 hodin na kartonu, ale uvnitř něho se žádné lidské ruce ničeho nedotkly déle než několik dní,“ říká doktor.

Pokud děláte nákup pro někoho jiného, tak zvažte přendání potravin do látkového sáčku. U předmětů, jejichž nádobu nelze vyjmout, radši nejdříve vydezinfikujte potravinu a až poté ji vložte do připraveného sáčku.

Na sáček jen ve dvou

Ke sterilizaci potravin, které si přinesete z obchodu, byste podle doktora VanWingena měli použít takzvanou sterilní techniku. Ta se aplikuje tak, že před odložením potravin označíte čistou a špinavou stranu stolu. Tu čistou vydezinfikujte jakýmkoliv dezinfekčním prostředkem a následně potraviny položíte na špinavou část stolu. Poté začnete pomocí ručníku, který je nasáklý dezinfekcí, všechny potraviny otírat a poté přendávat na čistou stranu stolu.

U ovoce a zeleniny dezinfekce probíhá úplně stejně, jako byste si myli ruce - na každý kus si tedy vyčleňte 20 sekund v mýdlové vodě. „Vím, že se to všechno jeví jako časově náročné, ale dnes je pravda, že lidé mají na umývání trochu více času. Buďme proto metodičtí a v bezpečí a nevystavujme se žádné zbytečné šanci, ve které by vir mohl vyhrát,“ uvádí doktor VanWingen.

Teplo pomáhá, mrazák ne!

Pokud si objednáte jídlo domů, tak si po donášce klasicky umyjte ruce a pak se zbavte všech zbytečných obalů. Dobrou zprávou je, že se nemusíte tolik starat o jídlo, protože v něm se koronaviru nedaří, o to větší pozornost byste ale měli zaměřit hlavně na obaly.

Výzkum taky zjistil, že virus se destabilizuje mikrovlnami i teplem. Dát si horký oběd či večeři je nyní tedy tou nejbezpečnější sázkou na jistotu. Důležité je však myslet i na to, že virus nezmizí zmrazením potravin. Během toho může koronavirus přežít klidně i dva roky.

NA DALŠÍ NEBEZPEČNÉ VIRY SVĚTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články