Nešťastná láska a netradiční vztahy. Když se bojíme někoho odmítnout a ztratit, zraníme i sami sebe

31. březen 2020

„V člověku se tluče neschopnost vztah nemít a neschopnost ho navázat, nejde to vyřešit kompromisem,“ říká v Balancu terapeut Tomáš Zetek. Nešťastně se do někoho zamilovat bolí. Na jedné straně je strach někoho odmítnout. Neochota přestat se trápit a naděje je na straně druhé. Mezi vážným vztahem a přátelstvím vzniká místo pro mnoho variant, přátelství doplněné sexem nebo polyamorické vztahy. Fungují málokomu.

„Neumíme si říkat věci na rovinu. Pod falešnou větou, že nechceme ublížit, se skrývá pokrytectví.“ V partnerských vztazích je důležité slovo. Zejména na začátku, pokud s někým být nechceme. Bojíme se říci ne, nechceme být za zlého a nechceme druhého úplně ztratit. Tím ale lžeme i sami sobě. Vytváříme více škody, než kdybychom byli upřímní a prostě přiznali, že o vztah nestojíme.

Tomáš Zetek

„Mám-li problém říct někomu ne, tak mám i úměrně velký problém ne slyšet.“ Proto se objevuje ghosting, zmizení po anglicku. Vídáte se s někým a on se najednou odmlčí. Po pár dnech ho zahlédnete s někým jiným. Podle Tomáše Zetka je to pasivní agrese, odmítnutí by mělo být jasné. Zdá se to jako jednoduché řešení. Než to zažijete na vlastní kůži.

„Přátelství s výhodami, polyamorie. Je to každého věc, pokud nikdo nezažívá rozpor, ale to není běžné.“ Tomáš Zetek uvádí příklad manžela, který potká novou ženu a navrhne své manželce polyamorický vztah. Manželka se pokusí na hru přistoupit. Když je ale manžel s novou ženou, tak zažívá utrpení. Možná ze strachu o ztrátu manžela si naložila více, než unese.

Čtěte také

Podobné to může být v případě přátelství spojeného se sexem. Často se stane, že jeden bude chtít více než jen snadno dostupný sex. Role obou se promění. Jeden má navrch, protože má druhého k dispozici téměř vždy. Druhý je v defenzivě, snaží se vyhovět a přetavit povrchní vztah v hlubší. To nemusí vyjít a může to vyžadovat mnoho vyčkávání a překonávání s tím spojených nepříjemných stavů, které ne každý vydrží.

Všechny postřehy o zamilování, formách vztahu a nedostatku kuráže říci ne si můžete poslechnout v záznamu.

autor: Petr Bouška
Spustit audio