V zooparku se narodila velbloudí slečna, její dvouletá sestra už ji prohání
Malá Nessie se svojí matkou Matyldou. Foto Helena Hubáčková, Zoopark Chomutov
Chomutov

Chomutov - Po dvouleté přestávce se v chomutovském zooparku narodilo mládě velblouda dvouhrbého. Samička jménem Nessie přišla na svět ve středu 25. března v brzkých ranních hodinách.

Otcem je jedenadvacetiletý samec Kublaj, matkou osmiletá Matylda. Oba do zooparku přišli před lety z pražské zoo. „Je to v pořadí čtvrté Matyldino mládě a je znát, že je to již zkušená matka. O mládě se pečlivě stará a věnuje se mu,“ raduje se z opečovávaného přírůstku ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Radost mezi chovateli je o to větší, že samice velbloudů jsou březí hodně dlouho, někdy až čtrnáct měsíců. „Když se pak mládě narodí životaschopné a odchov probíhá bezproblémově, je to vždycky důvod k radosti,“ dodává ředitelka.

Ve skupině chomutovských velbloudů je rovněž o dva roky starší Odeta. „Od prvního dne je na svou malou sestřičku zvědavá, snaží je ji zkoumat a už se s ní zkoušela i honit,“ popisuje s úsměvem chovatel Martin Pechát.

Velbloudí mláďata působí po narození oproti jiným sudokopytníkům poněkud neohrabaným dojmem. Trvá jim delší dobu, než své pohyby zkoordinují a dostanou své dlouhé nohy pod kontrolu. Na druhou stranu je příroda výborně vybavila proti nepříznivým podmínkám, které panují v jejich domovině. „S výkyvy teplot si mládě poradí úplně bez problému,“ potvrzuje vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. „Hustá srst ho dokáže výborně chránit i před teplotami pod bodem mrazu.“

Velbloud dvouhrbý
• pochází z pouští a polopouští střední Asie (s velbloudem jednohrbým se v přírodě nesetká)
• je přizpůsoben vysokým denním teplotám i nočním teplotám pod nulou
• umí výborně hospodařit s vodou, v případě potřeby jí najednou dokáže vypít až 100 l
• tukové zásoby ukládá do hrbů (mládě má hrby povislé a tuk si do nich ukládá až postupně s věkem
• březost trvá více než rok (13–14 měsíců) a samice rodí zpravidla jedno mládě

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru